In een poging om de energiefactuur (verder) te kunnen drukken kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om hun oude woning grondig te isoleren. Dat is uiteraard zeer interessant, want op deze manier kan er op jaarbasis behoorlijk veel geld worden uitgespaard. Nadat er voor wordt gekozen om het dak te isoleren is vaak ook de luchtspouw aan de beurt. Dit komt omdat ze vrij eenvoudig te bereiken en bijgevolg ook te isoleren valt. Helaas heeft het grondig isoleren van de woning als gevolg dat vocht niet langer de mogelijkheid heeft om uit het huis te kunnen verdwijnen. Bijgevolg kunnen er vochtproblemen ontstaan. Gelukkig kan dit probleem worden voorkomen door rekening te houden met de informatie die we op deze pagina voor jou op een rijtje hebben gezet.
Inhoud
Geen vochtproblemen voor toepassen van muurisolatie
Veel mensen gaan er nadat de vochtproblemen zijn ontstaan na het plaatsen van de muurisolatie zomaar vanuit dat er voor de isolerende werkzaamheden werden uitgevoerd geen vocht in de woning aanwezig was. Dat klopt uiteraard niet. Het verschil zit hem echter in het feit dat het aanwezige vocht zich op natuurlijke wijze een weg naar buiten het huis kon banen. Dit zorgde er voor dat er nooit vochtplekken zichtbaar werden op de muur. Dat betekent uiteraard niet dat het isoleren van bijvoorbeeld de spouwmuur een slechte zaak is, in tegendeel. Het is tenslotte niet de oorzaak van het vochtprobleem.
De oorzaak van vochtproblemen na muurisolatie achterhalen
In eerste instantie is het van belang om te achterhalen hoe de vochtproblemen na het toepassen van je muurisolatie precies zijn ontstaan. Omdat de muren nu dus grondig zijn geïsoleerd en er bijgevolg geen sprake is van lekken moet de oorzaak waarschijnlijk worden gezocht in opstijgend vocht. Het betreft hier vocht welke via de grond naar boven wordt gezogen via de binnenmuren. Het vocht zal hier zorgen voor een aantasting van het pleisterwerk langs de onderzijde en zal bijgevolg deels condenseren in de ruimte. Het gevolg hiervan is dat er vochtplekken en schimmels kunnen ontstaan rond niet alleen de ramen, maar tevens ook aan het plafond.
Om te voorkomen dat dit probleem zich voordoet wordt er tegewnoordig bij nieuwe woningen voor gekozen om steeds een vochtwerende laag aan te brengen. Dit gebeurt op de eerste rij met stenen. Bij oudere woningen werd dit uiteraard nog niet gedaan waardoor het vocht eigenlijk vrij spel krijgt. Eenmaal je de woning gaat renoveren ontstaat er dan als het ware een domino-effect waarbij het vocht na heel veel jaren plots geen uitweg meer ziet. Het logische gevolg hiervan is dat ze zich gaat ophopen in de woning evenals de muren.
Het injecteren of onderkappen van de muren
Indien grondvocht de veroorzaker is van het vochtprobleem na het toepassen van muurisolatie beschik je over twee verschillende oplossingen voor dit probleem. Enerzijds kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de muren te laten injecteren met behulp van een speciale gel, maar anderzijds kan je ze ook laten onderkappen. Deze laatste methode wordt in de praktijk enkel en alleen aangeraden wanneer er sprake is van een totaalrenovatie van het huis. Dit komt omdat de gehele woning in principe voorzichtig moet worden opgelift om een vochtwerende laag te kunnen realiseren. Het spreekt voor zich dat het merendeel van de mensen er dan ook in de praktijk voor kiezen om hun muren gewoon te laten injecteren.
Bij het injecteren van de muren wordt er voor gekozen om kleine gaatjes in de binnen- of buitenmuren te boren. Dit gebeurt om de X aantal centimeter. Daarna wordt er door gebruik te maken van een speciaal pistool onder hoge druk een warmtewerende vloeistof ingespoten. De werking van deze vloeistof vertoont aanzienlijke gelijkenissen met deze van siliconen. Het gevolg van deze werkwijze is in ieder geval dat het vocht niet langer wordt opgezogen door de muren waardoor deze aan de binnenkant niet meer vochtig zullen zijn.
Maak gebruik van regulerend isolatiemateriaal!
Na het realiseren van muurisolatie is het niet alleen mogelijk dat er vochtproblemen aan de binnenkant van de muur opduiken. In het bijzonder wanneer er voor is gekozen om een spouwmuur na te isoleren kunnen er eveneens vochtproblemen aan de buitenkant van de muur optreden. Deze ontstaan door het onderbreken van de luchtcirculatie. Het gevolg hiervan is dan ook dat de buitenmuren veel minder snel het vocht zullen verdampen met als resultaat dat de stenen wak worden en zelfs kunnen barsten bij vriestemperaturen.
Om er voor te zorgen dat dit probleem kan worden voorkomen wordt het tegenwoordig aangeraden om voor spouwmuurisolatie gebruik te maken van zogenaamde EPS-parels. Deze parels zijn tegenwoordig zelfs de absolute koploper wanneer het aankomt op het isoleren van spouwmuren. In vergelijking met EPS-parels kan worden vastgesteld dat PUR spouwmuurisolatie veel minder wordt gebruikt. Tot slot kan het ook geen kwaad om de muur langs de regenzijde te impregneren. Of dit al dan niet een vereiste is hangt echter wel af van de gebruikte steen evenals de kwaliteit van het voegwerk.
Welke kosten voor helpen van vochtproblemen na muurisolatie?
Omdat je net waarschijnlijk een aardig bedrag hebt geïnvesteerd in muurisolatie spreekt het voor zich dat je niet meteen zit te wachten op veel extra kosten. Met welke prijzen moet je dan ook precies rekening gaan houden voor het laten verhelpen van vochtproblemen die het gevolg zijn van de realisatie van je muurisolatie? Wij hebben de verschillende oplossingen op dit vlak inclusief de gemiddelde kostprijs die er voor in rekening kan worden gebracht even voor jou op een rijtje gezet.
Soort oplossing voor muurisolatie vochtproblemen | Gemiddelde kostprijs |
Onderkappen van de muur | Gemiddeld zo’n 125 & 150 euro per lopende meter |
Injecteren van de muur | Gemiddeld zo’n 110 euro per lopende meter |
Impregneren van de gevel | Gemiddeld zo’n 9 à 11 euro per vierkante meter |
Mechanische ventilatie | Gemiddeld zo’n 1.600 à 1.900 euro per vierkante meter |
Is het voor jou nog niet meteen duidelijk wat nu precies aan de basis ligt van het vochtprobleem? In dat geval is het aan te raden om hiervoor een onderzoek aan te vragen bij een expert. Hou er wel rekening mee dat je voor een dergelijk onderzoek al snel een kostprijs betaalt van tussen de 300 en 500 euro.