Veel voorkomende fouten muurisolatie

Om de arbeidskosten van de vakman uit te kunnen sparen kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om hun muurisolatie zelf te plaatsen. Dit is uiteraard een mogelijkheid, alleen moet je er rekening mee houden dat dit niet altijd zo voor de hand liggend is als het op het eerste zicht misschien wel lijkt. Er zijn dan ook enkele vaak voorkomende fouten op vlak van muurisolatie die voor behoorlijk wat problemen kunnen zorgen. Welke fouten dit precies zijn en hoe je ze kan voorkomen of oplossen wordt duidelijk aan de hand van de informatie op deze pagina!

1.) Het ontstaan van mortelbaarden

Wanneer je niet proper te werk gaat loop je de kans om bijvoorbeeld bij het isoleren van je spouwmuur te maken te krijgen met mortel- of speciebaarden. De resten van de mortel en / of de bakstenen zullen zich dan ophopen tussen de spouwmuurisolatie en de buitengevel. Dat is vervelend, want op deze manier ontstaat er een overdracht van vocht tussen de buitengevel en de isolatie. Dit zorgt er voor dat het regenwater rechtstreeks naar de binnenmuur of de isolatie kan lopen. Hierdoor kunnen koudebruggen en / of vochtproblemen ontstaan met alle gevolgen van dien. Wil je dit probleem voorkomen? Zorg er dan voor dat het metselen op zorgvuldige wijze gebeurt en veeg alle mortelresten mooi af.

2.) Een foutieve aansluiting tussen de isolatie

Een tweede fout die in de praktijk zeer vaak voorkomt heeft betrekking tot de aansluiting tussen de isolatie. Een foutieve aansluiting kan er voor zorgen dat er een koudebrug ontstaat waardoor er warmteverlies kan optreden. Wil je dit probleem voorkomen? Zorg dan voor een goede aansluiting, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tand-en-groef-kliksysteem. Dit systeem kan op zeer eenvoudige wijze een foutieve aansluiting tussen de isolatie voorkomen.

3.) Het gebruik van de verkeerde tapes

Het is altijd van belang om er voor te zorgen dat de winddichtheid van je muurisolatie uit platen kan worden geoptimaliseerd. Om dit te verwezenlijken wordt er in de praktijk veelal gebruik gemaakt van een bepaalde tape. Het is echter belangrijk dat de juiste tape wordt gebruikt voor het aftapen van de naden van de spouwisolatie. Het gebruik van een foutieve tape kan er voor zorgen dat deze na verloop van tijd niet goed meer hecht waardoor er energieverlies kan worden geleden. De tape kan bovendien ook in de spouw terechtkomen waar ze niet meer kan worden uitgehaald.

Om er zeker van te zijn dat de bovenstaande situatie zich niet kan voltrekken is het niet alleen van belang om gebruik te maken van de juiste tape. Zorg er namelijk ook voor dat deze steeds wordt aangebracht op een droge en bovendien propere ondergrond. Daarnaast spreekt het voor zich dat de tape ook stevig dient te worden aangedrukt. Sta je in de winkel en heb je er geen idee van welke tape voor jouw doel nu precies geschikt is en welke niet? Aarzel dan zeker niet om het advies van een expert te vragen.

4.) Een slechte aansluiting op het raamwerk

Je moet er bij het plaatsen van muurisolatie rekening mee houden dat het niet alleen fout kan gaan in de aansluiting tussen de isolatie. Wat namelijk ook te denken van de aansluiting tussen de isolatie en bijvoorbeeld de ramen, de deuren of oversteken? Het spreekt voor zich dat een foutieve aansluiting ook in dit geval kan zorgen voor het ontstaan van koudebruggen met alle vervelende gevolgen van dien. Zorgvuldig werken en er voor zorgen dat na afloop alle aansluitingen grondig worden gecontroleerd is dan ook een absolute vereiste. Heb je er voor gekozen om op vlak van muurisolatie gebruik te maken van PU-isolatie platen? In dat geval is het mogelijk om de openingen op te spuiten door middel van PU-schuim.

5.) Een gebrek aan voldoende spouwhaken of spouwankers

Het is belangrijk om er bij het zelf aanbrengen van spouwmuurisolatie rekening mee te houden dat het binnen- en buitenspouwblad met elkaar moet worden verbonden. Dit doe je door gebruik te maken van spouwhaken of spouwankers. Een onvoldoende verankering kan er voor zorgen dat er problemen met de stabiliteit ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de buitengevel niet goed vast komt te hangen aan het binnenspouwblad. Deze gevolgen kunnen zeer aanzienlijk zijn. Loopt het echt goed fout? Dan is het zelfs mogelijk dat de buitengevel bezwijkt. Voldoende spouwankers of spouwhaken gebruiken bij de realisatie van spouwmuurisolatie is dan ook altijd een absolute must.

6.) Het niet aanvragen van een bouwvergunning

Kies je er voor om de buitenmuur van je woning te isoleren? In dat geval moet je er rekening mee houden dat dit de uitstraling van je gevel zal beïnvloeden. Dit zorgt er voor dat er altijd een bouwvergunning voor moet worden aangevraagd. Zie je dit over het hoofd en valt de gemeente over de uitgevoerde werkzaamheden? Dan kan je in het slechtste geval verplicht worden om ze ongedaan te maken. Hou hier dus zeker en vast rekening mee!

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!