Kostprijs soorten isolatiemateriaal muurisolatie

Er voor kiezen om muurisolatie te laten plaatsen in je huis betekent altijd dat je zorgt voor een bepaalde meerwaarde. Muurisolatie kan er dan ook voor zorgen dat het standaard warmteverlies tot wel 35 procent wordt beperkt en dat is heel wat. Wanneer ook jij er aan denkt om muurisolatie te laten aanbrengen in je huis is het van belang om eerst even goed te kijken naar de verschillende isolatiematerialen die op de markt voor handen zijn. Wij hebben ze op deze pagina allemaal voor jou op een rijtje gezet inclusief de richtprijs waar je rekening mee kan houden.

Hoeveel kost het isolatiemateriaal voor muurisolatie?

Tussen de verschillende isolatiematerialen waar gebruik van kan worden gemaakt op vlak van muurisolatie is er sprake van een niet onaanzienlijk prijsverschil. Dit prijsverschil is niet het enige aandachtspunt, want ook de eigenschappen waar de materialen over beschikken kunnen verschillen. Het is bijvoorbeeld zo dat het ene materiaal veel beter vochtregulerend kan zijn terwijl een ander materiaal dan weer vooral de focus legt op brandveiligheid. In ieder geval hebben wij even de verschillende potentiële isolatiematerialen voor muurisolatie evenals hun gemiddelde kostprijs voor jou op een rijtje gezet aan de hand van de onderstaande tabel.

Type isolatiemateriaal voor muurisolatie Gemiddelde kostprijs
Glaswol Tussen 14 & 19 euro per vierkante meter
EPS parels Tussen 19 & 24 euro per vierkante meter
PUR Tussen 24 & 29 euro per vierkante meter
Rotswol Tussen 12,50 & 15 euro per vierkante meter
Hennep Tussen 15 & 20 euro per vierkante meter
Sierpleister met isolatie Tussen 75 & 115 euro per vierkante meter

Drie concrete prijsvoorbeelden

Bovenstaande prijstabel zorgt er voor dat je reeds een beetje voor jezelf kan uitmaken welke van de verschillende opties nu voor jou het interessantst is. Toch kan het noodzakelijk zijn om je een beter beeld te kunnen vormen van de praktijk. Om dit te kunnen realiseren hebben we nog even drie concrete prijsvoorbeelden voor jou uitgewerkt:

  • Goedkoopste oplossing. De goedkoopste oplossing is altijd gebruikmaken van glaswol. Of je het isolatiemateriaal nu gebruikt om je spouwmuur mee op te vullen of je ze onder de vorm van isolatieplaten tegen je binnenwand aan laat plaatsen, het kan allebei. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat je voor het toepassen van glaswol geconfronteerd wordt met een prijskaartje welke is gelegen tussen de 14 en 19 euro per vierkante meter.
  • Gemiddelde oplossing. Heb je iets meer geld te besteden en zou je willen kunnen rekenen op een optimale kwaliteit voor jouw muurisolatie? In dat geval kan het een aanrader zijn om te kiezen voor PUR isolatiemateriaal. In het bijzonder voor het isoleren van een spouwmuur wordt er zeer vaak van dit product gebruik gemaakt. Het is eenvoudig aan te brengen en isoleert uitstekend. Je moet wel rekening houden met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 24 en 29 euro per vierkante meter.
  • Duurste oplossing. Om zoveel mogelijk kosten te besparen voor wat de plaatsing van je muurisolatie betreft wordt het aangeraden om de spouwmuur te isoleren. Dit is echter lang niet bij alle woningen een mogelijkheid. Geldt dat voor jou niet en voel je er maar weinig voor om in te boeten op vlak van beschikbare ruimte binnenshuis? Kies er dan voor om gebruik te maken van een sierpleister gecombineerd met isolatie die tegen het huis aan wordt geplaatst. Dit is mogelijk voor een kostprijs van tussen de 75 en 115 euro per vierkante meter.

Prijsopbouw van isolatiemateriaal voor muurisolatie

Je kan er rekening mee houden dat het kopen van het isolatiemateriaal voor de realisatie van je muurisolatie op zich gepaard gaat met zo’n 40 procent van de volledige kostprijs. 55 procent van de kosten is voorbehouden voor het uitbesteden van de plaatsing aan een expert en de overige 5 procent gaat op aan het gebruik van de materialen. Wil je alleen het isolatiemateriaal bestellen en de plaatsing voor eigen rekening nemen? Dan kan je dus in de praktijk een zeer mooi bedrag uitsparen!

Keuzes die de kostprijs van muurisolatie kunnen beïnvloeden

Vooraleer over te gaan tot het bestellen van een bepaald type muurisolatie is het van belang om er rekening mee te houden dat meerdere keuzes de uiteindelijke kostprijs er van kunnen beïnvloeden. Om er zeker van te zijn dat je op dit vlak geen enkele keuze over het hoofd ziet hebben we de belangrijkste nog even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type muurisolatie

De eerste keuze heeft uiteraard betrekking tot het type muurisolatie waar gebruik van zal worden gemaakt. We onderscheiden op dit vlak drie verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Spouwmuurisolatie
  • Binnenmuurisolatie
  • Buitenmuurisolatie

Je dient er echter rekening mee te houden dat niet elke optie zomaar voor jou van toepassing kan zijn. Om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen moet je huis bijvoorbeeld over een spouwmuur beschikken. Daarnaast mag deze ook niet eerder zijn geïsoleerd. Wil je er voor kiezen om buitenmuurisolatie te plaatsen? In dat geval is het altijd een vereiste om eerst een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente.

Keuze 2: Het gekozen isolatiemateriaal

Heb je een keuze gemaakt op vlak van plaats waar het isolatiemateriaal precies moet worden aangebracht? In dat geval is het belangrijk om te kijken in de richting van het type materiaal. Eerder op deze pagina hebben we reeds een complete prijstabel geplaatst waarin de  verschillende mogelijkheden inclusief hun gemiddelde kostprijs in staan aangegeven. Wil je de goedkoopste optie? Kies er dan voor om gebruik te maken van glaswol. Heb je iets meer uit te geven? Dan kan je er bijvoorbeeld nog voor kiezen om PUR toe te passen. Ook het isoleren van je woning aan de buitenzijde door gebruik te maken van sierpleister gecombineerd met isolatie is uiteraard een interessante, maar vrij dure mogelijkheid.

Interessante bespaartips

Dat het interessant is om muurisolatie te plaatsen in je huis mag ondertussen wel duidelijk zijn. Dit neemt echter niet weg dat er ook altijd een zekere kostprijs tegenover staat die door de eigenaar er van moet kunnen worden betaald. Wil je er zeker van zijn dat je voor jouw muurisolatie kan rekenen op het scherpst mogelijke prijskaartje? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande, interessante bespaartips!

  • Kies voor een voordelig isolatiemateriaal. Een isolatiemateriaal als glaswol staat er om bekend financieel zeer toegankelijk te zijn terwijl ze toch een meer dan degelijke isolatiewaarde voor je muren weet te creëren. Voor mensen die rond moeten komen met een beperkt budget is kiezen voor deze vorm van isolatie dan ook veelal veruit het interessantst.
  • Plaats het isolatiemateriaal zelf. Wil je de meerprijs voor het plaatsen van het isolatiemateriaal kunnen voorkomen? In dat geval is het altijd een aanrader om het isolatiemateriaal zelf te plaatsen. Je moet er wel zeker van zijn dat je over de nodige kennis op dit vlak beschikt. Het foutief plaatsen van muurisolatie kan er namelijk voor zorgen dat je investering haar doel compleet voorbij schiet.
  • Haal het isolatiemateriaal zelf af. Laat het isolatiemateriaal voor de realisatie van je muurisolatie niet leveren, maar haal ze zelf af. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je de extra transportkosten kan voorkomen. Indien het bedrijf dat het isolatiemateriaal moet leveren ietwat ver bij je uit de buurt is gevestigd kan de transportkost zomaar tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer komen te liggen. Op het einde van de rit kan dit behoorlijk aantikken.

Bespaar tot 30% op de kosten van jouw muurisolatie isolatiemateriaal!

Buiten het gebruik van bovenstaande bespaartips is het mogelijk om nog een extra korting te kunnen verkrijgen op het isolatiemateriaal voor jouw muurisolatie. Deze wordt verkregen door het vergelijken van offertes bij verschillende partijen. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen meerdere mogelijke leveranciers zorgt er dan ook voor dat je zomaar kan rekenen op een extra financieel voordeel dat kan oplopen tot wel 30 procent! Hierdoor wordt de realisatie van jouw muurisolatie op korte termijn zomaar even nog interessanter!

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!