Kostprijs minerale wol

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is minerale wol geen op zichzelf staand isolatiemateriaal. Dit betekent dat ze in verschillende vormen bestaat. Zo kan je er voor kiezen om glaswol te gebruiken, maar behoort uiteraard ook steenwol tot de mogelijkheden. Voor welk type van minerale wol je uiteindelijk zal kiezen zal niet uitsluitend gebaseerd zijn op je persoonlijke voorkeur, maar ook op de precieze eigenschappen waarover ze moet beschikken. Ben je bijvoorbeeld eerder geïnteresseerd in een extra geluidsisolatie? Kies dan voor glaswol. Is de brandveiligheid in jouw woning nog aan wat extra verbetering toe? Dan kan steenwol weer een aanrader zijn. Voor welke van deze twee vormen van minerale wollen je uiteindelijk ook zult kiezen, wij hebben de kosten voor beide materialen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Hoeveel kost minerale wol?

Je dient er rekening mee te houden dat minerale wol zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven geen eenzijdig isolatiemateriaal is. Het is dan ook meer een verzamelnaam waar meerdere materialen onder terug te vinden zijn. We onderscheiden op dit vlak twee verschillende mogelijkheden die uitstekend dienst kunnen doen als muur- of wandisolatie. Het gaat hierbij om:

  • Glaswol
  • Steenwol

Ondanks het feit dat beide isolatiematerialen er op het eerste zicht hetzelfde uitzien beschikken ze toch over een verschillend karakter. Daar waar steenwol bijvoorbeeld een uitstekende brandveiligheid weet te realiseren geldt voor glaswol dat ze een meerwaarde biedt op vlak van akoestische isolatie. Met welke kosten je precies voor beide isolatiematerialen rekening dient te houden wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.

Type minerale wol Gemiddelde kostprijs
Glaswol als muurisolatie Gemiddeld zo’n 7 à 7,50 euro per vierkante meter
Steenwol als muurisolatie Gemiddeld zo’n 8 à 8,50 euro per vierkante meter

De bovenstaande prijstabel geeft je toch al een bepaalde indruk van de gemiddelde kosten waar je bij het gebruik van een minerale wol als isolatiemateriaal rekening mee dient te houden. Er is echter meer. Wij hebben daarom alvast drie concrete prijsvoorbeelden voor jou op een rijtje gezet.

  • Goedkoopste oplossing

De voordeligste oplossing op vlak van het gebruik van minerale wol als isolatiemateriaal gaat altijd schuil in het gebruik van glaswol. Deze keuze zorgt er voor dat je kan rekenen op een gemiddelde kostprijs van zo’n 7 à 7,50 euro per vierkante meter. Deze kostprijs is uiteraard exclusief de plaatsing. Dit betekent dat je hierbij wel zelf de handen uit de mouwen zal moeten steken.

  • Gemiddelde oplossing

Iets duurder is kiezen voor het gebruik van steenwol in plaats van glaswol. In de praktijk zorgt deze keuze er voor dat je gemiddeld 1 euro per vierkante meter extra zal moeten betalen. Je dient er ook in deze situatie nog steeds rekening mee te houden dat de plaatsing van de minerale wol zelf dient te gebeuren.

  • Duurste, maar eenvoudigste oplossing

Bij de bovenstaande twee prijssituaties wordt er vanuit gegaan dat de plaatsing van de minerale wol door de eigenaar van de woning zelf gebeurt. Dat betekent dat er een zeer aanzienlijke besparing kan worden gerealiseerd op de eindprijs. Wat echter wanneer je echt niet zo handig bent en je de plaatsing van het isolatiemateriaal wenst uit te besteden? In dat geval start de gemiddelde kostprijs per vierkante meter ergens rond de 12 à 12,50 euro. Uiteraard oefent het type minerale wol ook in deze situatie haar invloed uit op het verschuldigde prijskaartje.

De prijsopbouw van minerale wol

Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van minerale wol als isolatiemateriaal voor je muren is het ook altijd interessant om je bewust te zijn van de prijsopbouw. Wat dat betreft bestaat er een niet onaanzienlijk verschil tussen de plaatsingskost van dit isolatiemateriaal en de kostprijs voor het kopen van de isolatie. De plaatsingskosten nemen gemiddeld zo’n 60 à 65 procent in beslag van de totale factuur. De kosten voor het kopen van de materialen bedragen dan zo’n 35 procent. In de arbeidskosten zijn ook de zogenaamde voorrijkosten reeds inbegrepen.

Keuzes die de kostprijs van minerale wol beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat er altijd verschillende keuzes of factoren bestaan die een bepaalde invloed kunnen hebben op het kostenplaatje dat wordt aangerekend voor het kopen en (laten) plaatsen van minerale wol als muurisolatie. Welke keuzes of factoren dit precies zijn wordt meteen duidelijk gemaakt aan de hand van het onderstaande overzicht.

Keuze 1: Het soort minerale wol waarvoor je kiest

Zoals eerder op deze pagina reeds duidelijk gemaakt bestaan er meerdere soorten van minerale wol. Het type wol waarvoor je kiest zal uiteindelijk altijd in zekere zin de eindprijs beïnvloeden. De keuze voor glaswol levert je in de praktijk altijd de laagste prijs op. Kies je toch liever voor het gebruik van steenwol? Dan bedraagt de gemiddelde meerprijs zo’n 1 euro per vierkante meter.

Keuze 2: De dikte van het isolatiemateriaal

Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van minerale wol als muur- of spouwmuurisolatie kan je in principe zelf de dikte van het isolatiemateriaal bepalen. Je moet er alleen rekening mee houden dat, hoe dikker het isolatiemateriaal is, des te beter de isolatiewaarde ook zal zijn. Het spreekt bovendien voor zich dat de dikte van het isolatiemateriaal eveneens haar invloed zal hebben op de kostprijs die in rekening wordt gebracht.

Keuze 3: Zelf plaatsen of uitbesteden?

Een niet onaanzienlijk voordeel dat verbonden is aan het gebruik van minerale wol is terug te vinden in het feit dat ze onder verschillende vormen voorkomt. Wil je op een eenvoudige wijze je muurisolatie zelf kunnen realiseren? Dan kan je er voor kiezen om de voorkeur te geven aan isolatieplaten. Door er voor te kiezen om de plaatsing van de minerale wol als muurisolatie voor eigen rekening te nemen zal je merken dat er in de praktijk een besparing tot wel 60 procent kan worden gerealiseerd.

Interessante bespaartips

Ondertussen is het duidelijk welke verschillende factoren een invloed kunnen hebben op de kostprijs die voor minerale wol als muurisolatie in rekening wordt gebracht. Bestaan er echter ook mogelijkheden om te besparen op het investeringsbedrag? Absoluut. Wij hebben alvast enkele zeer interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

  • Vraag een subsidie aan!

Minerale wol is één van de populairste en vaakst aangekochte isolatiematerialen op de markt. Het spreekt dan ook voor zich dat het steeds mogelijk is om een subsidie te verkrijgen voor het kopen van deze isolatiematerialen. Hoeveel subsidie je kan ontvangen is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden, maar feit is wel dat ze altijd helpt om het investeringsbedrag en de terugverdientijd te beperken.

  • Investeer samen met je buren!

Er bestaat een zeer eenvoudige mogelijkheid om een korting van 10 procent in de wacht te slepen op je investering in minerale wol en dat ook nog eens zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit of comfort. Hoe dan? Zeer eenvoudig, namelijk door er voor te kiezen om bijvoorbeeld samen met je buurman te investeren. Op deze manier kan er voor beide partijen een zogenaamde kwantumkorting inzitten en deze kan zomaar oplopen tot een mooie 10 procent!

Een extra besparing tot 30% realiseren op jouw minerale wol

Door gebruik te maken van de hierboven vermelde bespaartips zal je kunnen vaststellen dat er reeds een mooie besparing op je investering in minerale wol kan worden gerealiseerd. Voor veel mensen zal deze besparing echter misschien toch nog niet voldoende zijn. Het kan gelukkig ook anders. Wist je bijvoorbeeld dat er een mogelijkheid bestaat om nog eens tot 30 procent extra te kunnen besparen op jouw investering in minerale rol? Deze besparing kan worden gerealiseerd door offertes aan te vragen bij meerdere partijen en deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier haal je er de goedkoopste oplossing voor jouw minerale wol in één, twee, drie tussenuit!

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!