Soorten muurisolatie

Soorten muurisolatieEr voor kiezen om muurisolatie aan te brengen in je woning is een verstandige keuze. Veel mensen zien dit over het hoofd, maar vergeten dat ze op deze manier zomaar even tot wel 35 procent aan warmteverlies kunnen voorkomen. Indien jij ook wel geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van muurisolatie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er op dit vlak gebruik kan worden gemaakt van verschillende materialen. Welke isolatiematerialen dit precies zijn en welke voor- en nadelen er aan verbonden zijn ontdek je op deze pagina.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat kan worden aangetroffen in tal van verschillende vormen. Het belangrijkste voordeel van glaswol is dat ze erg voordelig is terwijl ze toch over een meer dan degelijke isolatiewaarde beschikt. De dikte waarin glaswol als isolatiemateriaal verkrijgbaar is varieert van 60 tot 240 mm. Uiteraard geldt op dit vlak, des te dikker het isolatiemateriaal, des te beter ook de isolerende werking is. Wil je er graag voor kiezen om gebruik te maken van glaswol als muurisolatie? In dat geval kan je er rekening mee houden dat de gemiddelde kosten voor dit type van isolatiemateriaal inclusief plaatsing ergens rond de 17,50 à 20 euro euro zijn gelegen.

Rotswol

Rotswol staat er om bekend een isolatiemateriaal te zijn welke niet alleen thermisch een uitstekende isolatie weet te realiseren, maar ook op vlak van geluid heel wat overlast voorkomt. Van rotswol is bovendien ook bekend dat ze over een sterke vochtregulerende functie beschikt waardoor ook dit in de praktijk niet vaak voor problemen zal zorgen. Je dient er bij de keuze voor rotswol als isolatiemateriaal bij muurisolatie wel rekening mee te houden dat de kostprijs net iets hoger ligt in vergelijking met glaswol.

 

gele isolatie

EPS parels

Vandaag de dag wordt er bij het realiseren van spouwmuurisolatie zeer vaak gekozen voor EPS parels. Dit komt niet in het minst omdat ze over een uitstekende vullingsgraad beschikt. Bovendien is ze ook nog eens ecologisch verantwoord. Op vlak van kostprijs dien je er rekening mee te houden dat het plaatsen van EPS parels als spouwmuurisolatie je tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter zal kosten.

PUR schuim

Eveneens een bijzonder interessant isolatiemateriaal voor wat het isoleren van een spouwmuur betreft is PUR. Dit isolatiemateriaal is van alle alternatieven op thermisch vlak het meest isolerend. Bovendien is deze keuze uitstekend voor mensen die te maken hebben met een vervuilde of een smalle spouwmuur. Zij kunnen immers vaak geen gebruik meer maken van bijvoorbeeld glaswol of rotswol (platen). In dit geval biedt het gebruik van PUR de meest optimale oplossing. De kostprijs voor dit type van isolatiemateriaal schommelt tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter.

Muurisolatie PUR

Sierpleister of crepi

Bij buitenmuurisolatie wordt er in de praktijk vaak voor gekozen om gebruik te maken van sierpleister of crepi. Op deze manier wordt er namelijk niet alleen een degelijke afwerking van de woning gerealiseerd, daarnaast krijgt ook de isolatiewaarde meteen een flink duwtje in de rug. Je kan er rekening mee houden dat er voor het plaatsen van sierpleister of crepi een kostprijs wordt aangerekend die is gelegen rond de 50 à 55 euro per vierkante meter. Let op, het type pleister kan op dit vlak uiteraard zorgen voor een zeker prijsverschil.

Gevelbekleding zoals steenstrips

Op het ogenblik dat mensen die eigenaar zijn van een woning er voor kiezen om gebruik te maken van gevelbekleding gecombineerd met isolatie zoals steenstrips kan het kostenplaatje heel wat hoger oplopen. Je moet er dan ook rekening mee houden dat je in deze situatie al snel moet kijken in de richting van zo’n 225 à 250 euro (isolatie inclusief) per vierkante meter.

EPS isolatieplaten

Heb je geen andere mogelijkheid dan te kiezen voor binnenmuurisolatie? In dat geval is de kans zeer groot dat er hiervoor gebruik zal worden gemaakt van EPS isolatieplaten. Dit type van isolatieplaten isoleren niet alleen behoorlijk efficiënt, daarnaast zijn ze ook zeer betaalbaar. Voor een EPS isolatieplaat die over een dikte van 10 mm beschikt betaal je immers slechts zo’n 10 à 12 euro per vierkante meter. Dat maakt deze vorm van muurisolatie erg betaalbaar.

warme kat isolatie

Hennep

Veel mensen zijn tegenwoordig voor wat het isoleren van hun woning betreft op zoek naar niet alleen financieel interessante mogelijkheden, daarnaast willen ze ook graag gebruikmaken van een zo natuurlijk mogelijke oplossing. Op dit vlak zijn er door de jaren heen zeer veel verschillende mogelijkheden verschenen. Eén van de belangrijkste en tevens ook meest in het oog springende van deze opties is ongetwijfeld hennep. Het betreft hier namelijk een uitstekend isolerend materiaal welke ook nog eens kan worden aangekocht tegen een opvallend lage prijs. Voor het bestellen van een hennep isolatieplaat met als afmetingen 120 cm x 60 cm x 100 mm kan je dan ook rekenen op een gemiddelde, verschuldigde kostprijs van tussen de 17 en 20 euro per vierkante meter.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!