Binnenmuurisolatie met voorzetwand

Veel mensen die er voor kiezen om gebruik te maken van binnenmuurisolatie kiezen er voor om een voorzetwand te plaatsen. Gebruikmaken van een dergelijke voorzetwand brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Zo wordt er meteen zowel een thermische als een akoestische isolatie gerealiseerd. Daar tegenover staat echter dat het plaatsen van een voorzetwand als binnenmuurisolatie niet zo voor de hand liggend is. Om dit te kunnen doen moet namelijk de volledige ruimte leeggemaakt worden. Denk jij er ook over na om gebruik te maken van een voorzetwand als binnenmuurisolatie, maar wil je graag eerst meer informatie ontvangen evenals een duidelijker beeld hebben op de kostprijs? In dat geval komt de informatie op deze pagina ongetwijfeld goed van pas!

Hoe werkt binnenmuurisolatie met voorzetwand precies?

In principe vertoont de wijze waarop binnenmuurisolatie wordt gerealiseerd met behulp van een voorzetwand grote gelijkenissen in vergelijking met buitenmuurisolatie. Dit komt omdat het achterliggende principe dezelfde is. Bij buitengevelisolatie wordt er namelijk vanuit gegaan dat de isolatiewaarde wordt verbeterd door de muren dikker te maken. Hierdoor kan namelijk niet alleen de kou worden geweerd, daarnaast wordt ook de schil tegen geluidsoverlast verbeterd.

 

In principe wordt er met de plaatsing van een voorzetwand aan de binnenzijde van de muur hetzelfde gedaan. De muur wordt dan niet aan de buitenste zijde, maar aan de binnenkant dikker gemaakt. Dit heeft uiteraard wel als nadeel dat er binnen in huis een beetje aan ruimte moet worden ingeboet. In de praktijk komt de binnenmuur zo’n 10 centimeter naar voren. Deze ruimte wordt opgevuld met behulp van isolerend materiaal waarna de muren netjes worden afgewerkt.

Welke isolatiemateriaal gebruiken bij een voorzetwand?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het absoluut niet zo dat er bij de realisatie van een voorzetwand als binnenmuurisolatie telkens gebruik wordt gemaakt van dezelfde isolatiematerialen. In de praktijk bestaan er dan ook drie verschillende mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. Alle drie deze types van isolatiematerialen hebben wel met elkaar gemeen dat ze gebruikmaken van een zogenaamde luchtspouw.

 

Het betreft hier een ruimte van 10 centimeter welke zoals de naam reeds laat vermoeden uitsluitend is gevuld met lucht. De luchtlaag zorgt er voor dat de warmte netjes binnen wordt gehouden terwijl het geluid wordt buitengesloten. De standaard isolatie welke in dit geval wordt gebruikt is PUR-schuim. Het is efficiënt, kan relatief eenvoudig worden geplaatst en corrigeert bovendien oneffenheden. Dit zorgt er voor dat het eindresultaat platter en bovendien ook egaler is dan de muur in eerste instantie was.

 

Een tweede mogelijkheid is gebruikmaken van warmtereflecterende folie. Deze folie wordt niet aan één, maar wel aan beide zijden van de binnenmuur aangebracht. Op deze manier ontstaat terug een luchtspouw welke samen met de folie zorgt voor een efficiënte barrière. Mensen die er weinig voor voelen om aan de slag te gaan met een boormachine en een schroevendraaier kunnen er ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van kant-en-klare panelen. Deze panelen zijn gevuld met isolatieplaten van hardschuim en zijn afgewerkt met gipsplaten.

Hoeveel kost binnenmuurisolatie met voorzetwand?

Het is bijzonder lastig om aan te geven met welke kosten je voor de realisatie van binnenmuurisolatie met voorzetwand rekening dient te houden. Dit komt omdat een niet onbelangrijk deel van de kosten wordt veroorzaakt door het soort isolatiemateriaal waarvoor je kiest. Bovendien is er ook nog het gegeven of je zelf het isolatiemateriaal gaat plaatsen of je dit gaat uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. In het eerste geval en met het voordeligste isolatiemateriaal is het plaatsen van een voorzetwand als binnenmuurisolatie reeds mogelijk voor een bedrag van ongeveer 25 à 30 euro per vierkante meter.

 

Een compleet ander verhaal wordt het echter op het ogenblik dat je bijvoorbeeld kiest voor het gebruik van PUR-isolatieschuim. Wanneer je er zoals de meest mensen vervolgens ook nog eens voor kiest om dit karwei uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf kan de kostprijs al snel oplopen tot tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter. Dat lijkt uiteraard een zeer aanzienlijk prijsverschil met bovenstaande en dat is het ook. Je moet er dan ook rekening mee houden dat zo’n slordige 60 à 65 procent van de totale kostprijs van je binnenmuurisolatie met voorzetwand gaat naar de arbeidskosten die moeten worden betaald. Doe je dit karwei zelf? Dan kan dat je dus een zeer aanzienlijk geldbedrag uitsparen.

Hoeveel besparen door binnenmuurisolatie met voorzetwand?

Ook de hoogte van de besparing die kan worden gerealiseerd met behulp van binnenmuurisolatie met voorzetwand is afhankelijk van situatie tot situatie. Bij een doorsnee woning die over een oppervlakte beschikt van 105 vierkante meter kan er worden gerekend op een gemiddelde besparing die zo rond de 700 à 750 euro per jaar is gelegen bij het toepassen van binnenmuurisolatie met voorzetwand. De gemiddelde terugverdientijd van binnenmuurisolatie met voorzetwand is hierdoor gelegen op zo’n 13 tot 15 jaar. Uiteraard is alles wat erna komt pure winst. Reken namelijk maar eens uit hoeveel je op deze manier kan besparen over een periode van 40 of zelfs 50 jaar! Dit zorgt er voor dat een investering doen in binnenmuurisolatie met voorzetwand een absolute aanrader is.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!