Spouwmuurisolatie belastingvermindering

In een poging om de terugverdientijd van spouwmuurisolatie zo beperkt mogelijk te houden kijken veel mensen in de richting van een eventuele aftrekbaarheid voor de belastingen van hun investering. Dat is helemaal niet zo’n gek in het idee, want in het verleden was dit op verschillende momenten reeds mogelijk. Toch is er door de jaren heen heel wat veranderd om de overheid moest vaststellen dat een belastingvoordeel toekennen op een investering in spouwmuurisolatie financieel niet houdbaar was. Het is dan ook nog maar de vraag of je vandaag de dag nog steeds over een dergelijke mogelijkheid beschikt.

Gemiddelde terugverdientijd van 4 jaar

In eerste instantie is het interessant om te kijken naar de gemiddelde terugverdientijd waar spouwmuurisolatie over beschikt. Deze is gelegen tussen de 3 en 4 jaar. De gemiddelde terugverdientijd wordt wel altijd mee beïnvloed door de mate waarin de rest van de woning is geïsoleerd. Bij een optimaal geïsoleerd huis zal de terugverdientijd dan ook altijd beter zijn dan wanneer enkel en alleen de spouwmuur is geïsoleerd. In ieder geval, de gemiddelde terugverdientijd van 4 jaar zorgt er voor dat je investering in spouwmuurisolatie per definitie op korte termijn kan worden terugverdiend. Dit maakt ze in de basis, ook zonder financiële tegemoetkoming van de overheid financieel bijzonder interessant.

Belastingvermindering tot 2012

Om het aantal investeringen in spouwmuurisolatie te doen toenemen heeft de Nederlandse overheid er in het verleden voor gekozen om een fiscaal voordeel te voorzien. Dit fiscaal voordeel werd in stand gehouden tot in het jaar 2012. Toen konden gezinnen die er voor kozen om te investeren in spouwmuurisolatie genieten van een belastingvermindering tot zomaar even 40 procent. Met ingang van 2012 werd het belastingvoordeel niet alleen verlaagd van 40 naar 30 procent, daarnaast werd ze nog enkel en alleen toegekend voor dak- en zoldervloerisolatie. In ieder geval betekende deze periode een duidelijke kentering voor de belastingvermindering waar je als investeerder in spouwmuurisolatie aanspraak op kon maken.

Verdwijnen van belastingvermindering

Sinds 2012 geldt er voor een investering in spouwmuurisolatie dus geen belastingvermindering meer. Veel mensen die nu nog willen investeren zien dit als een groot probleem, maar dat is het eigenlijk niet. Uiteraard zorgde de belastingvermindering er voor dat de investering nog meer kon worden gedrukt, maar zelfs met de huidige marktomstandigheden is het kopen en (laten) plaatsen van spouwmuurisolatie nog steeds de moeite meer dan waard. Bovendien is het ook zeer interessant om er rekening mee te houden dat er een premie of subsidie kan worden aangevraagd voor je investering. Deze komt de terugverdientijd uiteraard eveneens alleen maar ten goede.

 

Wanneer het isoleren van je spouwmuur nog gebeurt in het huidige jaar 2017 zal je kunnen vaststellen dat er een bedrag van 6 euro per vierkante meter aan subsidie of premie kan worden toegekend. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo indrukwekkend, maar in het bijzonder wanneer je over een grote spouwmuur beschikt kan de besparing snel en behoorlijk oplopen. Vanaf het jaar 2018 geldt wel een verlaging van de subsidie van 6 naar 5 euro per vierkante meter. Deze subsidie is combineerbaar met mogelijke, andere financiële tegemoetkomingen die er worden aangeboden bij een investering in isolatie.

Rendabele investering, ook zonder belastingvermindering

Van alle verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden om een binnen- of buitenmuur te isoleren is spouwmuurisolatie veruit de interessantste, ook zonder belastingvermindering. Er zijn aan het toepassen van isolatie in de spouwmuur dan ook heel wat aantrekkelijke voordelen verbonden, namelijk:

 

  • De overlast blijft bij het toepassen van spouwmuurisolatie zeer beperkt;
  • Financieel is spouwmuurisolatie de voordeligste vorm van muur- of gevelisolatie;
  • Er kan een premie worden verkregen tot 6 euro (2017) of 5 euro (2018) per vierkante meter spouwmuurisolatie die wordt toegepast;
  • Er dient geen bouwvergunning te worden aangevraagd, want de uitstraling van de woning wordt met spouwmuurisolatie niet aangepast;
  • De gemiddelde terugverdientijd is gelegen op zo’n 3 à 4 jaar;

 

Buiten bovenstaande voordelen is een investering in spouwmuurisolatie er uiteraard één waar je jaar na jaar van kan blijven genieten, ook wanneer deze reeds is afbetaald. Binnen de termijn van 4 jaar is je investering terugverdiend, maar dat betekent niet dat je vanaf dit ogenblik geen besparing meer realiseert op je energiefactuur, in tegendeel. De besparing die je ondertussen gewoon bent geraakt blijft gewoon behouden. Dit zorgt er voor dat je tot wel 30 jaar of langer de voordelen zal ondervinden van je investering in spouwmuurisolatie.

Besparen op je investering in spouwmuurisolatie

Het verdwijnen van de belastingvermindering op spouwmuurisolatie zorgt er uiteraard niet voor dat er geen alternatieve mogelijkheden meer bestaan om een besparing te realiseren op deze investering, in tegendeel. Om er voor te zorgen dat je nog altijd kan genieten van een zeer toegankelijke investering kan het dan ook nooit kwaad om rekening te houden met deze door ons opgelijste, zeer interessante bespaartips:

 

  1. Kies voor een isolatiebedrijf uit je buurt

Een offerte voor spouwmuurisolatie mag in de basis op financieel vlak nog zo interessant lijken, wanneer er torenhoge voorrijkosten worden aangerekend zal dat financiële voordeel al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Door te kiezen voor een isolatiebedrijf die in jouw buurt is gevestigd is het uiteindelijk mogelijk om de voorrijkosten van tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer uit te sparen.

 

  1. Kies voor een voordelig isolatiemateriaal

Voor het realiseren van spouwmuurisolatie kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten isolatiematerialen. We onderscheiden op dit vlak met name glaswol van EPS parels en PUR schuim. Deze laatste is veruit het duurst. Wil je de kosten met betrekking tot je investering in spouwmuurisolatie zo laag mogelijk houden? Dan is het altijd de moeite waard om te kiezen voor het gebruik van glaswol. Het is een meer dan degelijk isolatiemateriaal en er is een laag prijskaartje aan verbonden.

 

Buiten de bovenstaande bespaartips loont het tot slot ook altijd de moeite om er voor te kiezen om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven. Alleen door het aanvragen van deze verschillende offertes en door ze tegenover elkaar af te wegen zal je uiteindelijk kunnen rekenen op de meest interessante kostprijs voor je spouwmuurisolatie, dus ook zonder dat er daarvoor een belastingvermindering voor moet worden aangeboden.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!