Muurisolatie Neopixels

Neopixels korrels of EPS-korrels worden in de praktijk bijzonder vaak gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Dat dit isolatiemateriaal over een sterk toegenomen populariteit beschikt is niet zo vreemd. Ze is dan ook niet alleen milieuvriendelijk ze beschikt tevens over dampdoorlatende eigenschappen waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk kan worden ingeperkt. Neopixels korrels kunnen zonder probleem worden ingespoten in een bestaande (lege!) spouwmuur waardoor de energiefactuur tot wel 20 procent kan worden verlaagd.

Wat zijn Neopixels korrels precies?

Wanneer we het hebben over Neopixels korrels is er sprake van korrels die zijn vervaardigd uit expandeerbaar polystyreen. Dit materiaal is hoofdzakelijk opgebouwd uit een combinatie van waterstof en koolstof. Beide componenten staan er om bekend bijzonder milieuvriendelijk te zijn en bovendien zijn ze ook niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa waar polystyreen over beschikt bedraagt slechts 2 procent. De resterende massa (98 procent) is niets meer of minder dan stilstaande lucht.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien wel denken zijn Neopixels korrels absoluut geen nieuw isolatiemateriaal. De resultaten welke dit isolatiemateriaal door de jaren heen heeft weten te realiseren spreken dan ook voor zich. De isolatiewaarde van Neopixels korrels kan dan ook op zeer lange termijn worden gegarandeerd. De praktijk heeft dan ook aangetoond dat Neopixels korrels die zijn toegepast in een spouwmuur ook na een periode van 40 jaar nog altijd over dezelfde isolatiewaarde beschikken.

 

Indien de korrels op een zeker ogenblik moeten worden verwijderd zal het je ook goed doen om te weten dat deze zonder probleem gerecycleerd kunnen worden naar de oorspronkelijke basisgrondstof. In vergelijking met PUR isolatiemateriaal hebben Neopixels korrels dus niet uitsluitend een vaste isolatiewaarde, daarnaast beschikken ze ook over een aanzienlijk betere ecologische voetafdruk.

De plaatsing van Neopixels korrels

Vooraleer de Neopixels korrels ingeblazen kunnen worden dient er eerst een visuele controle te worden uitgevoerd. Deze controle moet het vooral duidelijk maken of de spouw in kwestie al dan niet kan worden geïsoleerd. De spouw dient bijvoorbeeld over een minimale breedte te beschikken van 3 centimeter. Bovendien mag er geen sprake zijn van vuilophoping en ook de aanwezigheid van zogenaamde mortelbaarden is uit den boze. Indien de spouw zich in een goede staat bevindt kan er worden begonnen met het inblazen van de Neopixels korrels.

 

Dat inblazen gebeurt altijd door een professioneel isolatiebedrijf. Er worden kleine gaatjes in de voegen geboord waarna het isolatiemateriaal er onder hoge druk wordt ingespoten. Dit gebeurt in combinatie met lijm waardoor het materiaal goed op haar plaats blijft zitten. Op het ogenblik dat de na-isolatie is afgerond wordt de voeg opgevuld met eenzelfde kleur. Dit betekent in de praktijk dat je van het navoegen op zich na afloop niets meer zal merken.

Voordelen van de Neopixels korrels

Eerder op deze pagina hebben we gezegd dat de Neopixels korrels sterke gelijkenissen vertonen met gewone EPS-parels. Dat klopt ook, maar er is ook sprake van een wezenlijk verschil tussen de beide isolatiematerialen. Neopixels korrels beschikken namelijk niet alleen over een hogere isolatiewaarde, daarnaast is ook de vorm waarover ze beschikken veel passender. Dit is ook niet zo vreemd, want de Neopixels korrels zijn speciaal ontwikkeld om toe te passen in de spouwmuur van bestaande woningen. De parels worden bovendien in de spouwmuur verlijmd door middel van Neofixx. Het betreft hier een high-tech lijm welke ervoor moet zorgen dat de isolatiekorrels goed met elkaar verbonden worden waardoor ze niet kunnen inzakken of zich verplaatsen.

Hoeveel kosten Neopixels korrels?

Het isoleren van een spouwmuur is de goedkoopste vorm van muurisolatie die er op de markt bestaat. Dit betekent dat je voor de plaatsing van Neopixels korrels kan rekenen op een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. De concrete, uiteindelijke kostprijs waar je rekening mee dient te houden wordt echter beïnvloed door verschillende factoren, namelijk:

 

  • De dikte waar de spouwen over beschikken.
  • De moeilijkheidsgraad van de opdracht.
  • De totale oppervlakte welke moet worden geïsoleerd.
  • De bereikbaarheid van de spouwmuur.

 

Nadat het isoleren door middel van Neopixels korrels is gebeurd zal je van het isolatiebedrijf een document overhandigd krijgen die je nodig hebt voor het aanvragen van de isolatiepremie. Deze bedraagt op moment van schrijven (2017) nog 6 euro per vierkante meter. Vanaf het jaar 2018 wordt dit bedrag echter verlaagd naar 5 euro per vierkante meter.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!