Spouwmuurisolatie aftrekbaar van belasting?

Spouwmuurisolatie wordt algemeen aanzien als één van de financieel aantrekkelijkste mogelijkheden om te isoleren. Dit neemt uiteraard niet weg dat elke extra tegemoetkoming die er kan worden gedaan niet mooi meegenomen is. Veel mensen stellen zich dan ook met name de vraag of spouwmuurisolatie bijvoorbeeld aftrekbaar is van de belastingen en indien ja, voor welk bedrag dat dan precies kan. Of het isoleren van je spouwmuur op dit vlak nog een extra fiscaal voordeel met zich meebrengt wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie die is terug te vinden op deze pagina.

Fiscale aftrekbaarheid in het verleden

Dat veel mensen zich afvragen of spouwmuurisolatie aftrekbaar is van de belastingen is absoluut niet zo vreemd. In het verleden was dat namelijk perfect mogelijk. Op deze manier hoopte de overheid dan ook om mensen extra aan te zetten om hun spouwmuur van (nieuwe) isolatie te voorzien. Het fiscaal voordeel op dit vlak bedroeg tot het jaar 2012 zo’n slordige 40 procent. In 2012 werd echter duidelijk dat de uitgestrekte toepasbaarheid van dit fiscale voordeel de overheid veel teveel geld koste. Het gevolg was dan ook dat ze er voor koos om de regel enigszins in te perken. Ze zou vanaf dat ogenblik nog alleen maar gelden voor investeringen in dak- of zolderisolatie. Zelfs voor de bovenstaande vormen van isoleren werd een verlaging van het fiscaal voordeel doorgevoerd. Het ging dan ook per directe omlaag van 40 naar 30 procent.

Niet aftrekbaar van belastingen anno 2017

Bovenstaande geeft het eigenlijk reeds een beetje aan, vandaag de dag is het niet meer mogelijk om je investering in spouwmuurisolatie af te trekken van je belastingen. Toch neemt dit niet weg dat het nog steeds een bijzonder interessante investering is. De gemiddelde terugverdientijd van een investering in spouwmuurisolatie bedraagt dan ook 4 jaar. De levensduur van dergelijke isolatie is echter minimaal gelegen tussen de 20 en 30 jaar. Dit zorgt er per definitie voor dat je vanaf het vijfde jaar na plaatsing kan rekenen op een 100 procent rendement. De oorspronkelijke investering die je hebt gedaan in spouwmuurisolatie is dan ook de lagere energiefactuur al snel terugverdiend.

Alternatieve mogelijkheden om te besparen op spouwmuurisolatie

Dat een investering in spouwmuurisolatie niet meer kan worden afgetrokken van de belastingen is uiteraard vervelend en zal veel mensen misschien aan het twijfelen brengen. Toch moet het gezegd dat deze twijfels eigenlijk nergens voor nodig zijn. Zoals hierboven reeds aangegeven is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie in de basis reeds bijzonder kort. Daar komt bovendien ook nog eens bij dat er nog op tal van verschillende manieren een extra besparing kan worden gerealiseerd. We hebben op dit vlak nog enkele interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

1.) Het aanvragen van een premie of subsidie

Ondanks het feit dat de mogelijkheid om je investering in spouwmuurisolatie af te trekken van je belastingen dus niet meer wordt aangeboden betekent dit niet dat je op geen enkele financiële tegemoetkoming vanuit de overheid meer kan rekenen. Zij vindt het namelijk ook vandaag de dag nog steeds belangrijk dat mensen er voor kiezen om de isolatiewaarde van hun huis structureel te verbeteren. Omwille van deze reden geldt er dan ook nog altijd een subsidie of premie voor een investering in spouwmuurisolatie. Let wel, de hoogte van deze subsidie kan afhankelijk zijn van de locatie waar je woonachtig bent. Dit is dan ook altijd iets om rekening mee te houden.

2.) Het opvragen van offertes bij verschillende bedrijven

Wanneer je wil investeren in spouwmuurisolatie spreekt het voor zich dat je dit karwei zo snel mogelijk wil laten uitvoeren. Dat is uiteraard heel normaal, maar het neemt niet weg dat je er altijd goed aan doet om eerst even de tijd te nemen om offertes bij verschillende bedrijven op te vragen. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om jouw spouwmuur te (laten) isoleren tegen een zo scherp mogelijk prijskaartje. In de praktijk is het doorgaans zonder probleem mogelijk om een besparing te realiseren die kan oplopen tot wel 30 procent. Dit maakt een investering in spouwmuurisolatie financieel zomaar nog toegankelijker.

3.) Kies voor een bedrijf die bij jou in de buurt is gevestigd

De derde en meteen ook laatste bespaartip heeft opnieuw betrekking tot het bedrijf die voor jou de spouwmuurisolatie zal plaatsen. Kies je er namelijk voor om een beroep te doen op een gespecialiseerde bedrijf uit jouw eigen buurt? In dat geval kan er behoorlijk worden bespaard op de zogenaamde voorrijkosten. Op het eerste zicht kan de offerte van een isolatiebedrijf die ver bij jou vandaan is gevestigd dan wel het interessantst lijken, de extra voorrijkosten die aangerekend zullen worden zullen er steeds voor zorgen dat het financiële voordeel dat je kan behalen danig wordt ingeperkt. In de praktijk zijn de voorrijkosten steeds gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!