Muren isoleren met spuitkurk?

spuitkurkOm de muren van uw woning te isoleren, zijn er in principe drie mogelijkheden: De spouwmuur isoleren, de gevel langs de buitenkant isoleren of de buitenmuur langs binnen isoleren. Nog niet zo lang geleden waaide spuitkurk over uit Spanje. Een alternatief op muurisolatie? Ontdek het in dit artikel. Lees meer over de voordelen, de prijzen en waar je vooral op moet letten. Vergelijk vervolgens de prijzen van lokale specialisten zodat je weet waar je aan toe bent. Een vergelijking kan je tot wel 30% opleveren.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Spuitkurk

Sinds 2013 heeft spuitkurk zijn intrede gemaakt in België. Het is een innovatieve manier om uw gevel te voorzien van een extra beschermlaag. Spuitkurk vormt dus zeker geen losstaande gevel op zich, maar het is een dunne laag van vloeibaar kurk dat op een bestaande gevel wordt gespoten. Uiteindelijk vormt er zich op de buitenmuur een laag kurk van ongeveer 0,6 a 0,7 mm.

De voordelen van spuitkurk

Spuitkurk heeft meerdere voordelen. Hieronder een opsomming:

  • Het is waterafstotend maar het laat de gevel nog steeds toe om te ademen.
  • Koudebruggen worden erdoor gereduceerd en schimmelvorming wordt tegengehouden.
  • Isolerende functie: zowel akoestische isolatie als thermische isolatie.
  • Spuitkurk zal niet afbladeren zoals verf dat doet. Vaak liggen vochtproblemen hiervan aan de basis en kan het omringend vocht niet voldoende goed afgevoerd worden. Met spuitkurk maak je je gevel waterdicht.
  • Spuitkurk is dan ook quasi onderhoudsvrij. Vuiligheid op de buitenmuur zoals bijvoorbeeld modder kan je met water wegspuiten met een tuinslang.
  • Spuitkurk wordt omwille van de esthetische eigenschappen ook binnenshuis gebruikt. Zelfs natte ruimtes zoals de badkamer zijn hiervoor geschikt. Hou er wel rekening mee dat dit spuitkurk niet op de vloer wordt gespoten, maar alleen op de muren.

Spuitkurk als muurisolatie?

Spuitkurk zal nooit spouwmuurisolatie kunnen evenaren, de laag kurk die wordt aangebracht is dan ook veel dunner dan een laag spouwmuurisolatie. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om de gevel degelijk te isoleren: restricties die opgelegd worden door de gemeente of het ontbreken van een geschikte spouwmuur.

Wie in die gevallen nog wil isoleren, zal grote renovaties moeten inplannen en daar heeft niet iedereen het budget voor. Spuitkurk kan in deze gevallen een alternatief zijn: je zal wel degelijk een besparing in energiekosten opmerken en je buitenmuur zal van een nieuw uitzicht voorzien zijn. Dat maakt kurk interessant bij sommige mensen die van plan zijn hun gevel te renoveren. Spuitkurk is relatief snel en eenvoudig aan te brengen, vormt een laag bovenop de bestaande muur en het kan zich vasthechten aan allerlei materialen zoals metaal, hout, baksteen. Door de dunne laag wordt de onderliggende structuur behouden. Wil je dit niet? Dan zal je wel eerst de buitenmuur moeten afvlakken. Ook kan het nodig zijn om op voorhand herstellingswerken uit te voeren, bijvoorbeeld als de buitenmuur teveel scheurtjes of barstjes bevat. Het opnieuw voegen is soms dus ook wel nodig.

Prijzen vergelijken

Moet je gevel dringend geverfd worden, of heb je interesse in het aanbrengen van spuitkurk? Vul dan onderstaand formulier in om tot maximaal 6 offertes te ontvangen van specialisten uit jouw regio. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Er is geen aankoopverplichting.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!