Muurisolatie nieuwbouw kostprijs

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwbouw te realiseren kan je rekenen op tal van verschillende voordelen. Zo kan je de woning precies op die manier indelen zoals je altijd voor ogen hebt gehouden. Er is echter meer. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het feit dat je de isolatiewaarde geheel naar wens kan realiseren? Het toepassen van muurisolatie is bij een bestaande woning die wordt aangekocht bijvoorbeeld vaak een zeer vervelend en lastig karwei. Dat geldt niet voor wanneer je er voor kiest om een nieuwbouw te realiseren. De muurisolatie kan dan namelijk precies op die manier worden geplaatst zoals jij dat wenst en dat bovendien zonder dat er rekening moet worden gehouden met extra kosten. Wil je graag meer te weten komen over de muurisolatie nieuwbouw kostprijs? Lees dan snel verder en je komt er alles over te weten op deze pagina!

Hoeveel kost muurisolatie nieuwbouw?

Het feit dat het in deze situatie gaat om een volledige nieuwbouw zorgt er voor dat je eigenlijk volledig naar eigen inzicht kan bepalen op welke manier je, je muurisolatie gaat toepassen. Op dit vlak onderscheiden we drie verschillende opties, namelijk:

 

 • Het isoleren van de spouwmuur.
 • Het toepassen van binnenmuurisolatie.
 • Het realiseren van buitenmuur- of gevelisolatie.

 

Vooraleer je voor één van de bovenvermelde 3 mogelijkheden zal kiezen spreekt het voor zich dat je eerst ook een zekere indicatie zal willen hebben van de kostprijs waar je rekening mee dient te houden. Om hier duidelijkheid in te scheppen hebben we dan ook even de onderstaande prijstabel opgemaakt.

 

Soort muurisolatie bij nieuwbouw Gemiddelde kostprijs
Spouwmuurisolatie Zo’n 2.000 à 2.250 euro
Binnenmuurioslatie Zo’n 10.000 à 10.250 euro
Buitenmuur- of gevelisolatie Zo’n 13.600 à 13.750 euro

 

De bovenstaande prijzen zijn steeds gebaseerd op een gemiddelde woning die over een oppervlakte beschikt van 105 vierkante meter. Krijg je door de bovenstaande prijstabel nog niet voldoende zicht op de kostprijs die precies voor jouw situatie van toepassing zal zijn? In dat geval zijn de onderstaande 3 prijsvoorbeelden voor jou wellicht interessant te noemen.

 

 • Goedkoopste oplossing

Wil je graag op zo voordelig mogelijke wijze muurisolatie bij je nieuwbouw laten realiseren? In dat geval is het altijd een aanrader om de voorkeur te geven aan spouwmuurisolatie. Dit type van isolatie is niet alleen zeer eenvoudig aan te brengen, daarnaast werkt het efficiënt en bovendien wordt ze ook nog eens gekenmerkt door een laag en dus erg toegankelijk prijskaartje.

 

 • Gemiddelde oplossing

Ook op vandaag wordt er lang niet altijd voor gekozen om een spouwmuur te realiseren bij de constructie van een huis. Heeft je woning geen spouwmuur? In dat geval is een tweede mogelijkheid het aanbrengen van binnenmuurisolatie. Eén van de belangrijkste nadelen op dit vlak is dat je binnenshuis wat ruimte verliest, maar dat hoeft bij een nieuwbouw woning niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Door hier op voorhand rekening mee te houden bij het opmaken van de plannen hoef je dan ook geen enkel verlies aan ruimte te vrezen, in tegendeel.

 

 • Duurste oplossing

De duurste oplossing is het isoleren van de gevel van de muur van de woning van buitenaf. Dit is niet alleen het geval bij een bestaande, maar ook bij een nieuwbouw woning. Gezien het feit dat er toch sowieso een bepaalde gevelbekleding moet worden gerealiseerd kan je beide werkzaamheden in één keer laten oppikken. Op deze manier zal je merken dat je op de eindfactuur een vrij spectaculair bedrag kan uitsparen. Zo blijft ook de realisatie van buitenmuurisolatie bij een nieuwbouw eigenlijk relatief betaalbaar.

De prijsopbouw van muurisolatie nieuwbouw

Ondanks het feit dat het realiseren van muurisolatie bij een nieuwbouw zeer eenvoudig kan gebeuren neemt dit niet weg dat er toch nog rekening moet worden gehouden met behoorlijke arbeidskosten. Deze kosten zijn dan ook goed voor zomaar even 60 procent van de totale factuur met betrekking tot het plaatsen van muurisolatie in een nieuwbouw. 35 procent van de kosten gaat vervolgens naar het aankopen van de vereiste isolatiematerialen en de overgebleven 5 procent is vereist om het gebruik van mogelijke machines in te dekken.

Keuzes die de kostprijs van muurisolatie nieuwbouw beïnvloeden

De muurisolatie nieuwbouw kostprijs kan door tal van uiteenlopende zaken worden beïnvloed. Om er zeker van te zijn dat je wat dit betreft geen enkel gegeven over het hoofd ziet hebben we alvast even de belangrijkste invloeden en keuzes voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type muurisolatie nieuwbouw

De eerste keuze die een invloed heeft op de kostprijs van je muurisolatie nieuwbouw heeft uiteraard betrekking tot het type muurisolatie waarvoor je kiest. Spouwmuurisolatie is de voordeligste oplossing van allemaal gevolgd door binnenmuurisolatie. De duurste van de drie mogelijkheden is gevelisolatie waarbij het isolatiemateriaal langs de buitenzijde van de gevel wordt aangebracht. Dit komt uiteraard ook omdat er daarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van een bepaalde gevelbekleding waar logischerwijs ook kosten aan verbonden zijn.

Keuze 2: Het isolatiemateriaal waarvoor wordt gekozen

Wanneer je muurisolatie gaat realiseren bij je nieuwbouw dien je natuurlijk niet alleen maar stil te blijven staan bij het type muurisolatie waarvoor je kiest. Wat daarnaast bijvoorbeeld ook te denken van het soort isolatiemateriaal? Op dit vlak maken we een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:

 

 • Glaswol
 • EPS-parels
 • PUR isolatie
 • Crepi of sierpleister
 • Isolerende gevelbekleding (steenstrips, kunststof platen, etc.)
 • Warmtereflecterende folie
 • Isolatieplaten

 

Indien je er absoluut zeker van wenst te zijn dat je kan rekenen op de laagst mogelijke kostprijs kunnen we niets anders dan je aan te raden om te kiezen voor glaswol. Dit isolatiemateriaal doet wat je er van verwacht en is bovendien verkrijgbaar tegen een prijskaartje welke in principe voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Interessante bespaartips

Klinken de voordelen van muurisolatie nieuwbouw bij jou ook als muziek in de oren? Wil je er dan ook graag in investeren? Ben je echter op zoek naar een mogelijkheid om het prijskaartje van je investering in muurisolatie nieuwbouw te beperken? In dat geval kunnen de volgende bespaartips je daar zeker en vast een handje bij helpen.

 

 • Vraag een premie of subsidie aan

Kies je er voor om een investering te doen in muurisolatie bij je nieuwbouw? Dan kan je net als bij een bestaand huis rekenen op een bepaalde financiële tegemoetkoming. Deze wordt in het merendeel van de gevallen ontvangen door het stadsbestuur.

 

 • Doe de plaatsing van je muurisolatie zelf

Bovenstaande lijkt voor de hand liggend, maar is in de praktijk lang niet altijd mogelijk. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om gebruik te maken van EPS-korrels voor in je spouwmuur zal je kunnen vaststellen dat deze altijd moet worden geplaatst door een gespecialiseerd bedrijf. De arbeidskosten nemen doorgaans wel tussen de 60 en 65 procent van de totale kostprijs in beslag. Kan je de muurisolatie dus zelf aanbrengen? Dan kan dit je een behoorlijke besparing opleveren.

Tot 30% (extra) besparen op muurisolatie nieuwbouw

Wil je graag nog een extra besparing realiseren op je muurisolatie nieuwbouw? Dat kan. Het wordt namelijk aangeraden om niet zomaar met het eerste, het beste bedrijf in zee te gaan. Kies er voor om een offerte aan te vragen bij meerdere partijen en je zal merken dat je altijd nog een extra besparing kan realiseren. In de praktijk kan deze besparing zomaar oplopen tot een mooie 30 procent. Hierdoor wordt investeren in muurisolatie nieuwbouw op financieel vlak zomaar even nog interessanter gemaakt.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!