Binnenmuurisolatie

Muurisolatie: Voor- en nadelen van elke methode.

Uw buitenmuur isoleren kan op drie manieren. Welke soort muurisolatie je zal toepassen zal veelal afhangen van de situatie waarin je je bevindt. Ze zijn niet allemaal even energie efficiënt en de kostprijzen lopen ook uiteen. Soms heb je echter weinig keuze. Graag geven we kort een overzicht van de voordelen en nadelen van de drie manieren waarbij je je gevel kan isoleren.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt het vaakst toegepast bij bestaande woningen met buitenmuren die in het verleden niet werden geïsoleerd. Ze dienen wel voorzien te zijn van een geschikte spouw wil je je spouw isoleren. Men spreekt dan ook vaak om na-isolatie van de spouwmuren en het is een belangrijk aandachtspunt indien je van plan bent om te renoveren en je je woning energiezuiniger wil maken.

Voordelen van spouwmuurisolatie

 • De spouwmuur isoleren gebeurd snel, milieuvriendelijk, efficiënt en zonder hinder.
 • Het is goedkoper in vergelijking met andere manieren om je muren te isoleren en kent een terugverdientijd van ongeveer 3 tot 5 jaar. Het energieverbruik zou minstens met 20% dalen na het isoleren van de spouwmuur.
 • Er moet niets uitgebroken worden, de muren van de woning blijven gewoon onaangetast en het uitzicht blijft behouden.
 • Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig.
 • Warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden.

Nadelen van spouwmuurisolatie

 • Niet mogelijk bij alle woningen. Woningen met massieve muren of woningen met een te dunne spouw kunnen niet op deze manier geïsoleerd worden.
 • De dikte van het isoleren is beperkt tot de breedte van de spouw. Deze is niet even breed in alle woningen. De gerealiseerde besparing zal op die manier mogelijks lager uitvallen dan het isoleren van de buitenmuur.
 • Koudebruggen kunnen voorkomen, maar dit is veelal gebaseerd op een slechte reputatie dat spouwmuurisolatie heeft meegekregen tijdens de beginjaren. Laat het isolatiebedrijf voldoende aandacht besteden aan ventilatie en plaatsing en je zal geen vochtproblemen hebben.

Buitenmuurisolatie (gevelisolatie)

Het isoleren van de buitenmuur is veel ingrijpender dan het isoleren van de spouwmuur. Het is de duurste vorm van isoleren maar ook wel het meest efficiënt.
Buitenmuurisolatie is geschikt wanneer de gevel in slechte staat is, en wanneer spouwmuurisolatie niet kan worden toegepast. Wie de buitengevel dan wenst te vervangen kan opteren om ineens ook de buitenmuur te isoleren.
Ook bij nieuwbouw woningen kan buitengevelisolatie worden toegepast. Aangezien het de meest efficiënte methode van muurisolatie is, kan het helpen om een betere EPC score te bekomen.

Voordelen van buitenmuurisolatie

 • Bij gevelisolatie wordt je woning voorzien van een nieuwe buitengevel. Hierdoor kan je het uitzicht van de gevel ook veranderen als je dat wenst. Vaak wordt de isolatie tegen een bestaande gevel geplaatst en wordt daarvoor een nieuwe buitenmuur neergezet.
 • De binnenruimte blijft zoals ze was: je verliest binnenshuis geen ruimte.
 • Naast het veranderen van het uitzicht, zorgt een nieuwe gevel met de juiste behandelingen en de nodige isolatie voor een extra bescherming tegen vorstschade, en minimaliseer je de kans op vochtproblemen. Dat komt mede omdat de isolatielagen perfect kunnen aansluiten en doorlopen.
 • De dikte van de isolatielaag is niet beperkt tot de breedte van de spouw. De isolatielaag kan dus veel dikker zijn. Hierdoor kan met deze isolatiemethode het meest bespaart worden op het energieverbruik.
 • Warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden.

Nadelen van buitenmuurisolatie

 • Alhoewel er geen breekwerk aan te pas hoeft te komen, dien je wel rekening te houden met de kosten van een nieuwe gevelpleister of een nieuwe gevelbekleding.
 • De gevel wordt dikker en dat zal ook een invloed hebben op de ramen en deuren die reeds geplaatst zijn. Hierdoor kan er een nieuw risico ontstaan op mogelijke koudebruggen.
 • Omwille van de grote aanpassingen en de plaatsing van de nieuwe gevel, is dit de meest dure methode van muurisolatie.
 • Je dient rekening te houden met stedenbouwkundige beperkingen. Aangezien de buitenmuur deel uitmaakt van het straatzicht zal je hiervoor een vergunning nodig hebben.
 • Deze methode van muurisolatie vergt veel planning en organisatie vooraf. De uitvoering van de werken zal ook langer duren dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.

Binnenmuurisolatie

Wanneer noch spouwmuurisolatie, noch gevelisolatie een uitkomst biedt, wordt vaak de optie bekeken om de muren langs binnen te isoleren. Vaak gaat het dan ook om een laatste optie om alsnog de muren te isoleren om op die manier energie te besparen.

Voordelen binnenmuurisolatie

 • Er moet geen rekening gehouden worden met stedenbouwkundige vergunningen: je past niets op het straatbeeld aan en het bouwvolume blijft ongewijzigd.
 • Je isoleert je woning en de ruimtes worden sneller opgewarmd.
 • Het isoleren kan stap voor stap, en ruimte per ruimte gebeuren. Werken in fases is dus wel perfect mogelijk.

Nadelen binnenmuurisolatie

 • Binnenisolatie zal niet alle koudebruggen kunnen wegwerken omdat de muurisolatie niet steeds kan aansluiten op vloerisolatie of dakisolatie. Wanneer luchtcirculatie optreedt, dan bestaat er ook een risico op condensatie en de nodige schimmelvorming.
 • Warmteopslag in de binnenmuren zal verminderen. Afkoelen in de zomer zal ook trager gebeuren.
 • Je verliest ruimte binnenshuis omdat je isolatie tegen de binnenmuur plaatst, en er vervolgens een voorzetwand wordt geplaatst die je nadien opnieuw moet afwerken (behangen, verven, …).
 • Omwille van de bijkomende afwerking kan deze methode van isoleren alsnog redelijk duur uitvallen in vergelijking met andere isolatiemethodes en de mogelijke energiebesparing die er tegenover staat.
 • Het gaat toch om een relatief ingrijpende renovatie. Je dient bijvoorbeeld rekening te houden met de radiator die eventueel verplaatst moet worden. Daarnaast kan zulke werken ook enige overlast met zich meebrengen en tijdelijk het comfort in huis verminderen.

Wil je te weten komen hoeveel de kostprijs zou bedragen van het isoleren van uw muren of laten nagaan welke methode het meest geschikt is voor uw woning? Wil je tegelijkertijd ook prijzen van verschillen muurisolatie methodes met elkaar vergelijken? Vraag hier alvast gratis offertes aan en ga na hoeveel muurisolatie zal kosten.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!