Wat is een spouwmuur?

Naar een spouwmuur wordt vaak kortweg verwezen als een spouw. Het betreft hier de beschikbare ruimte die is terug te vinden tussen twee muren, vaak een binnen- en een buitenmuur. De belangrijkste functie van de spouwmuur is er voor zorgen dat de koude temperaturen buitenshuis worden gehouden. Een geïsoleerde spouwmuur kan dan ook zorgen voor een structurele besparing op de energiefactuur. Zonder het isoleren van de spouwmuur zullen de muren koud aanvoelen en is er geen sprake van een barrière die wordt gevormd tussen de binnen- en de buitenmuur van een woning.

Wat is een spouwmuur precies?

Een spouwmuur is altijd opgebouwd uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze beide muren is er een luchtruimte van tussen de 3 en 6 centimeter terug te vinden. We verwijzen hiernaar als de spouw. Het is mogelijk om deze spouw te isoleren door ze te vullen met een isolatiemateriaal naar keuze. Dit zorgt er voor dat koude lucht niet zomaar door de spouwmuur kan penetreren.

 

In een spouwmuur is er sprake van een beweging van lucht. Dit zorgt er voor dat een slecht of niet geïsoleerde spouwmuur zeer slecht isoleert. De gevolgen hiervan kunnen niet alleen warmteverlies, maar ook vochtige muren evenals schimmels zijn. Door het isoleren van de spouwmuur wordt er stilstaande lucht gerealiseerd. Dit is in principe de beste isolatie. Door de spouw op te vullen met het door jou gekozen isolatiemateriaal wordt de temperatuur in de binnenmuren aanzienlijk verhoogd in vergelijking met voor het toepassen van de spouwmuurisolatie.

 

Het gevolg van bovenstaande is dat de spouwmuur niet langer kil aanvoelt. Bijgevolg straalt ze ook geen koude meer af. Het huis voelt dan ook comfortabel warm aan. Door het isoleren van de spouwmuur is het mogelijk om uiteindelijk een warmtebesparing tot wel 30 procent te realiseren.

Wanneer is het isoleren van de spouwmuur een mogelijkheid?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet elke woning zomaar over een spouwmuur beschikt. Huizen die zijn gebouwd voor 1920 beschikken bijvoorbeeld niet over een spouwmuur. Huizen die als bouwjaar 1980 of later hebben zijn daarbij vaak reeds geïsoleerd. Dit zorgt er voor dat de huizen die zijn gebouwd tussen de jaren 1920 en 1975 veelal zonder probleem kunnen worden voorzien van spouwmuurisolatie.

 

Wanneer je er voor gaat kiezen om de spouwmuur te isoleren is het eveneens van belang om goed te kijken naar de andere onderdelen van de gevel of de woning. Controleer bijgevolg altijd het voegwerk, maar ook het dak en de goten. Pas wanneer deze ook in orde zijn kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat het regenwater in de spouw loopt. Op deze manier kunnen de spouwmuurisolatie en bijgevolg ook de isolatiewaarde structureel worden aangetast.

Heeft jouw huis wel een spouwmuur?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is lang niet elke woning voorzien van een spouwmuur. Om er zeker van te zijn dat deze van jou wel over een spouwmuur beschikt is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande factoren.

 

  • Het bouwjaar van de woning

Is het huis waar je eigenaar van bent gebouwd voor het jaar 1920? In dat geval is de kans zeer groot dat deze niet over een spouw beschikt. Vanaf 1920 werden de huizen wel voorzien van een spouwmuur omdat deze de vochtproblemen in huis structureel kon verminderen. De spouw voorkomt dan ook dat het vocht zich van buiten een weg naar binnen kan dringen.

 

  • De dikte van de spouwmuur

Een tweede indicatie wordt gevormd door de dikte van de muur. Wanneer er sprake is van een spouwmuur dient de minimale dikte in totaliteit minstens 24 centimeter te bedragen. Alleen dan is het mogelijk om de aanwezige spouwmuur te isoleren.

De dikte van de spouwmuur

De dikte waar een spouwmuur over beschikt wordt gemeten tussen de buiten- en de binnenmuur. Het isolatiebedrijf waar je een beroep op doet beschikt over de mogelijkheid om dit voor jou zeer specifiek te meten. Zelf is het voor jou mogelijk om de dikte van de spouwmuur min of meer in te schatten. Ga naar een voor- of achterdeur en probeer daarbij vast te stellen hoe dik de buitenmuur precies is.

 

  • Bedraagt de afstand tussen de buiten- en de binnenkant van de muur 24 centimeter of meer? In dat geval is er zeker sprake van een spouwmuur.
  • Is de dikte minder dan 24 centimeter? In dat geval beschikt je huis over een bijzonder smalle spouw of is er geen spouwmuur aanwezig.

 

De dikte van de spouwmuur is voor een niet onaanzienlijk deel bepalend voor het type isolatiemateriaal dat er kan worden gebruikt. Beschik je over een spouwmuur die voldoende dik is? In dat geval kan je zowel kiezen voor inblaaswol als pur-isolatie als isolatiekorrels. Een smalle spouwmuur isoleren gebeurt op haar beurt dan ook in het merendeel van de gevallen door middel van isolatieparels.

Kan een spouwmuur altijd vrij geïsoleerd worden?

Veel mensen denken vandaag de dag nog altijd dat ze verplicht zijn om een spouwmuur meteen bij de bouw van de woning te isoleren. Dat is niet het geval. Uiteraard is dit het eenvoudigst en voorkomt het extra kosten achteraf, maar ook het na-isoleren van een spouwmuur behoort steevast tot de mogelijkheden. Je dient er op dit vlak wel rekening mee te houden dat de spouwmuur bij voorkeur altijd eerst grondig moet worden gecontroleerd. Is er bijvoorbeeld geen sprake van vuil of specieresten in de spouwmuur? Is dat wel het geval, dan zal je deze eerst moeten verwijderen vooraleer je ze alsnog kan isoleren.

 

Bovenstaande is zeer belangrijk. Alleen door op voorhand een degelijke controle uit te voeren kan je er namelijk zeker van zijn dat het ingespoten isolatiemateriaal de spouwmuur echt op correcte wijze en grondig isoleert. Veel mensen staan hier niet bij stil en isoleren de spouw gewoon, maar dan worden ze geconfronteerd met een aantal vervelende gevolgen. Een spouwmuur die niet helemaal vrij is van specieresten of ander vuil isoleren zorgt er namelijk voor dat ze nooit een optimale isolatiewaarde zal vertegenwoordigen. Bovendien loop je ook nog eens het risico dat er zich vocht in gaat ophopen met alle gevolgen van dien.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!