Spouwmuurisolatie

Informatie en advies

SpouwmuurisolatieEén van de goedkoopste mogelijkheden om de gevel van je woning te isoleren is terug te vinden in het toepassen van spouwmuurisolatie. In tegenstelling tot de andere isolatievormen brengt deze geen nadelen met zich mee. Dit betekent concreet dat je geen vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van buitenmuurisolatie en anderzijds moet er ook niet worden ingeboet op vlak van beschikbare ruimte binnen in de woning. Ben jij ook geïnteresseerd in het plaatsen van spouwmuurisolatie in huis, maar wil je eerst graag een goed beeld hebben van de mogelijkheden, de zaken waar je rekening mee dient te houden en de kosten? In dat geval ben je op deze pagina aan het juiste adres!

*Tip:
Besparen op de kosten van spouwmuurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Meer aandacht voor isolatie

Bij oudere woningen wordt veel geopteerd om de spouwmuur na te isoleren. In het verleden gaf men weinig aandacht aan isolatie omdat de kost niet opweegt ten opzichte van de energiekosten. Ondertussen zijn de energiekosten flink gaan stijgen waardoor je op verwarming veel kan besparen door goed te isoleren. De spouwmuur isoleren is een relatief eenvoudig proces dat de laatste jaren meer en meer toegepast wordt. Spouwmuurisolatie zorgt er voor dat je makkelijk tot 20% kunt besparen op je energiekosten en de terugverdientijd bedraagt tussen de 3 en 5 jaar. Lees snel onafhankelijke informatie op deze pagina en doe je voordeel met onze bespaartips.

Wat is een spouwmuur?

Om spouwmuurisolatie toe te kunnen passen dient je woning uiteraard voorzien te zijn van een zogenaamde spouw. Het betreft hier de ruimte die is terug te vinden tussen twee muren die doorgaans over een afmeting beschikt van tussen de 3 en 6 centimeter. Het is dus meer concreet een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van je woning. De spouw zorgt er voor dat binnensijpelend regenwater kan opgevangen en afgevoerd worden. Om de spouwmuur te isoleren, moet je in eerste instantie nagaan of je woning een spouw heeft. Koop je een woning dan kan de vorige eigenaar zeker vertellen of de spouw al dan niet geïsoleerd werd. De tussenruimte kan worden gevuld met een isolatiemateriaal naar keuze. Dit is uiteraard zeer interessant, maar helaas niet voor iedereen mogelijk. Wanneer je er voor hebt gekozen om een huis te kopen met als bouwjaar 1920 of vroeger, dan zal deze over geen spouw beschikken. De gevel van deze woningen kunnen dan ook enkel en alleen worden geïsoleerd van buitenaf, door het aanbrengen van gevelisolatie. Huizen die zijn gebouwd vanaf de jaren ’60 tot aan het begin van de jaren ’90 zijn voorzien van een open spouw zonder isolatie.

spouwmuren isoleren

Het na-isoleren van een spouwmuur

Beschik je over een huis die is gebouwd tussen de jaren 1920 en 1975? In dat geval is de kans zeer groot dat deze over een spouwmuur beschikt die nog niet werd geïsoleerd. In dat geval is het zonder probleem mogelijk om de muren na te isoleren. De plaatsing van spouwmuurisolatie gebeurt bij voorkeur door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Zij brengen de isolatie van buitenaf aan in de spouwmuur. Dit gebeurt door in de voegen van de gevel gaten te boren waar de isolatie vervolgens doorheen kan worden gespoten. De gaten orden na afloop uiteraard terug dichtgemaakt met dezelfde kleur als het voegwerk. Dit maakt deze ingreep nagenoeg volledig onzichtbaar.

Eén van de belangrijkste voordelen van de realisatie van spouwmuurisolatie is terug te vinden in het feit dat er geen sloopwerk moet worden uitgevoerd. De isolatie kan bovendien zeer efficiënt en op minder dan één dag geplaatst worden. Dit betekent een slechts zeer beperkte hoeveelheid overlast en geen hoge kosten. De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is dan ook (afhankelijk van enkele factoren) gelegen tussen de 2 en 5 jaar. Om er zeker van te zijn dat je kan rekenen op de scherpst mogelijke prijs is het altijd de moeite waard om een offerte aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven.

Welk isolatiemateriaal gebruiken voor spouwmuurisolatie?

Het spreekt voor zich dat het niet zomaar mogelijk is om elk type isolatiemateriaal op de markt te gebruiken voor het isoleren van de spouwmuur. Op dit vlak is het dan ook van belang om goed te kijken naar welk isolatiemateriaal nu precies het meest geschikt is. Wij hebben de verschillende mogelijkheden op dit vlak even voor jou op een rijtje gezet:

  • Glaswol. Glaswol is sinds jaar en dag één van de populairste isolatiematerialen die er bestaan. We kennen ze allemaal van de rollen die worden toegepast als dakisolatie, maar op vlak van spouwmuurisolatie wordt ze gebruikt onder de vorm van vlokken. Glaswol is een vrij goedkoop isolatiemateriaal welke beschikt over een hoge isolatiewaarde en die bovendien ook nog eens brandveilig is. Prijs-kwaliteit is dit misschien wel de beste keuze voor spouwmuurisolatie.
  • EPS parels. EPS parels zijn bijzonder populair als spouwmuurisolatie. Dit komt omdat ze zeer eenvoudig zijn in te brengen en bovendien ook over vochtregulerende eigenschappen beschikken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het merendeel van de EPS parels een degelijke score op vlak van geluidsisolatie weten te realiseren en dan hebben we het nog niet gehad over de uitstekende brandveiligheid. Voor het afdichten van eventuele kieren scoren EPS parels helaas heel wat minder goed.
  • PUR spouwmuurisolatie. PUR spouwmuurisolatie werkt efficiënt en scoort uitstekend op vlak van vochtwering en kierafdichting. Helaas zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo betreft het een materiaal dat moeilijk te recycleren valt en bevat het diverse ongezonde stoffen. Vanuit milieu oogpunt is ze dan ook heel wat minder interessant in vergelijking met bijvoorbeeld EPS parels.
  • Steenwol. Veel minder populair, maar wel een optie om toe te passen als spouwmuurisolatie is steenwol. De isolatiewaarde ligt bij dit type van isolatiemateriaal iets lager, maar bijkomend voordeel is wel dat steenwol ook geluidwerend is. De natuurlijke aard van steenwol zorgt er helaas voor dat het risico op het aantrekken van ongedierte nooit helemaal kan worden ingeperkt.

Isoleren spouwmuur mogelijk?

Woningen die gebouwd zijn voor 1920 maakten geen gebruik van een spouwmuur. Pas vanaf 1973 – sinds de oliecrisis – is men begonnen met isoleren. Werd je woning gebouwd tussen 1920 en 1973? Dan is de kans groot dat er een spouwmuur aanwezig is, maar dat deze niet is geïsoleerd.

De dikte van de muur is een goede indicator: Is je buitenmuur breder dan 25 centimeter? Dan is er ruimte aanwezig voor een spouw. Je kan ook boren in je gevel en zien of je op een gegeven moment doorschiet. Als dat het geval is, dan is er ook een spouw aanwezig.

De spouwmuur moet minstens 50mm breed zijn. Het is een breedte die voor alle isolatiematerialen geldt. De gevel moet ook in goede staat zijn: Vorstschade, scheurtjes en voegwerk moet in orde zijn. Is dat niet het geval, dan moet dit eerst opgelost worden.

Je moet er ook op letten dat de bakstenen niet dampdicht zijn. Geglazuurde bakstenen of een muur die beschilderd is met een dampdichte verf zal niet gecombineerd kunnen worden met spouwmuurisolatie.

Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is:

Als zou blijken dat het niet mogelijk is om de spouwmuur te isoleren, dan heb je nog enkele opties. In eerste instantie kan je kijken om de buitenmuren te isoleren. Hierbij zal het zicht van de woning wel veranderen.

Een tweede optie is het verwijderen van de gevelsteen, de isolatie tegen de binnenmuur plaatsen en een nieuwe buitenafwerking voorzien. Dit is een relatief ingrijpende manier maar best mogelijk in het kader van een totaalrenovatie.
Tot slot kan je ook nog isolatie plaatsen aan de binnenkant. Ook dit is een vrij ingrijpende manier om te isoleren, en het zorgt voor verlies van ruimte binnenshuis.

Laat je bijstaan door een expert. Je kan hier in contact komen met verschillende vakmannen. De aannemer zal uiteindelijk zelf ook nagaan in welke mate spouwmuren isoleren mogelijk is. Zo zal hij onder andere nagaan of de spouw minstens 5 centimeter breed is, nagaan of er vuil of bouwafval aanwezig is en hoe de staat van je gevel is.

Tip: Spouwmuurisolatie ervaringen

Als je in contact komt met isolateurs en isolatiematerialen, dan doe je er goed aan om op zoek te gaan naar ervaringen met het bedrijf of met het materiaal. Je kan er veel uit leren en het kan je behoeden om een fout te maken in je beslissing.

Werkwijze spouwmuurisolatie

Een spouwmuur isoleren zal via geboorde openingen worden aangebracht door de buitenmuur. Binnenshuis zal je dus helemaal geen hinder ondervinden. Door deze openingen zal er isolatiemateriaal in de spouwmuur worden gespoten.

Hiervoor kunnen diverse isolatiematerialen gebruikt worden, zoals PUR-schuim, UF-schuim, glaswol, steenwol, polystyreenschuimparels, silicaatkorrels, … Welk type isolatie gebruikt wordt zal afhankelijk zijn van diverse factoren.

Volledig of gedeeltelijk isoleren?

De vraag zal ook gesteld worden of de spouwmuur volledig of gedeeltelijk geïsoleerd moet worden. Een spouw zorgt immers voor voldoende luchtcirculatie en de afvoer van vocht. Door te isoleren is dit een eigenschap die een beetje verloren wordt gegaan.
Daarom wordt er soms geopteerd om de spouwmuur slechts gedeeltelijk te isoleren zodat het vocht nog steeds afgevoerd kan worden.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Indien je er aan denkt om te investeren in spouwmuurisolatie spreekt het voor zich dat je ook een goed beeld zal willen hebben van de gemiddelde kosten die je daarvoor zal moeten betalen. Het is op dit vlak vooral belangrijk om rekening te houden met de kostprijs van het isolatiemateriaal op zich. Op dit vlak is glaswol altijd financieel het interessantst. Voor een prijs van slechts tussen de 17 & 20 euro per vierkante meter beschik je dan reeds over een meer dan degelijk materiaal voor je spouwmuurisolatie.

Hou er rekening mee dat de aankoopprijs van het isolatiemateriaal niet het enige is waar je rekening mee moet houden bij het laten realiseren van spouwmuurisolatie. Er zijn namelijk ook nog arbeidskosten die zullen moeten worden betaald. Gemiddeld kan je er op rekenen dat het plaatsen van spouwmuurisolatie over een oppervlakte van 105 vierkante meter inclusief arbeidskosten zo’n 2.050 à 2.250 euro kost.

Subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie

Wil je, je investering in spouwmuurisolatie drukken zonder dat je genoegen dient te nemen met kwaliteitsverlies? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om een subsidie aan te vragen. Door het aanvragen van een dergelijke subsidie wordt een investering in spouwmuurisolatie meteen op financieel vlak een behoorlijk stuk interessanter gemaakt. Hoeveel subsidie je precies kan ontvangen voor je investering in spouwmuurisolatie is altijd afhankelijk van met name de stad of de gemeente waarin je woonachtig bent. Het loont dus steeds de moeite om hier op voorhand even het nodige onderzoek naar te doen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!