Het isoleren van een huis zorgt er altijd voor dat je bent verzekerd van een aantal interessante voordelen. Zo kan er een structurele besparing worden gerealiseerd op de jaarlijkse energiefactuur, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat de omgevingsgeluiden veel minder eenvoudig tot binnen in huis door kunnen dringen. Toch moet het gezegd dat het (beter) isoleren van een huis ook bepaalde nadelen met zich mee kan brengen. Dit geldt zelfs voor de zeer interessante spouwmuurisolatie. Met welke potentiële nadelen je op dit vlak rekening dient te houden wordt al snel duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.
Inhoud
Verschillende gevels niet geschikt voor spouwmuurisolatie
Allereerst is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet elke gevelmuur zomaar geschikt is voor het realiseren van spouwmuurisolatie. Uiteraard dient er sprake te zijn van een spouw met een voldoende breedte, maar ook de aard van de gevel en dus het type steen en diens afwerking kan van belang zijn. Je dient er dan ook steeds rekening mee te houden dat je bij verschillende gevels zal verplicht zijn om ofwel binnen- ofwel buitenmuurisolatie toe te passen. We hebben alvast enkele voorbeelden op dit vlak voor jou op een rijtje gezet.
- Gevels in geglazuurde bakstenen
In een fabriek worden stenen als deze steeds voorzien van een glazuurlaag. Dit zorgt er voor dat de stenen zeer herkenbaar worden. De glazuurlaag zal namelijk zorgen voor een specifieke glans. De aanwezigheid van het glazuur zorgt er echter voor dat de stenen niet kunnen ademen. Het gevolg daarvan is dat er achter deze glazuurlaag vochtophopingen kunnen ontstaan. Wanneer het dan gaat vriezen is de kans meer dan bestaande dat deze glazuurlaag kapot zal springen. Het wordt omwille van deze reden vooraleer spouwmuurisolatie te plaatsen altijd aangeraden om even de staat en de afwerking van de muur te controleren.
- Strengers stenen en verblendstenen
Wanneer je nog over een oudere woning beschikt is het mogelijk dat je rekening dient te houden met de aanwezigheid van zogenaamde strengpers stenen. Deze zijn jammer genoeg niet bestand tegen vorst. Wanneer er bij een dergelijke muur spouwmuurisolatie wordt aangebracht kan het voorkomen dat de buitenzijde van de stenen niet meer voldoende efficiënt kan opdrogen. Het gevolg hiervan is vooral merkbaar tijdens de winter. Wanneer het begint te vriezen zullen de bakstenen namelijk gaan barsten. Gelukkig bestaat er voor deze situatie een oplossing. Wil je namelijk toch koste wat het kost gebruik kunnen maken van spouwmuurisolatie? Dan kan het toepassen van een impregneerlaag het barsten van de bakstenen voorkomen.
- Opgelet bij een geschilderde gevel
Tot slot is het eveneens altijd van belang om op te letten bij een geschilderde gevel. Ook hiervoor geldt dat er bij een dampdichte afwerking van de gevel problemen kunnen ontstaan. Let wel, dit geldt niet voor elk type van verf. Verschillende verfsoorten kunnen dan ook wel degelijk probleemloos worden toegepast op je gevel. Indien je hierover twijfelt kan het nooit kwaad om even het advies van een expert in te roepen.
Een spouwmuur kan vervuild zijn, bijvoorbeeld met specieresten
Van cruciaal belang is het om vooraleer spouwmuurisolatie te laten plaatsen na te gaan of de spouw niet is vervuild. Tijdens het bouwen van een huis is het absoluut niet ondenkbaar (in tegendeel) dat er bijvoorbeeld specieresten in de spouw terechtkomen. Daar kunnen ze zich ophopen waardoor ze het onmogelijk maken om de spouwmuur op degelijke wijze te isoleren. In principe zou je er dan wel voor kunnen kiezen om deze alsnog te isoleren, maar dan schiet ze haar doel volledig voorbij.
Het isoleren van een spouwmuur waar specieresten in zijn terug te vinden zorgt er voor dat er enerzijds koudebruggen ontstaan waardoor er nog steeds heel wat warmte verloren gaat. Dat is echter niet alles. Anderzijds is het namelijk ook zo dat er zich hierdoor vocht in de spouw kan ophopen. Uiteindelijk kan dit vocht doordringen tot in de woning waardoor ze kan zorgen voor vochtschade. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je jouw spouwmuur laten isoleren? Dan moet je altijd eerst controleren of ze wel helemaal vrij is of niet!
Opgepast met gevels die bloot worden gesteld aan slagregen
Staat je gevel op zeer regelmatige basis bloot aan zogenaamde slagregen? In dat geval is het veelal interessanter om te kiezen voor buitenmuurisolatie. Op het ogenblik dat een gevel frequent wordt blootgesteld aan slagregen is het namelijk zo dat er problemen kunnen ontstaan met de uitdroging van de steen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort steen waar gebruik van wordt gemaakt. Gevelstenen die zijn voorzien van een bijzondere open structuur zijn per definitie niet geschikt voor het plaatsen van spouwmuurisolatie. Dit komt omdat het buitenspouwblad niet de mogelijkheid heeft om goed uit te drogen. Vocht kan in het aller slechtste geval zich dan ook een weg banen tot in huis waardoor de stenen bij vorst beschadigd kunnen worden. Dit probleem kan gelukkig worden voorkomen of verholpen door het impregneren van de gevel.
Goed ventileren van cruciaal belang
Het laatste potentiële nadeel dat is verbonden aan het plaatsen van spouwmuurisolatie is eigenlijk een nadeel dat geldt voor het isoleren van je woning in het algemeen. Hoe beter een huis wordt geïsoleerd, des te groter namelijk de kans wordt dat je wordt geconfronteerd met condensatievocht dat zich op de muren en het plafond gaat manifesteren. Dit heeft alles te maken met het feit dat waterdamp welke wordt veroorzaakt door het koken of het nemen van een bad geen weg naar buiten meer kan vinden. Het gevolg is dat ze op de muren en het plafond slaat waar ze vuile vochtproblemen en soms zelfs schimmel kan veroorzaken.
Problemen zoals hierboven aangegeven zal je uiteraard koste wat het kost willen vermijden. Dat is perfect mogelijk, namelijk door een grondige ventilatie van de woning te realiseren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan er namelijk voor kiezen om een gewoon (en financieel interessant) ventilatieroostertje te plaatsen, maar daarnaast is het ook mogelijk om een compleet ventilatiesysteem toe te passen. Voor welke van beide opties je uiteindelijk ook mag kiezen, ze moeten het probleem van condensatievocht doorgaans op efficiënte wijze weten op te lossen.