Muurisolatie checklist

Muurisolatie checklistZou je graag de algemene isolatiewaarde van je huis willen verbeteren? Is je woning echter reeds voorzien van dakisolatie? In dat geval is het ongetwijfeld een aanrader om ook de muren van je huis van isolatie te voorzien. Wij hebben alvast een muurisolatie checklist voor je opgemaakt waardoor het meteen duidelijk is met welke verschillende factoren je rekening dient te houden bij het isoleren van je muren.

*Tip:
Direct weten wat de prijzen zijn voor isolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

1.) Van welk type muurisolatie ga je gebruikmaken?

In eerste instantie moet je voor jezelf uitmaken van welk type muurisolatie je gebruik wenst te maken. Wat dit betreft onderscheiden we drie verschillende mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om spouwmuurisolatie te laten plaatsen, maar is het ook mogelijk om binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie te laten realiseren. Voor welke van de drie opties je uiteindelijk zal kiezen is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de mogelijkheden waarover je beschikt. Lang niet elke woning beschikt bijvoorbeeld over een spouwmuur die kan worden geïsoleerd.

2.) De voorbereiding voor je muurisolatie

Heb je ondertussen bepaald van welk type muurisolatie je gebruik gaat maken? In dat geval zijn er nog een aantal andere voorbereidingen die je mee in overweging dient te nemen, namelijk:

  • Vraag offertes aan voor de gewenste muurisolatie bij verschillende partijen. Hou bij het vergelijken van de offertes niet alleen rekening met de kostprijs, maar ook met de U-waarde evenals met het soort isolatiemateriaal.
  • Controleer of je recht hebt op een subsidie. Er gelden vandaag de dag nog steeds (meerdere) subsidies voor mensen die hun huis laten isoleren. Het bestaan van dergelijke subsidies zorgt er voor dat de investering in muurisolatie sterk kan worden ingeperkt waardoor ze financieel heel wat toegankelijker wordt.
  • Vraag een adviesgesprek met het isolatiebedrijf van je keuze. Zij kunnen je precies aangeven wat de mogelijkheden voor jouw huis zijn (spouwmuurisolatie mogelijk of niet?) en wat voor jou nu precies de beste keuze zou zijn.

3.) De inhoud van de muurisolatie offerte

Indien je van één of meerdere isolatiebedrijven een muurisolatie offerte ontvangt is het altijd van belang om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Een muurisolatie offerte moet dan ook altijd de volgende informatie bevatten:

  • Van welke isolatiematerialen wordt er precies gebruik gemaakt?
  • Is niet alleen de levering van de isolatiematerialen, maar ook de plaatsing inbegrepen?
  • Heeft het isolatiebedrijf in kwestie zich aangemeld bij een bepaalde branchevereniging?
  • Is er een verlaagd BTW-tarief van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van de muurisolatie?
  • Is er sprake van een gegarandeerde minimale isolatiewaarde?
  • Wordt er een bepaalde garantie aangeboden op de muurisolatie?

4.) Werd er rekening gehouden met de aard van de woning?

In het geval van muurisolatie geldt dat de mogelijkheden waarover je als eigenaar beschikt beperkt zijn afhankelijk van de opbouw van de woning. Concreet zijn er twee cruciale aandachtspunten waar je op dit vlak rekening mee dient te houden, namelijk:

  • Is er een spouwmuur aanwezig in de woning? Indien ja, uit welk jaar dateert deze? Dit is een belangrijke vraag. Niet alleen moet er eerst worden vastgesteld of er een spouwmuur aanwezig is, daarnaast moet ook worden nagegaan of ze reeds eerder werd geïsoleerd of niet. Is dat het geval? Dan is het doorgaans niet meer mogelijk om nieuwe isolatie aan te (laten) brengen.
  • Aanvragen van een bouwvergunning voor plaatsing van buitenmuurisolatie. Geef je er de voorkeur aan om je muren van buitenaf te isoleren? In dat geval zal je vooraleer de opdracht toe te kennen aan een isolatiebedrijf eerst een bouwvergunning moeten aanvragen. Door het plaatsen van buitenmuurisolatie wordt de uitstraling van je huis namelijk veranderd en dat kan niet zonder goedkeuring van de gemeente.

5.) Het type isolatiemateriaal waarvoor wordt gekozen

Afhankelijk van de gekozen vorm van muurisolatie kan er geopteerd worden voor tal van verschillende soorten isolatiematerialen. We onderscheiden op dit vlak de volgende opties:

  • Glaswol
  • EPS
  • PUR
  • PIR

6.) Kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht?

In de muurisolatie offerte die je ontvangt zal altijd worden opgenomen of er eventueel nog extra kosten zijn waar je rekening mee dient te houden. In het merendeel van de gevallen worden er inderdaad nog meerprijzen aangerekend voor verschillende zaken. Denk hierbij onder meer aan:

  • Wanneer het isolatiebedrijf op een zekere afstand is gevestigd van de plaats waar de muurisolatie moet worden geplaatst is het belangrijk om rekening te houden met het eventueel aangerekend krijgen van voorrijkosten. Deze kosten zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer en kunnen derhalve vrij hoog oplopen.
  • Het montagemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. In het merendeel van de gevallen omvatten de arbeidskosten niet het montagemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Worden er voor deze materialen nog extra kosten in rekening gebracht? In dat geval dienen deze doorgaans apart in de offerte te worden aangegeven.
  • Eventuele afvoerkosten. Is er sprake van afval welke moet worden afgevoerd? In dat geval kunnen er ook nog afvoerkosten in rekening worden gebracht. Hoeveel deze precies bedragen is afhankelijk van situatie tot situatie.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!