Spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie verwijderen is iets waar heel veel misverstanden over bestaan. Veel mensen claimen te weten dat het helemaal niet mogelijk is om een geïsoleerde spouwmuur te legen waardoor deze voorzien kan worden van nieuw isolatiemateriaal. Dat is niet correct. Per definitie is het altijd mogelijk om een geïsoleerde spouwmuur terug leeg te maken. Het isolatiemateriaal kan dan worden verwijderd door enkele stenen onderaan de buitenmuur weg te nemen en / of door het boren van enkele gaten in de gevel. Wil jij graag meer te weten komen over spouwmuurisolatie verwijderen evenals de kosten die dit met zich meebrengt? In dat geval zal de informatie op deze pagina je daar beslist bij verder kunnen helpen.

Hoe aanwezigheid spouwmuurisolatie vaststellen?

Zoals uit de inleiding blijkt is het absoluut niet ondenkbaar dat er reeds isolatiemateriaal in de spouwmuur van je huis is terug te vinden, in tegendeel. Dat kan bijzonder vervelend zijn, niet in het minst wanneer het isolatiemateriaal door de jaren heen een groot deel van haar isolerende werking heeft verloren. In dit geval wordt er dan ook steeds vaker voor gekozen om het aanwezige isolatiemateriaal te verwijderen. Je dient er echter in eerste instantie uiteraard zeker van te zijn dat het isolatiemateriaal wel degelijk in de spouwmuur aanwezig is. Dit kan je op twee verschillende manieren vaststellen:

 

  1. Door het laten uitvoeren van een endoscopisch onderzoek;
  2. Door specifieke kleurveranderingen waar te nemen aan de muur;

 

In principe wordt het altijd aangeraden om een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren. In dit geval gaat men via een gat dat in de muur wordt geboord met een kleine camera tot in de spouwmuur kijken. Zo kan meteen worden vastgesteld of het aanwezige isolatiemateriaal bijvoorbeeld al dan niet nog voldoende is. Dit kan eveneens gebeuren door middel van warmtedetectie. Bij dit onderzoek zal er specifiek worden gekeken naar het feit of er bijvoorbeeld warmteverlies optreedt via de gevel van de woning.

Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Veel mensen staan er niet bij stil en denken dat een geïsoleerde spouwmuur altijd goed blijft. Dat is niet zo. Net zoals met alles het geval is geldt ook voor spouwmuurisolatie dat ze kan worden aangetast door de tand des tijds. Bovendien staat ook de evolutie op vlak van isolatiewaarde bij isolerende materialen uiteraard niet stil. Het verwijderen van oude spouwmuurisolatie kan dan ook interessant zijn omwille van twee redenen, namelijk:

 

  1. Omdat moderne isolatiematerialen beter presteren;
  2. Omdat de oude isolatie mogelijks is verweerd of gezakt in de spouw;

 

Bovenstaande twee zaken kunnen er voor zorgen dat er aanzienlijk moet worden ingeboet op vlak van isolatiewaarde. Het gevolg is dat je nog steeds met een (veel) te hoge energiefactuur wordt opgezadeld terwijl dat echt wel anders. Je oude spouwmuurisolatie vervangen door nieuw isolatiemateriaal is dan ook zeker en vast op financieel vlak de moeite meer dan waard.

Hoe gebeurt spouwmuurisolatie verwijderen?

Op welke manier spouwmuurisolatie wordt verwijderd is altijd afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waar in eerste instantie gebruik van is gemaakt. In het merendeel van de gevallen worden er enkele stenen onderaan de buitenmuur verwijderd en worden er op enkele centrale plaatsen gaten geboord. Op deze manier is het mogelijk om door middel van een afzuiginstallatie het oude isolatiemateriaal uit de muur te zuigen. Het wordt dan vervolgens opgevangen in zogenaamde bigbags. Wanneer de spouwmuur volledig leeg is geblazen kan men de uitgenomen gevelstenen terugplaatsen. Vervolgens is het mogelijk om via de gemaakte gaten het nieuwe isolatiemateriaal in te blazen. Op deze manier beschik je in een vrij korte tijd (terug) over een echt goed geïsoleerde spouwmuur.

Herstellen van de spouwmuur als alternatief

In bepaalde situaties is het eveneens een mogelijkheid om het isolatiemateriaal lokaal te herstellen. Eventueel kan deze ook worden aangevuld. De mogelijkheden op dit vlak zijn echter uiteraard volledig afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waarmee de spouwmuur werd geïsoleerd. In het merendeel van de gevallen is het veruit de beste oplossing om er voor te kiezen om de aanwezige spouwmuurisolatie te verwijderen en te vervangen door met name inblaaswol welke over een hoog rendement beschikt. In bepaalde, zeldzame gevallen kan het lokaal herschikken en / of aanvullen van het isolatiemateriaal echter voldoende zijn. Een correcte en gedetailleerde controle van de spouw zal uiteindelijk duidelijk maken wat nu precies de beste optie is.

De kosten van spouwmuurisolatie verwijderen

Wanneer er kan worden vastgesteld dat er in de spouwmuur nog oude isolatie is terug te vinden zal deze dus moeten worden verwijderd op het ogenblik dat je een betere isolatiewaarde wenst te verkrijgen. Ondanks het feit dat dit perfect mogelijk is brengt het helaas wel een extra kost met zich mee. Sterker nog, het verwijderen van oude spouwmuurisolatie kan zelfs zomaar duurder uitvallen in vergelijking met het isoleren van de muur. Uiteraard speelt je keuze op vlak van isolatiemateriaal hier een belangrijke rol bij.

 

De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van spouwmuurisolatie is gelegen tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Je dient er bovendien rekening mee te houden dat er mogelijks nog enkele extra kosten gemaakt dienen te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het  verwijderen en het terugplaatsen van de stenen onderaan de buitenmuur. Bovendien moeten ook de gemaakte gaten in de gevel terug worden opgevuld en afgewerkt. Aan de andere kant, wanneer deze werkzaamheden één keer worden uitgevoerd ben je er doorgaans voor de rest van je leven van verlost. Het vergt dus slechts een éénmalige inspanning.

Besparen op de kosten van spouwmuurisolatie verwijderen

Heb jij ook te maken met een reeds geïsoleerde spouwmuur? Ben je bijgevolg op zoek naar mogelijkheden om de aanwezige spouwmuurisolatie te verwijderen? In dat geval is het altijd de moeite waard om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Alleen door het ontvangen van verschillende offertes en door deze op objectieve wijze met elkaar te vergelijken is het mogelijk om aan het einde van de rit een aantrekkelijke besparing te kunnen realiseren. Uiteindelijk kan je op deze manier voor spouwmuurisolatie verwijderen rekenen op een besparing die zomaar tot wel 30 procent op de normale prijs kan bedragen. Hierdoor wordt het verwijderen van de aanwezige spouwmuurisolatie financieel uiteraard heel wat interessanter.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!