muurisolatie genieten kat

Warmteverlies tegengaan? Bekijk deze tips

Warmteverlies tegengaanWarmte glipt veel te snel naar buiten waardoor je achterblijft met een veel te dure energiekost. Het is dus belangrijk dat je weet langs waar de warmte ontsnapt uit je woning. Isoleren is een belangrijke factor om warmteverlies tegen te gaan, maar met enkele eenvoudige tips kom je ook al een heel eind op weg! Lees op deze pagina alle belangrijke informatie die je kunt gebruiken om warmteverlies tegen te gaan en vergelijk de prijzen van lokale specialisten. Zo kun je namelijk nog eens geld besparen.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Warmteverlies tegengaan: Tips

Warmteverlies goed beperken kan positieve gevolgen hebben op veel gebieden. Het kan gebeuren dat de verwarmingsinstallatie niet zo groot hoeft te zijn dan je oorspronkelijk zou denken. Je verbeterd immers het rendement van je installatie omdat er minder energie gebruikt wordt.

Warmteverlies beperken kan ook door te letten op enkele kleine zaken:

  • Hou ramen en deuren gesloten. Uw woning verluchten kan al door de ramen en deuren slechts 15 minuten open te laten. Veel meer tijd is er niet echt nodig. Het is dus absoluut niet nodig om de hele dag een raam of deur open te laten staan: het kost immers veel energie om de temperatuur opnieuw op peil te brengen.
    Denk er ook aan om deuren naar niet verwarmde plaatsen zoals de hal of de garage ook gesloten te houden zodat de warmte niet naar die ruimtes kan ontsnappen.
  • Sluit uw rolluiken en/of gordijnen. Hiermee houdt de woning haar warmte beter vast. Naast geluidswerende of licht werende eigenschappen hebben rolluiken en gordijnen dus zeker ook isolerende effecten.
  • Verwarm efficiënt. Hang dus geen gordijnen over radiatoren of plaats ook niets voor uw radiatoren. Deze vormen alleen maar obstakels die belemmeren dat de warmte zich binnen de ruimte kan verplaatsen.
  • Zorg voor een voldoende luchtdichtheid en vermijd koudebruggen.
  • Isoleer ook alle leidingen waar warm water doorloopt en alle CV-leidingen.
  • Plaats een reflecterend scherm (een radiatorfolie) achter radiatoren en zorg er dus voor dat je meer rendement haalt uit je verwarmingsinstallatie. Vermijd ook dat de radiatoren voor een raam geplaatst worden.

Warmteverlies voorkomen

Naast bovenstaande tips die je zonder een groot budget al veel geld kunnen besparen, zijn er ook diverse zaken waarop je kan letten om zuinig om te springen met energie.

Isoleer voldoende je woning. Regelmatig hoor je over het aantal woningen in Vlaanderen die veel te weinig geïsoleerd zijn. Dat is eigenlijk zonde. Als je weet dat het meeste warmteverlies plaatsvind in daken, muren en vloeren dan kan het best de moeite lonen om deze plaatsen te isoleren. Muurisolatie en dakisolatie samen kunnen al gauw 40% tot 50% van alle warmteverlies elimineren.

Wie in een alleenstaand huis woont, zal ook meer warmteverlies kennen dan iemand die in een appartement of rijwoning woont. Omwille van de kleine buitenoppervlakte is er hier minder kans op warmteverliezen. Compact bouwen kan hier ook in het rijtje thuishoren: hoe meer buitenmuren je woning heeft, hoe meer warmte er kan ontsnappen.

Kijk ook eens naar je ramen. Enkel glas is al lang niet meer van deze tijd: kies minstens voor dubbel glas of ander superisolerende beglazing met isolerende raamkozijnen. Een bijkomend voordeel van isolerende beglazing is ook dat je minder condensvorming aan de binnenzijde zal hebben. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er minder geluid binnenkomt.

Ventilatie

Spleten rond deuren en ramen, en ventilatieroosters kunnen ook aan de oorzaak liggen van een groot warmteverlies. Meestal is de oplossing dan ook redelijk eenvoudig. Zo kan je bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen maar ook de plaatsing van tochtvrije ramen en deuren kan het warmteverlies een heel stuk verminderen. Vergeet echter niet voldoende ventilatie over te houden in vochtige ruimtes om schimmels en condensatievorming tegen te gaan.

Samengevat

Isoleren is dus heel belangrijk om warmteverlies tegen te gaan. Vergeet echter niet dat er kleine zaken zijn die je al een deel op weg helpen om het warmteverlies te beperken.

Je wilt toch je woning beter isoleren? Dat is een verstandige keuze. Vraag op deze pagina jouw gratis offertes aan en kom in contact met maximaal 6 aannemers uit jouw regio. Online prijzen vergelijken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!