RD waarde minimum muurisolatie

rd waardeIndien je er voor gaat kiezen om de muren van je huis te isoleren zal je merken dat er rekening moet worden gehouden met meerdere factoren. Elk type isolatiemateriaal beschikt namelijk over diens eigen, specifieke kenmerken. Er dient op dit vlak onder meer rekening te worden gehouden met de zogenaamde RD-waarde. Nog meer dan veel mensen denken vormt deze namelijk een zeer belangrijke indicatie van de kwaliteit en isolerende functie waar een bepaald materiaal over beschikt. Wil je graag meer weten over de impact van de RD-waarde op de kwaliteit van je muurisolatie? Zou je bovendien graag willen achterhalen welke minimale RD-waarde is vereist voor het verkrijgen van een premie of subsidie? Je komt het allemaal te weten op deze pagina!

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Wat is de RD-waarde bij muurisolatie precies?

De RD-waarde waar een isolatiemateriaal over beschikt geeft aan hoe goed deze bij een bepaalde dikte isoleert. Met andere woorden, hoe hoger de RD-waarde ligt, des te beter ze thermisch isoleert. Het berekenen van de RD-waarde gebeurt door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de zogenaamde lambdawaarde. De RD-waarde is van cruciaal belang omdat op basis hiervan wordt bepaald hoe dik je een zeker isolatiemateriaal dient aan te brengen. Wanneer je geen rekening zou houden met de RD-waarde voor bijvoorbeeld muurisolatie, dan zou dat in de praktijk betekenen dat er een groot deel van het potentieel verloren zou gaan. Dit betekent onrechtstreeks ook een langere terugverdientijd van je investering en zelfs een mogelijk probleem voor het verkrijgen van een premie of subsidie.

Bepalend voor recht op premie

In België geldt momenteel dat de RD-waarde mee bepalend is voor het al dan niet recht hebben op een financiële tegemoetkoming van de stad of overheid. Het valt hierbij op dat de vereisten op vlak van minimale RD-waarde door de jaren heen telkens verder zijn aangescherpt. Het verschil tussen 2016 en 2017 is zelfs opvallend groot te noemen. Daar waar er in 2016 nog sprake was van een vereiste RD-waarde van minimaal 3,5 vierkante meter K/W is dat voor 2017 opgetrokken naar 4,5 vierkante meter K/W. Het spreekt voor zich dat het geen vereiste is om dit te realiseren met één enkele laag. Wanneer je dus met andere woorden meerdere isolerende lagen wenst te realiseren is dit geen enkel probleem. Sta er alleen wel bij stil dat je investering op vlak van muurisolatie hierdoor wat hoger kan uitvallen.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!