Kostprijs scheidingswand

Wanneer je over een grote kamer beschikt in huis die je graag wenst op te delen in meerdere, kleine ruimtes kan het interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van een scheidingswand. Een dergelijke wand valt niet alleen eenvoudig te realiseren, daarnaast valt ook het kostenplaatje eigenlijk erg goed mee. Tel daar ook nog eens bij op dat er voldoende mogelijkheden bestaan om ze te isoleren en je interesse is meer dan waarschijnlijk gewekt. Wij vertellen je op deze pagina in ieder geval graag alles over de realisatie van een scheidingswand en welke kosten daar nu precies aan verbonden zijn.

Hoeveel kost een scheidingswand?

Op het ogenblik dat je er aan denkt om een ruimte in te delen door gebruik te maken van een scheidingswand moet het gezegd dat je een keuze zal moeten maken uit tal van verschillende mogelijkheden. Een scheidingswand binnenskamers kan namelijk op meerdere manieren worden gerealiseerd. We hebben de verschillende opties op dit vlak inclusief hun gemiddelde prijskaartje alvast even opgenomen in de onderstaande prijstabel.

 

Type scheidingswand Gemiddelde kostprijs
Metalen stud scheidingswand Tussen 60 & 80 euro per vierkante meter
Gipsplaten scheidingswand Tussen 45 & 55 euro per vierkante meter
Betonblokken scheidingswand Tussen 70 & 75 euro per vierkante meter

 

Het plaatsen van een scheidingswand is één ding. Veel mensen willen echter dat ze deze ook individueel kunnen isoleren waardoor ze niet verplicht zijn om bijvoorbeeld een complete bovenverdieping continue te verwarmen. Dat is bij verschillende scheidingswanden een mogelijkheid. Je moet er rekening mee houden dat een standaard gipsplaten of metalen stud scheidingswand immers op vlak van isolatiewaarde zeer slecht scoort. Hoe je toch een degelijke isolatie kan voorzien en met welke kosten je hiervoor rekening moet houden wordt duidelijk gemaakt aan de hand van de onderstaande drie prijsvoorbeelden.

 

  • Scheidingswand isoleren met glaswol

Niet alleen de financieel interessantste, maar ook de meest eenvoudige mogelijkheid is het isoleren van de wand door middel van glaswol platen. Deze zijn reeds aan te kopen voor een prijs van zo’n 7 à 7,50 euro per vierkante meter en kan je in principe probleemloos zelf plaatsen. Hou er wel rekening mee dat dit voor irritatie kan zorgen op de armen en verspreid over het lichaam. Passende kleding is dan ook aan te raden.

 

  • Scheidingswand isoleren met steenwol

Een scheidingswand voorzien van een betere isolatiewaarde door gebruik te maken van steenwol als isolatiemateriaal is altijd een optie. Op deze manier wordt er bovendien ook nog eens een structurele bijdrage geleverd aan de brandveiligheid in huis. Net zoals glaswol is ook steenwol verkrijgbaar in platen waardoor je ze in principe moeiteloos zelf kan plaatsen.

 

  • Scheidingswand isoleren met PU-schuim

Hoewel ongebruikelijk zou je er ook voor kunnen kiezen om je scheidingswand te isoleren door middel van PU-schuim. Je moet er dan alleen rekening mee houden dat er als het ware sprake dient te zijn van een spouw waar het isolatiemateriaal in kan worden geplaatst. Opteer je voor deze optie en bijgevolg voor de best mogelijke isolatiewaarde? In dat geval kan je rekening houden met een gemiddelde kostprijs die al snel richting de 25 euro per vierkante meter gaat.

De prijsopbouw van een scheidingswand plaatsen

Voor wat de plaatsing van een scheidingswand betreft is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de prijsopbouw bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard dient er bijvoorbeeld het nodige materiaal te worden aangekocht. Hiervoor moet je (afhankelijk van het materiaal in kwestie) rekening houden met een gemiddelde kost die 40 procent van de eindfactuur in beslag neemt. 55 procent van de kosten is voorbehouden voor de arbeid die moet worden verricht om de scheidingswand te plaatsen en de overige 5 procent gaat op aan de voorrijkosten die door het bedrijf zullen worden aangerekend.

Keuzes die de kostprijs van een scheidingswand kunnen beïnvloeden

Dat de ene scheidingswand de andere niet is hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Verschillende keuzes kunnen dan ook een niet onaanzienlijke invloed hebben op de prijs die voor een (geïsoleerde) scheidingswand in rekening wordt gebracht. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes of factoren alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het materiaal van de scheidingswand

Een scheidingswand kan zoals je eerder op deze pagina reeds hebt gemerkt bestaan uit tal van verschillende materialen. Kiezen voor een metalen stud scheidingswand is op financieel vlak het interessantst, maar deze beschikt van nature over geen enkel isolerend karakter. Opteren voor een gipsplaten of een betonblokken scheidingswand kan op dit vlak dan ook een stuk interessanter zijn. Alles zal uiteindelijk echter vallen of staan met de (eventuele) isolatie die je voor je scheidingswand voorziet. Hou hierbij bovendien niet alleen rekening met de thermische, maar ook met de akoestische eigenschappen van het materiaal dat wordt gebruikt.

Keuze 2: Geïsoleerd of niet?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het lang niet altijd een vereiste om een scheidingswand te isoleren. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om de volledige verdieping te verwarmen hoeft er eigenlijk geen isolatiemateriaal te worden aangebracht. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat de muren van de verdieping in kwestie wel goed zijn geïsoleerd. Wil je de scheidingswand toch graag laten isoleren? In dat geval is het de moeite waard om de verschillende soorten isolatiematerialen mee in ogenschouw te nemen. Het gebruik van glaswol is op dit vlak het populairst en ook financieel het interessantst.

Interessante bespaartips

Zie je het ook wel zitten om in één van de verschillende, grote kamers in jouw huis een scheidingswand te plaatsen? Wil je er op deze manier voor zorgen dat er een extra ruimte wordt gecreëerd waar je bijvoorbeeld in alle privacy een logeerkamer of een kantoor kan maken? In dat geval zullen de onderstaande, interessante bespaartips je ongetwijfeld kunnen helpen om dit op zo’n voordelig mogelijke wijze te kunnen realiseren.

 

  • Doe de plaatsing van de scheidingswand zelf

Een scheidingswand realiseren is wanneer je kiest voor bijvoorbeeld gipsplaten helemaal niet zo moeilijk, in tegendeel. Door er voor te kiezen om dit karwei zelf te doen kan je in realiteit zo’n slordige 50 procent of zelfs nog meer uitsparen. Buiten de plaatsing van de scheidingswand op zich is ook het toepassen van het vereiste isolatiemateriaal doorgaans geen enkel probleem.

 

  • Overleg met een specialist

Ben je er niet helemaal zeker van of het toepassen van een scheidingswand in een bepaalde ruimte wel zo’n goed idee is? Of wil je gewoon uitsluitsel krijgen over het meest geschikte materiaal? In dat geval is het altijd de moeite waard om een specialist onder de arm te nemen. Hij kan je uiteindelijk door het maken van de juiste keuzes zelfs helpen om het totaalbedrag te verlagen.

Bespaar tot wel 30% (extra) op de kosten van je scheidingswand

Wil jij ook wel gebruikmaken van een scheidingswand in je huis en zou je deze graag gepast willen isoleren, maar liggen de kosten zelfs met bovenstaande bespaartips nog steeds te hoog? In dat geval zal het je goed doen om te horen dat we nog één extra besparing voor jou achter de hand hebben gehouden. Zo is het door het opvragen en vergelijken van offertes bij verschillende bedrijven perfect mogelijk om een (extra) besparing van 30% te realiseren. Het spreekt voor zich dat het voorzien van een scheidingswand hierdoor voor nog meer mensen op financieel vlak tot de mogelijkheden gaat behoren.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!