Na-isolatie spouwmuur

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een spouwmuur na te isoleren. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er in het verleden lang niet altijd spouwmuurisolatie werd toegepast. Anderzijds was het ook nog eens zo dat een spouwmuur tijdens het isoleren in vroegere tijden vaak werd voorzien van niet optimaal isolerende materialen. Na-isolatie spouwmuur komt tegenwoordig dan ook zeer vaak voor. Wat zijn nu echter precies de aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden en vooral, welke kosten zijn er verbonden aan het na-isoleren van een spouwmuur? Je komt het allemaal te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

Spouwmuren die geschikt zijn voor na-isolatie

Het is fout om er zomaar vanuit te gaan dat er na-isolatie kan worden toegepast bij jouw spouwmuur. Veel hangt op dit vlak dan ook af van het feit of de spouwmuur bijvoorbeeld reeds in het verleden is geïsoleerd of niet. Voor huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1980 geldt dat ze doorgaans wel voorzien zijn van een spouwmuur, maar deze niet is geïsoleerd. Dat maakt het zonder probleem mogelijk om na-isolatie toe te passen. Bij nieuwe huizen wordt de aanwezige spouwmuur reeds tijdens de bouw geïsoleerd waardoor het toepassen van na-isolatie geen vereiste meer is.

 

Wat gebeurt echter wanneer je spouwmuur wel reeds is voorzien van isolatiemateriaal? In dat geval lijkt het niet meer noodzakelijk te zijn om deze te isoleren. In de praktijk kan dat echter wel degelijk nog het geval zijn. Wat bijvoorbeeld wanneer het isolatiemateriaal door de tand des tijds is aangetast? In dat geval zal de energiebesparing slechts een fractie zijn van het aanwezige potentieel en dat is jammer. De oude spouwmuurisolatie laten verwijderen en de muur terug opvullen met nieuw isolatiemateriaal is dan het interessantst.

Aandachtspunten voor na-isoleren spouwmuur

Het toepassen van na-isolatie bij een spouwmuur is dus niet altijd zomaar mogelijk. In bepaalde gevallen moeten er dan ook specifieke controles en / of extra werkzaamheden uitgevoerd worden vooraleer de spouwmuur van (nieuw) isolatiemateriaal kan worden voorzien. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot het realiseren van na-isolatie spouwmuur alvast even voor jou op een rijtje gezet.

 

  1. Controleer de staat van de buitenmuur. Deze moet optimaal zijn. Is dat niet het geval? Dan zal er eerst een renovatie van de buitenmuur moeten worden gerealiseerd vooraleer de na-isolatie kan gebeuren.

 

  1. Het is belangrijk om te controleren of de gevel niet is afgewerkt met een dampwerende laag. Is dat wel het geval, dan kunnen er namelijk vochtproblemen ontstaan in de spouw. Een dampwerende laag kan bijvoorbeeld een dampdichte verflaag zijn of geglazuurde bakstenen.

 

  1. Om er zeker van te zijn dat er na-isolatie bij je spouwmuur mogelijk is wordt er vaak voor gekozen om een endoscopisch onderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek wordt er een gat in de muur geboord waarna er een camera wordt ingebracht. Deze kan de volledige spouwmuur zonder probleem en in haar totaliteit in beeld brengen. Op deze manier kan er onder meer worden vastgesteld of er sprake is van specieresten, cementbaarden en / of verouderd isolatiemateriaal in de spouwmuur.

 

  1. Tot slot dient er ook altijd rekening te worden gehouden met de breedte van de spouwmuur. Lang niet elk isolatiemateriaal is geschikt om geplaatst te worden in een spouw met beperkte breedte. Bepaal bij voorkeur dus eerst van welk spouwmuurisolatiemateriaal je gebruik gaat maken vooraleer de breedte te controleren.

De keuze van het isolatiemateriaal voor na-isolatie

Buiten de vier hierboven aangegeven aandachtspunten spreekt het voor zich dat je eveneens rekening zal willen houden met het soort isolatiemateriaal waar je gebruik van zal maken. Op vlak van geschikt isolatiemateriaal voor in de spouwmuur kan je een keuze maken tussen de onderstaande opties:

 

  • Glaswol
  • EPS parels
  • PUR schuim

 

Elk van deze isolatiematerialen beschikt over haar eigen specifieke voorwaarden. Bovendien dient er eveneens rekening mee te worden gehouden dat er onderlinge sprake is van een niet onaanzienlijk prijsverschil. PUR schuim is het duurste materiaal om een spouwmuur mee te isoleren, maar daar staat wel tegenover dat ze zorgt voor een volledige en optimale afdichting van de kieren en randen. Op deze manier kan er dan ook een optimale bescherming worden geboden tegen warmteverlies.

 

Ben je vooral op zoek naar een mogelijkheid om de kosten voor de na-isolatie van je spouwmuur zo beperkt mogelijk te houden? In dat geval is het vooral interessant om te kijken in de richting van het gebruik van glaswol. Het gaat hierbij niet om de bekende dekens of matten, maar wel om glaswolvlokken die eveneens door middel van een gat in de spouwmuur ingeblazen kunnen worden. Je dient er rekening mee te houden dat je door het na-isoleren van je spouwmuur met glaswolvlokken een besparing kan realiseren die zomaar kan oplopen tot een 10 euro per vierkante meter.

 

Vooraleer de na-isolatie spouwmuur toe te passen is het zoals reeds aangegeven van belang dat er een controle van de spouw wordt uitgevoerd. Is deze bijvoorbeeld in het verleden al geïsoleerd of niet en / of zijn er eventuele obstakels aanwezig die het isoleren kunnen bemoeilijken of zelfs onmogelijk kunnen maken? Voor het uitvoeren van een endoscopisch onderzoek worden in principe geen kosten in rekening gebracht. Het bedrijf dat het onderzoek zal uitvoeren zal er echter wel steeds vanuit gaan dat deze uiteindelijk ook daadwerkelijk de na-isolatie mag doen. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan zou hij er alsnog voor kunnen kiezen om bepaalde kosten in rekening te brengen.

Besparen op na-isolatie spouwmuur

Het toepassen van na-isolatie spouwmuur hoeft geen dure aangelegenheid te zijn. Sterker nog, het plaatsen van na-isolatie in een spouwmuur is financieel veel interessanter in vergelijking met het toepassen van binnenmuur- of gevelisolatie. Daarnaast hoef je niet in te boeten op vlak van beschikbare ruimte binnen in je woning en moet er ook geen vergunning worden aangevraagd omdat de uitstraling van je gevel wordt aangepast. Tot slot is het door het aanvragen van een offerte bij verschillende isolatiebedrijven ook nog eens mogelijk om een besparing tot wel 30 procent op de standaard kostprijs te realiseren. Zo wordt het toepassen van na-isolatie spouwmuur wel erg betaalbaar!

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!