Voordelen muurisolatie

Steeds meer mensen maken op vandaag de bewuste keuze om zoveel mogelijk verschillende delen van hun woning van isolatie te voorzien. Daar waar vroeger vooral het dak werd geïsoleerd is dat tegenwoordig niet langer voldoende. Men ging er vroeger namelijk vanuit dat de stijgende werking van warme lucht er voor zorgde dat ze voor de volle honderd procent ontsnapte via het dak. Dat is uiteraard veel te kort door de bocht en absoluut niet correct. De stijgende werking van warme lucht zorgt er voor dat ze via de muren omhoog trekt. Tijdens dit proces kan er zomaar via de muren reeds 30 procent van de warme lucht verloren gaan. Bereken zelf maar even welke impact dit jaarlijks heeft op de energiefactuur!

Plaatsen van muurisolatie op verschillende manieren

Vooraleer we de verschillende voordelen van muurisolatie voor jou op een rijtje gaan zetten is het van belang om er rekening mee te houden dat muurisolatie op meerdere manieren kan worden gerealiseerd. De voordelen waarvan je kan genieten zijn dan ook sterk afhankelijk van het type muurisolatie waarvoor je kiest. Geef je er bijvoorbeeld de voorkeur aan om je muren aan de binnenzijde van de woning te isoleren of ga je ze van buitenaf van een isolatielaag voorzien? Onderstaande informatie zorgt er voor dat de specifieke voordelen per type muurisolatie meteen duidelijk worden.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Is je woning voorzien van een spouwmuur die tot dusver nog nooit is geïsoleerd? In dat geval kan je de meest efficiënte en bovendien ook financieel interessantste vorm van muurisolatie gaan toepassen. Aan de realisatie van spouwmuurisolatie zijn dan ook tal van zeer interessante voordelen verbonden, namelijk:

  • Het isoleren van de spouwmuur kan niet alleen zeer snel gebeuren, daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijk en ervaar je als eigenaar van de woning eigenlijk niet of nauwelijks hinder.
  • Het is voordeliger in vergelijking met andere vormen van muurisolatie. Concreet betekent dit dat je bij spouwmuurisolatie kan rekenen op een terugverdientijd die is gelegen ergens rond de 3 tot 5 jaar. Het gemiddelde energieverbruik daalt met het isoleren van de spouwmuur gemiddeld met zo’n 20 procent.
  • Er dienen geen destructieve werkzaamheden te worden uitgevoerd. Dit betekent dat de muren van de woning gewoon onaangetast blijven. Ook het uitzicht verandert niet waardoor er geen bouwvergunning dient te worden aangevraagd.
  • De warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden. Mede hierdoor kan het risico op het ontstaan van koudebruggen tot een minimum worden herleid.

Voordelen van buitenmuurisolatie

Wanneer je niet over een spouwmuur beschikt en je ook niet wenst in te boeten op vlak van ruimte binnen in je woning zal je op zoek moeten gaan naar een alternatief. Dit alternatief wordt aangeboden onder de vorm van buitenmuurisolatie. In dit geval krijgt je huis als het ware een thermisch jasje om. Ook voor wat buitenmuurisolatie betreft hebben we uiteraard even alle verschillende voordelen voor jou op een rijtje gezet.

  • Door te kiezen voor buitenmuurisolatie kan niet alleen de isolatiewaarde van je huis worden verbeterd, je kan ze ook een andere uitstraling meegeven. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om de isolatie tegen de bestaande gevel te plaatsen. De nieuwe buitenmuur wordt er dan als het ware gewoon tegenaan gezet.
  • De binnenruimte wordt niet aangepast. Dit betekent dat er geen ruimte verloren gaat.
  • Door het toepassen van buitenmuurisolatie wordt niet alleen de uitstraling van je huis evenals het isolerende karakter veranderd. Door het toepassen van de juiste behandelingen wordt er namelijk ook een extra bescherming geboden tegen vorstschade. Bovendien wordt ook het risico op vochtproblemen op deze wijze geminimaliseerd. Dit heeft alles te maken met het feit dat de isolatielagen perfect aansluiten en doorlopen.
  • De dikte van de isolatielaag wordt niet beperkt tot de breedte van de spouw. Dit betekent dat de isolatielaag een behoorlijk stuk dikker kan uitvallen. Concreet betekent dit dat het toepassen van buitenmuurisolatie de meest optimale besparing op het energieverbruik weet te realiseren.
  • De warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden.

Voordelen van binnenmuurisolatie

De derde en laatste mogelijkheid waarover je beschikt om je muren te isoleren is door het toepassen van binnenmuurisolatie. Deze vorm van muurisolatie is iets minder populair, maar toch zijn ook hier diverse voordelen aan verbonden, namelijk:

  • Je dient geen rekening te houden met het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning. Dit komt omdat er aan de uitstraling van de woning niet wordt geraakt.
  • De woning wordt op efficiënte wijze geïsoleerd en er vindt een snellere opwarming plaats in de ruimtes.
  • Het isoleren kan in fasen gebeuren. Dit betekent dat je niet elke ruimte meteen onder handen moet gaan nemen. Hierdoor kan de tijdelijke overlast aanzienlijk worden ingeperkt.

Bovenstaande maakt in ieder geval duidelijk dat er aan elke vorm van muurisolatie wel specifieke voordelen verbonden zijn. Voor welke van de diverse mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is echter altijd voor een groot deel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur evenals de mogelijkheden die de woning in kwestie te bieden heeft.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!