Kostprijs kurk

Van alle ecologische isolatiematerialen die er tegenwoordig bestaan is kurk misschien wel één van de bekendste. Dit heeft alles te maken met het feit dat isolerende eigenschappen van kurk reeds lange tijd bekend zijn. Reeds ettelijke jaren maken mensen er dan ook van gebruik om bijvoorbeeld de vloer in de badkamer mee te vervaardigen. Wist je echter dat je ook perfect gebruik kan maken van kurk als isolatiemateriaal voor je gevel of je spouwmuur? Hoe dat precies in z’n werk gaat en vooral welke kosten je hiervoor kan verwachten wordt duidelijk gemaakt door middel van de informatie die is terug te vinden op deze pagina.

Hoeveel kost kurk?

In principe werd kurk jarenlang uitsluitend gebruikt als isolatiemateriaal bij het isoleren van het dak of de vloer. Tegenwoordig is daar met de komst van ‘gespoten kurk’ of kurk korrels verandering in gekomen. Deze kurk korrels zijn eenvoudig te verwerken en beschikken over een gemiddelde grootte die varieert van 1 tot 10 mm. Dit zorgt er voor dat ze prima toepasbaar zijn in met name tussenruimtes. In de praktijk wordt dit type van ecologisch isolatiemateriaal dan ook steeds vaker in een nog niet geïsoleerde spouwmuur verwerkt. De gemiddelde kosten welke voor dit type van kurk in rekening worden gebracht wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.

 

Type kurk isolatie Gemiddelde kostprijs
Geëxpandeerde kurk korrels Tussen 20 & 24 euro per vierkante meter
Spuitkurk Tussen 45 & 55 euro per vierkante meter

 

In principe mogen we spuitkurk misschien niet echt bestempelen als isolatie, maar vormt het vooral een vorm van gevelbekleding. Toch neemt dit niet weg dat ook kurk op deze wijze over bepaalde isolerende eigenschappen beschikt. Je zou er dus voor kunnen kiezen om gebruik te maken van spuitkurk als gevelbekleding. Hou er op dit vlak echter wel rekening mee dat je geen subsidie kan verkrijgen.

 

  • Goedkoopste oplossing

Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om gebruik te maken van kurk isolatieplaten. Deze beschikken over min of meer dezelfde prijs en kunnen zelf worden geplaatst. In de praktijk is het echter vooral zo dat dergelijke platen als vloerisolatie en dus niet als muurisolatie worden aangebracht.

 

  • Gemiddelde oplossing

De goedkoopste en meteen ook meest praktische oplossing voor het isoleren met kurk is geëxpandeerde kurk korrels toepassen als spouwmuurisolatie. Dit zorgt er voor dat je slechts tussen de 20 en 24 euro per vierkante meter dient te betalen. Nadeel is wel dat je hiervoor verplicht bent om een beroep te doen op een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

 

  • Duurste oplossing

De duurste oplossing is ongetwijfeld gebruikmaken van de eerder aangehaalde spuitkurk. Anderzijds moet het wel gezegd dat je voor een prijs van tussen de 45 en 55 euro per vierkante meter wel ook een mooie, nieuwe uitstraling voor je gevel kan realiseren. Zo sla je twee vliegen in één klap,… helaas wel zonder subsidie.

De prijsopbouw van kurk isolatie

Kurk is niet het goedkoopste (ecologische) isolatiemateriaal op de markt, in tegendeel. Dit neemt echter niet weg dat de arbeidskost toch doorgaans een flink stuk hoger uitvalt in vergelijking met het aankopen van het isolatiemateriaal op zich. Deze laatste neemt dan ook niet meer dan 45 procent van de totale kostprijs in beslag. 50 procent van de kosten gaat naar de plaatsing van de kurk isolatie en de resterende 5 procent is voorbehouden voor het gebruik van de vereiste machines.

Keuzes die de kostprijs van kurk isolatie beïnvloeden

In principe zijn er niet zoveel keuzes die een invloed uitoefenen op de kostprijs van kurk als isolatiemateriaal. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je maar beter rekening mee kan houden. Wij hebben ze even speciaal voor jou in een handig overzichtje geplaatst.

Keuze 1: Kurk korrels of spuitkurk?

Ondanks het feit dat spuitkurk zoals reeds aangegeven geen echt isolatiemateriaal is, maar eigenlijk meer een afwerking voor de gevel kan ze toch als dusdanig worden bestempeld. Voor mensen die toch van plan zijn om hun gevel een nieuwe uitstraling te geven kan het gebruik van spuitkurk dan ook de moeite waard zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je voor het veranderen van de uitstraling van je gevel een bouwvergunning dient aan te vragen.

Keuze 2: Zelf plaatsen of uitbesteden?

Verschillende vormen van isolatie zijn in principe zonder probleem zelf te plaatsen. In zekere zin geldt dat ook voor kurk, maar dan wel uitsluitend als isolatieplaat. Wanneer er sprake is van kurkkorrels moeten deze ingeblazen worden in de spouwmuur. Daarvoor is speciale apparatuur vereist en dat heeft niet iedereen zomaar ter beschikking. Wil je dus met andere woorden je spouwmuur laten isoleren door middel van kurkkorrels? In dat geval zal je min of meer verplicht zijn om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Interessante bespaartips

Zoals reeds meerdere malen op deze pagina aangegeven kunnen we niet zeggen dat kurk een voordelig isolatiemateriaal is, in tegendeel. Dat zorgt er voor dat ze voor veel mensen niet meteen zal passen in het beschikbare budget. Dat hoeft echter niet meteen een probleem te zijn, in tegendeel. Door het toepassen van de onderstaande bespaartips is het namelijk mogelijk om een zeer mooie besparing te realiseren op de kostprijs van jouw kurk isolatie.

 

  • Subsidie aanvragen of niet?

Indien je er voor kiest om geëxpandeerde kurkkorrels toe te passen als spouwmuurisolatie heb je recht op een subsidie wanneer de isolatiewaarde van je huis afdoende wordt verbeterd. Kies je er voor om spuitkurk te plaatsen? Dan is dat niet het geval. Dit betekent dat je voor de volledige kostprijs hiervan (en die is niet onaanzienlijk zelf zal moeten opdraaien).

 

  • Recht op kwantumkorting

Om de kostprijs van kurk als isolatiemateriaal te kunnen drukken is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om samen te investeren met bijvoorbeeld je buurman, vrienden of familie. In dit geval kunnen jullie beiden namelijk rekenen op een interessante kwantumkorting die tot 10 procent kan bedragen. Hierdoor wordt kurk als isolatiemateriaal toch meteen op financieel vlak een stuk toegankelijker.

Bespaar tot 30% op de kostprijs van kurk isolatie

Met bovenstaande bespaartips wordt de prijs van kurk als isolatiemateriaal een stukje beperkt. Er is echter nog een mogelijkheid om van de eindfactuur nog eens tot 30 procent af te pitsen. Dit kan gebeuren door het aanvragen van offertes bij verschillende, gespecialiseerde isolatiebedrijven. Door deze offertes met elkaar te vergelijken wordt het in een handomdraai mogelijk om er de goedkoopste tussenuit te halen. Zo bespaar je op de kostprijs van je isolatiefactuur, maar dan wel zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!