Nadelen muurisolatie

Door het toepassen van muurisolatie wordt het mogelijk gemaakt om het warmteverlies en het bijbehorende energieverbruik in je woning aanzienlijk terug te schroeven. Dit zorgt er voor dat de realisatie van muurisolatie de voorbije jaren telkens weer wat aan populariteit heeft gewonnen. Ondanks het feit dat het voorzien van muurisolatie dus zeker en vast de moeite waard kan zijn dient er eveneens rekening te worden gehouden met verschillende mogelijke nadelen. Gezien het feit dat er drie verschillende vormen van muurisolatie bestaan moet het gezegd dat de nadelen afhankelijk zijn van het type waarvoor je kiest. Ben jij ook benieuwd naar de mogelijke nadelen waar je bij muurisolatie eventueel rekening mee dient te houden? Wij hebben ze afhankelijk van het type muurisolatie voor jou op een rijtje gezet.

Nadelen van spouwmuurisolatie

De realisatie van spouwmuurisolatie is volgens velen de meest interessante optie voor mensen die hun muren willen laten isoleren. Er zijn aan het voorzien van spouwmuurisolatie inderdaad enkele zeer interessante voordelen verbonden, maar toch zijn er ook minpunten waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben alle mogelijke nadelen waar je bij spouwmuurisolatie mee kan worden geconfronteerd opgelijst.

  • Spouwmuurisolatie is niet bij elke woning mogelijk. Wanneer het huis over massieve muren beschikt of een dunne spouw kan ze niet op deze wijze worden geïsoleerd.
  • De dikte van het isolatiemateriaal waar gebruik van kan worden gemaakt is beperkt tot de omvang van de spouw. Hou er rekening mee dat de breedte sterk afhankelijk kan zijn van huis tot huis. De beperkte dikte van spouwmuurisolatie zorgt er voor dat de besparing die kan worden gerealiseerd enigszins moet onderdoen voor deze die kan worden gerealiseerd met bijvoorbeeld het toepassen van buitenmuurisolatie.
  • In principe is het mogelijk dat er koudebruggen ontstaan bij het toepassen van spouwmuurisolatie. Hier moet men dus altijd aandachtig voor zijn.
  • Laat het isolatiebedrijf bij spouwmuurisolatie extra aandacht besteden aan ventilatie. Alleen op deze manier kunnen vochtproblemen namelijk worden voorkomen.

Nadelen van buitenmuurisolatie

Van alle verschillende vormen van muurisolatie die er bestaan is buitenmuurisolatie het meest efficiënt en weet het bijgevolg de meest optimale energiebesparing te realiseren. Dit klinkt voor veel mensen ongetwijfeld als muziek in de oren, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat er eveneens nadelen aan verbonden zijn.

  • Ondanks het feit dat er geen breekwerk dient te worden uitgevoerd moet er wel bij stil worden gestaan dat er kosten moeten worden gemaakt voor het realiseren van een nieuwe gevelpleister of het plaatsen van nieuwe gevelbekleding.
  • De gevel verkrijgt op deze manier een dikkere textuur. Dit zorgt er voor dat er een bepaalde impact ontstaat op de ramen en deuren die in het verleden zijn geplaatst. Op deze manier ontstaat er een nieuw risico op het ontstaan van eventuele koudebruggen.
  • De toch niet onaanzienlijke aanpassingen die dienen te gebeuren zorgen er voor dat buitenmuurisolatie vrij duur is. Ze is van alle vormen van muurisolatie dan ook altijd de duurste optie.
  • Hou rekening met beperkingen die door stedenbouw zijn opgelegd. Het plaatsen van buitenmuurisolatie zorgt er namelijk voor dat ook de uitstraling van de woning wordt veranderd. Het aanvragen van een bouwvergunning is bij buitenmuurisolatie dan ook altijd een vereiste.
  • Het toepassen van buitenmuurisolatie gebeurt niet zonder dat er in eerste instantie een goede planning en organisatie is uitgevoerd. De uitvoering van de werken zelf zal bovendien meer tijd in beslag nemen ten opzichte van de plaatsing van spouwmuurisolatie.

Nadelen van binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie geniet bij veel mensen de voorkeur omdat er dan geen bouwvergunning dient te worden aangevraagd. Bovendien staat het realiseren van binnenmuurisolatie er om bekend te zorgen voor een efficiënte bescherming tegen warmteverlies. Ondanks het feit dat binnenmuurisolatie in bepaalde gevallen zeker en vast de beste keuze kan zijn moet er toch ook bij deze isolatievorm rekening worden gehouden met enkele niet onbelangrijke nadelen.

  • Het plaatsen van binnenmuurisolatie zal er niet voor zorgen dat alle koudebruggen kunnen worden weggewerkt. Dit heeft alles te maken met het feit dat de muurisolatie niet overal naadloos kan aansluiten op de vloer- en / of dakisolatie. Op het ogenblik dat er luchtcirculatie optreedt bestaat er dan ook tevens een risico op condensatie evenals de nodige schimmelvorming.
  • De warmteopslag in de binnenmuren zal afnemen. Tijdens de zomer zal er bovendien sprake zijn van een langzamere afkoeling.
  • Er gaat binnenshuis heel wat ruimte verloren. Dit komt omdat de isolatie tegen de binnenmuur aan wordt geplaatst. Vervolgens wordt er een voorzetwand gerealiseerd die nadien terug moet worden afgewerkt.
  • De bijkomende afwerking die is vereist bij binnenmuurisolatie zorgt er voor dat deze isolatiemethode nog vrij duur kan uitvallen ten opzichte van andere isolatiemethodes.
  • Het plaatsen van binnenmuurisolatie dient niet te worden onderschat. Het is een vrij ingrijpende werkzaamheid die er voor kan zorgen dat onder meer het comfort in de woning tijdelijk wordt aangetast. Sta er ook bij stil dat eventuele aanwezige radiatoren dienen te worden verplaatst.

Ondanks het feit dat elke vorm van muurisolatie dus duidelijk over specifieke nadelen beschikt is het isoleren van je muren nog altijd een absolute aanrader. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat de hoeveelheid aan warmteverlies waar je elke dag opnieuw mee wordt geconfronteerd zoveel als mogelijk is kan worden ingeperkt.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!