Muurisolatie tussenwoning

Er wordt nog steeds zeer vaak gedacht dat het niet noodzakelijk is om een tussenmuur zoals een spouwmuur bij een tussenwoning te isoleren. Dat lijkt op het eerste zicht misschien logisch, maar dat is het in de praktijk niet. In tegenstelling tot wat wordt gedacht is het namelijk zo dat er ook in deze situatie heel wat warme lucht kan ontsnappen. Dit zorgt voor een aanzienlijk verlies op de energiefactuur. Wordt je hier eveneens mee geconfronteerd en ben je daarvoor op zoek naar een oplossing? In dat geval is het altijd de moeite waard om je tussenmuur of spouwmuur te isoleren. We vertellen je op deze pagina graag hoe je dat kan doen en met welke kosten je daarvoor rekening dient te houden.

Extra besparing door plaatsing muurisolatie bij tussenwoning

In eerste instantie zal je er voor willen kiezen om bijvoorbeeld het dak van je tussenwoning te isoleren. Dit komt omdat via deze weg een groot deel van de warme lucht uit het huis ontsnapt. Datzelfde geldt ook voor de gevel, maar de tussenmuur wordt vaak over het hoofd gezien. Toch is ook deze laatste van belang. Zonder dat je het merkt verdwijnt er via de niet geïsoleerde tussenmuur namelijk tussen de 10 en 15 procent aan warme lucht uit de woning. Dit betekent dat je elk jaar eigenlijk tussen de 10 en 15 procent teveel betaalt op je energiefactuur. Dat kan gelukkig ook anders, namelijk door er voor te kiezen om deze tussenmuur alsnog te isoleren. Bovendien is de investering hiervoor vrij beperkt waardoor je, je ook op dit vlak eigenlijk geen zorgen hoeft te maken.

Hoeveel kost muurisolatie tussenwoning?

Het realiseren van muurisolatie tussenwoning is mogelijk op twee verschillende manieren. Je kan er namelijk voor kiezen om de spouwmuur (indien deze er is uiteraard) te isoleren, maar je kan uiteraard ook gewoon isolatieplaten tegen de binnenkant van de muur aanzetten. Welke van beide mogelijkheden jij uiteindelijk zal toepassen is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, al zal ook het budget hier uiteraard een beetje z’n rol in spelen.

 

Van beide opties is het toepassen van spouwmuurisolatie de voordeligste. Op dit vlak kan je rekening houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 16 en 31 euro per vierkante meter. Voor de plaatsing van isolatiepanelen aan de binnenkant van de ruimte loopt die prijs al snel op in de richting van tussen de 95 en 100 euro per vierkante meter. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat je bij het plaatsen van isolatiepanelen tegen de binnenkant van de ruimte moet inboeten op vlak van leefruimte. Bedenk bij jezelf dus goed of je dit ziet zitten.

 

Type muurisolatie tussenwoning Gemiddelde kostprijs
Spouwmuurisolatie Tussen 16 & 31 euro per vierkante meter
Binnenmuurioslatie Tussen 95 & 100 euro per vierkante meter

De prijsopbouw van muurisolatie tussenwoning

De prijsopbouw van muurisolatie tussenwoning bestaat uit 4 verschillende onderdelen. De grootste kost wordt gevormd door de arbeidskosten die 60 procent in beslag nemen. 30 procent van de kosten moet worden voorzien voor het aankopen van de benodigde isolatiematerialen en de resterende 10 procent wordt opgedeeld in 2 gelijke delen van telkens 5 procent. Eén keer gaat er 5 procent naar het gebruik van de machines en de resterende 5 procent is voorbehouden voor het indekken van de voorrijkosten.

Keuzes die de kostprijs van muurisolatie tussenwoning beïnvloeden

Vooraleer een investering te doen in muurisolatie tussenwoning is het uiteraard van belang om er rekening mee te houden dat er meerdere factoren de hoogte van de kostprijs kunnen beïnvloeden. We hebben deze verschillende zaken even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type muurisolatie tussenwoning

Zoals reeds aangegeven kan je er voor wat muurisolatie tussenwoning betreft voor kiezen om ofwel spouwmuurisolatie toe te passen ofwel te opteren voor binnenmuurisolatie. Je keuze op dit vlak zal bepalend zijn voor het kostenplaatje dat uiteindelijk in rekening wordt gebracht. Wil je de financieel interessantste optie die je bovendien ook nog eens het minste overlast oplevert? In dat geval kunnen we je eigenlijk alleen maar aanraden om er voor te kiezen om de spouwmuur tussen de beide woningen te isoleren.

Keuze 2: Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt

Hou er naast bovenstaande tevens rekening mee dat er voor het isoleren van de muur van een tussenwoning gebruik kan worden gemaakt van verschillende isolatiematerialen. De kostprijs die moet worden betaald is uiteraard ook hiervan afhankelijk. Wil je zo goedkoop mogelijk werken? Kies dan voor glaswol. Andere mogelijkheden zijn onder meer EPS parels of PUR isolatie evenals isolatieschuim of isolatieplaten.

Interessante bespaartips

Het is op verschillende manieren mogelijk om een besparing te realiseren op de kostprijs van muurisolatie tussenwoning. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is het echter niet zo dat er hierdoor altijd moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit, in tegendeel. Wij hebben de interessantste bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Vraag een subsidie aan voor je muurisolatie tussenwoning

Ook voor een investering in muurisolatie tussenwoning is het mogelijk om een premie of subsidie aan te vragen. In de praktijk kan dit er voor zorgen dat je investeringsbedrag nog een beetje wordt verlaagd. Dit zorgt er voor dat je investering in muurisolatie tussenwoning nog betaalbaarder en bovendien winstgevender wordt.

 

  • Beperk de voorrijkosten met een isolatiebedrijf uit de buurt

Wil je de uiteindelijke kostprijs nog een beetje extra beperken? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een isolatiebedrijf uit de buurt. Hierdoor kunnen de voorrijkosten (tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer) aanzienlijk worden gedrukt en ook dat haalt uiteraard de uiteindelijke facturatieprijs onderuit.

Bespaar tot 30% op de kostprijs van jouw muurisolatie tussenwoning

Er kan een extra besparing worden gerealiseerd op een investering in muurisolatie tussenwoning door er voor te kiezen om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Door deze offertes met elkaar te vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er een behoorlijk bedrag op de standaard facturatieprijs kan worden uitgespaard. In de praktijk is het daardoor mogelijk om het totale kostenplaatje voor je muurisolatie tussenwoning te verlagen met tot wel 30%!

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!