Spouwmuurisolatie controle

Een spouwmuurisolatie controle uitvoeren wordt aangeraden aan iedereen die graag zijn of haar spouwmuur wenst te isoleren. Dit heeft alles te maken met het feit dat het doorgaans niet mogelijk is om vast te stellen of er bijvoorbeeld reeds isolatie in de spouwmuur is terug te vinden of niet. Toch is dit zeer belangrijk, want een reeds geïsoleerde spouwmuur kan je uiteraard niet zomaar van nieuwe isolatie voorzien. Bovendien is een spouwmuurisolatie controle eveneens een vereiste om vast te kunnen stellen of er bijvoorbeeld specieresten of cementbaarden in de spouw zijn terug te vinden. Is dat het geval, dan moeten deze eerst worden verwijderd vooraleer er isolatie in kan worden aangebracht. Ben jij ook van plan om een spouwmuurisolatie controle uit te laten voeren, maar wil je daar graag eerst nog wat meer informatie over ontvangen? Dan ben je op deze pagina beslist aan het juiste adres!

Waarom is spouwmuurisolatie controle noodzakelijk?

Het laten uitvoeren van een spouwmuurisolatie controle is belangrijk omwille van verschillende redenen. Zoals in de inleiding reeds aangegeven kan er enkel en alleen op deze manier worden vastgesteld of er zich bepaalde ‘obstakels’ in de spouwmuur bevinden. Het kan hierbij niet alleen gaan om verouderde isolatiematerialen, maar ook om bijvoorbeeld specieresten die tijdens het bouwen van de woning in de spouw zijn terechtgekomen. Al deze verschillende obstakels kunnen er voor zorgen dat het niet zomaar mogelijk wordt om de spouwmuur terug te isoleren, althans tot op het ogenblik dat deze uit de spouwmuur zijn verwijderd uiteraard.

Controle van oude spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie die eerder in de spouwmuur werd geplaatst kan in eerste instantie voldoende lijken, maar het is absoluut niet ondenkbaar dat ze door de jaren heen is aangetast door de tand des tijds. Omwille van deze reden is het dan ook altijd van belang om een gedetailleerde controle uit te laten voeren. Dit kan eventueel zelfs gebeuren door middel van warmtedetectie waardoor er kan worden vastgesteld of de spouwmuur al dan niet warme lucht doorlaat. Op deze manier en / of door het laten uitvoeren van een camera-onderzoek kan er doorgaans meteen worden vastgesteld of de aanwezige spouwmuurisolatie nog voldoende is of deze beter kan worden verwijderd.

De eigenschappen van spouwmuurisolatie controleren

Tijdens het uitvoeren van spouwmuurisolatie controle spreekt het voor zich dat er goed moet worden gekeken naar alle eigenschappen waar het isolatiemateriaal in kwestie over beschikt. Dit is van cruciaal belang, want alleen op deze manier kan je er honderd procent zeker van zijn dat je kan genieten van de best mogelijke kwaliteit en isolatiewaarde voor jouw spouwmuurisolatie. Wij hebben de verschillende eigenschappen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

  1. De mate waarin ze kieren en voegen goed weet af te dichten;
  2. De U-waarde waar het isolatiemateriaal over beschikt;
  3. De vereiste dikte / breedte van de spouw;
  4. De akoestische eigenschappen van het isolatiemateriaal;

 

Buiten de bovenstaande vier aandachtspunten zal je bij een investering in spouwmuurisolatie uiteraard ook rekening willen houden met de kostprijs die voor het materiaal in rekening zal worden gebracht. Op dit vlak zal je kunnen vaststellen dat glaswol doorgaans financieel het interessantst is. Het betreft hier dan ook een isolatiemateriaal welke met een beetje geluk reeds kan worden gerealiseerd en geplaatst voor een kostprijs vanaf slechts 15 à 20 euro per vierkante meter.

Een thermische scan als oplossing voor spouwmuurisolatie controle

De belangrijkste reden waarom mensen er voor kiezen om te investeren in spouwmuurisolatie is terug te vinden in het feit dat men op deze manier warmteverlies via de gevel wil voorkomen. Wanneer de spouwmuur reeds eerder is geïsoleerd lijkt dat misschien wel voldoende, maar wat er achter de gevel schuilgaat kan iets compleet anders vertellen. Een thermische scan laten uitvoeren zorgt er voor dat het meteen duidelijk wordt of er via de gevel warmteverlies optreedt of niet. Is dat het geval, dan betekent dat mogelijks dat het isolatiemateriaal is aangetast door de tand des tijds of dat het bijvoorbeeld dieper in de spouwmuur is weggezakt. In beide gevallen is het vervangen van het isolatiemateriaal in principe het enige dat je kan doen. Soms kan de spouwmuur worden bijgevuld, maar dat wordt in de regel absoluut niet aangeraden.

Spouwmuurisolatie controle realiseert een mooie meerwaarde

Door het laten uitvoeren van een spouwmuurisolatie controle is het mogelijk om een aanzienlijke (financiële) meerwaarde te realiseren voor je huis. Niet alleen zullen de vaste kosten onder de vorm van het energieverbruik voor jou aanzienlijk lager komen te liggen, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat de verkoopwaarde van je woning zal toenemen. Een spouwmuurisolatie controle laten uitvoeren hoeft je bovendien ook helemaal niet veel geld te kosten. Sterker nog, wanneer je na afloop de spouwmuurisolatie door hetzelfde bedrijf laat plaatsen als degene die de controle heeft gedaan is de kans zeer groot dat je voor deze laatste geen één euro zal moeten betalen.

 

Het zou niet correct zijn om te stellen dat een spouwmuurisolatie controle uitvoeren enkel en alleen zorgt voor een financieel voordeel. Wist je bijvoorbeeld dat er ook op praktisch vlak een directe meerwaarde kan worden gerealiseerd? Wij hebben alle voordelen die het laten uitvoeren van een spouwmuurisolatie controle met zich meebrengt alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Er wordt een periodieke besparing op de energiefactuur gerealiseerd;
  • Het wooncomfort wordt verbeterd doordat bijvoorbeeld koudebruggen verdwijnen;
  • Over een degelijke spouwmuurisolatie beschikken zorgt voor een directe meerwaarde bij een eventuele verkoop van de woning;
  • Je woning beschikt over een beter energielabel waardoor ze bij een mogelijke verhuur uitstekend in de markt kan worden gepresenteerd;
  • De terugverdientijd van goede, optimaal isolerende spouwmuurisolatie is gelegen rond de 3 à 4 jaar;
  • Spouwmuurisolatie zorgt niet alleen voor een thermische, maar ook voor een akoestische isolatie. Zo blijven heel wat omgevingsgeluiden buitenshuis;

 

Bovenstaande maakt het belang van een optimaal isolerende spouwmuurisolatie meteen duidelijk. Wil je er zeker van zijn dat jouw investering in spouwmuurisolatie haar doel niet voorbij zal schieten? In dat geval is het een absolute aanrader om tijdig een spouwmuurisolatie controle uit te voeren. Alleen op deze manier zal je namelijk echt ten volle kunnen genieten van het potentieel dat jouw investering met zich meebrengt.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!