Muurisolatie zonder spouw

Vandaag de dag is eigenlijk iedereen het er wel over eens, op het ogenblik dat je er voor kiest om de muren van je huis te laten isoleren is het toepassen van spouwmuurisolatie veelal de meest interessante optie. Niet alleen is het voordelig, daarnaast kan het ook in een mum van tijd gebeuren en ervaar je slechts een zeer beperkte hoeveelheid overlast. Wat echter wanneer je huis niet over een spouwmuur beschikt? In dat geval zal je moeten kijken naar andere mogelijkheden. Het isoleren van de muren van je huis kan dan nog steeds gebeuren door de plaatsing van binnenmuur- of gevelisolatie.

Binnenmuurisolatie

De eerste mogelijkheid waarover je beschikt is er één die vooral bij doe-het-zelvers zeer populair is. Het toepassen van binnenmuurisolatie kan je dan ook door gebruik te maken van isolatieplaten in principe zonder al teveel problemen zelf doen. Je dient er echter rekening mee te houden dat het realiseren van binnenmuurisolatie niet vrij is van nadelen. Zo is er heel wat overlast, want moet de ruimte uiteraard volledig vrij worden gemaakt. Het belangrijkste nadeel is echter terug te vinden in het feit dat er moet worden ingeboet op vlak van ruimte. De isolatiepanelen nemen uiteraard de nodige hoeveelheid ruimte in beslag en dat zal je merken. Wil je met andere woorden binnenshuis niet inboeten op vlak van beschikbare ruimte? Dan is het realiseren van binnenmuurisolatie absoluut zeker niets voor jou.

 

Er zijn aan het toepassen van binnenmuurisolatie toch ook enkele voordelen verbonden. Zo wordt er niet aan de uitstraling van de woning geraakt waardoor er geen vergunning moet worden aangevraagd. Dat is niet alles, want daarnaast wordt er door het toepassen van binnenmuurisolatie ook een zeer efficiënte isolerende factor gerealiseerd. Dit bovendien door het toepassen van de juiste isolatiematerialen niet alleen op thermisch, maar ook op akoestisch vlak. Zo sla je twee vliegen in één klap en kan je uiteraard genieten van het meest optimale wooncomfort. Het toepassen van binnenmuurisolatie kan gebeuren met:

 

  • Isolatieschuim
  • Een warmtereflecterende folie
  • Isolatieplaten

 

Afhankelijk van het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt kan je er rekening mee houden dat de gemiddelde kostprijs per vierkante meter binnenmuurisolatie is gelegen tussen de 90 en 100 euro.

Voordelen van binnenmuurioslatie

Ondanks de overlast die er wordt veroorzaakt moet het gezegd dat het toch nog steeds erg populair is om de muur van binnen in de woning te isoleren. Dat komt omdat er ook heel wat interessante voordelen aan deze vorm van een muur isoleren zijn verbonden, namelijk:

 

  • Er kan geen warmte verloren gaan in de gevel van de woning.
  • Er wordt niet geraakt aan de authentieke uitstraling van het huis.
  • Binnenmuurisolatie is voordeliger in vergelijking met buitenmuurisolatie.
  • Isolatie aan de binnenkant van de woning kan in principe eenvoudig zelf worden geplaatst.
  • Er moet geen vergunning worden aangevraagd voor het toepassen van binnenmuurioslatie.
  • Binnenmuurisolatie kan in principe het hele jaar door worden geplaatst, ook wanneer het vriest. Dit laatste is niet mogelijk bij buitenmuurisolatie.

Nadelen van binnenmuurisolatie

Buiten de voordelen bestaan er uiteraard ook een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden bij het toepassen van binnenmuurisolatie. Deze nadelen zijn de volgende:

 

  • Binnenmuurisolatie toepassen is duurder in vergelijking met spouwmuurisolatie.
  • Het toepassen van binnenmuurisolatie brengt relatief veel overlast met zich mee. De ruimte dient in ieder geval volledig leeg te zijn.
  • Een foutieve plaatsing kan er voor zorgen dat er koudebruggen ontstaan. Deze kunnen het comfort aanzienlijk verminderen en zorgen voor een niet optimaal rendement.

Buitenmuurisolatie

Wanneer je niet wil inboeten op vlak van beschikbare ruimte binnen in je woning is er nog altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van buitenmuurisolatie. In deze situatie wordt er niet alleen maar nieuwe isolatie geplaatst bij de woning, daarnaast wordt er ook een compleet nieuwe gevelbekleding voorzien. Dit zorgt er voor dat je huis er terug lekker fris uitziet, maar anderzijds is er hierdoor ook een vergunning vereist. Dit laatste is uiteraard vervelend en zeker iets waar je rekening mee dient te houden. Indien de stad waarin je woonachtig bent de vergunning weigert zal je hoe dan ook op zoek moeten naar een andere oplossing voor het realiseren van je muurisolatie.

 

Door er voor te kiezen om buitenmuurisolatie toe te passen krijgt je huis als het ware een jas aangetrokken. Dit zorgt er voor dat je woning uitstekend wordt beschermd tegen warmteverlies. Van buitenmuurisolatie is bekend dat ze razend efficiënt werkt en bovendien weet ze ook de omgevingsgeluiden te filteren. Dit laatste zorgt er voor dat het algemene leefcomfort in je woning een stevige boost krijgt en dat is altijd mooi meegenomen. Daarnaast is het bekend dat je door het toepassen van buitenmuurisolatie ook het risico op eventuele vochtproblemen tot een minimum kan beperken.

 

Voor de realisatie van buitenmuurisolatie kan er gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. Het type materiaal zal in deze niet alleen de uiteindelijke kostprijs bepalen, maar zal tevens een niet onbelangrijke invloed hebben op de uitstraling van de woning. De isolatiematerialen waar je een keuze uit kan maken zijn:

 

  • Crepi of sierpleister
  • Steenstrips
  • Houten planken gevelbekleding
  • Kunststof platen gevelbekleding
  • Een nieuwe buitenmuur in bakstenen

De kosten van buitenmuurisolatie

Aan de realisatie van buitenmuurisolatie zijn uiteraard de nodige kosten verbonden. Deze kosten worden sterk beïnvloed door het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Om er voor te zorgen dat je op dit vlak niet voor vervelende verrassingen komt te staan hebben we ook de gemiddelde kosten op vlak van de verschillende vormen van buitenmuurisolatie even voor jou op een rijtje gezet.

 

Type buitenmuurisolatie Gemiddelde kostprijs
Crepi of gevelbepleistering Vanaf gemiddeld 115 euro per vierkante meter
Gevelisolatie met steenstrips Vanaf gemiddeld 160 euro per vierkante meter
Houten gevelbekleding Vanaf gemiddeld 105 euro per vierkante meter
Nieuwe buitenmuur in bakstenen Vanaf gemiddeld 160 euro per vierkante meter

Voordelen van buitenmuurisolatie:

Heb je er na het lezen van bovenstaande toch voor gekozen om buitenmuurisolatie toe te laten passen? In dat geval kan je rekenen op een aantal interessante voordelen. We hebben deze voordelen even voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Buitenmuurisolatie geeft meteen een volledig nieuwe uitstraling aan je woning.
  • Het betreft een efficiënte vorm van isolatie waardoor je huis prima wordt beschermd tegen warmteverlies.
  • Buitenmuurisolatie zorgt er eveneens voor dat de omgevingsgeluiden niet goed tot binnen in de woning meer kunnen penetreren.

Nadelen van buitenmuurisolatie:

Buiten de hierboven aangegeven voordelen zijn er eveneens een aantal nadelen waar je rekening mee zal willen houden met betrekking tot buitenmuurisolatie, namelijk:

 

  • Het is veruit de duurste vorm van muurisolatie.
  • Het is in de praktijk erg moeilijk om buitenmuurisolatie zelf toe te passen.
  • De uitstraling van de woning wordt veranderd waardoor er een vergunning is vereist.

 

Weeg goed de voor- en nadelen van buitenmuurisolatie tegenover elkaar af om uiteindelijk voor jezelf uit te maken welke van de beide opties voor jou het interessantst is.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!