Kostprijs gipsplaten

Er wordt vandaag de dag steeds vaker gebruik gemaakt van gipsplaten gecombineerd met isolatie om een wand mee af te werken. Dat deze wijze van muur- of wandisolatie aan populariteit wint is niet zo vreemd. Het plaatsen van de gipsplaten als isolatiemateriaal kan immers niet alleen uitermate eenvoudig gebeuren, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze zowel een thermische als een akoestische isolatie weet te realiseren. Tel daar ook nog eens de lage kostprijs per vierkante meter bij op en je beschikt direct over voldoende redenen om op z’n minst even de nodige aandacht aan dit type van muurisolatie te besteden.

Hoeveel kosten gipsplaten?

Wanneer je er voor kiest om gipsplaten als wandisolatie te gaan gebruiken is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de platen uiteraard niet volledig en uitsluitend uit gips zijn gemaakt, in tegendeel. De kern van de isolatieplaat bestaat dan ook doorgaans altijd uit PUR-schuim die aan de buitenkanten wordt afgewerkt met 10 mm gips. Op deze manier ontstaat een isolatieplaat die zeer eenvoudig is in gebruik, voordelig is en tegelijkertijd toch ook doet wat je er van verwacht.

Type gipsplaten Gemiddelde kostprijs
PUR-schuim isolatieplaat met 10 mm gips Gemiddeld zo’n 35 euro per vierkante meter

In de praktijk wordt PUR-schuim het vaakst gebruikt als basis voor een isolatie gipsplaat. Het kan echter ook anders. Het is namelijk zo dat er ook gebruik kan worden gemaakt van andere materialen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de combinatie van glaswol met een afwerking van gips. Wij hebben alvast nog even drie concrete prijsvoorbeelden voor jou uitgedokterd.

  • Goedkoopste oplossing

Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat de realisatie van jouw isolatie gipsplaten kan gebeuren tegen de scherpst mogelijke prijs is het een aanrader om te kiezen voor een combinatie van glaswol en gips. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van gemiddeld 8 centimeter aan glaswol en 1 centimeter aan gips. Het resultaat is een goed isolerende en kwalitatieve gipsplaat die je kan kopen voor nog geen 25 euro per vierkante meter.

  • Gemiddelde oplossing

De plaatsing van isolatieplaten zoals gipsplaten is zeer eenvoudig en toegankelijk voor de doe-het-zelver. Ben je echter niet zo’n fan van glaswol en wil je zeker zijn van een zo optimaal mogelijke isolerende factor? In dat geval is het een aanrader om er voor te kiezen om een isolatieplaat bestaande uit 8 centimeter PUR-schuim en 1 centimeter gips te kopen. Hiervoor moet je wel al snel rekening houden met een gemiddelde kostprijs van 35 euro per vierkante meter.

  • Duurste oplossing

Ondanks het feit dat het zeer eenvoudig mogelijk is om gipsplaten te gebruiken als muur- of wandisolatie ziet toch niet iedereen het zitten om de plaatsing er van zelf uit te voeren. Je zou er voor kunnen kiezen om dit karwei uit te besteden aan een professioneel isolatiebedrijf, maar dan wordt de gemiddelde kostprijs verhoogd met zo’n 60 procent. Hierdoor komen de kosten die moeten worden betaald uiteraard een flink stuk hoger te liggen.

De prijsopbouw van gipsplaten

De prijsopbouw van gipsplaten is opvallend transparant. In principe zijn er dan ook slechts twee verschillende soorten kosten waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie is er wat dit betreft de kostprijs voor het kopen van de gipsplaten en daarnaast moet er uiteraard ook rekening worden gehouden met de plaatsingskost. De plaatsing van de isolerende gipsplaten neemt zo’n 65 procent van de volledige kostprijs in beslag. De resterende 35 procent gaat naar het kopen van de benodigde materialen.

Keuzes die de kostprijs van gipsplaten beïnvloeden

Klinkt het gebruik van gipsplaten voor het realiseren van je wandisolatie bij jou ook als muziek in de oren? In dat geval moet je er vooraleer tot aankoop over te gaan wel nog rekening mee houden dat meerdere factoren de uiteindelijke kostprijs van deze platen kunnen beïnvloeden. Welke zaken dit precies zijn wordt duidelijk gemaakt aan de hand van de onderstaande informatie.

Keuze 1: Het type isolatiemateriaal

In eerste instantie dient er uiteraard rekening te worden gehouden met de kern van de gipsplaten. Zoals reeds aangegeven bestaat deze altijd uit een bepaald type van isolatiemateriaal. Op dit vlak kan je een keuze maken tussen onder meer glaswol of steenwol evenals PUR-schuim. Van deze drie mogelijkheden is PUR-schuim het duurst. Kies je er voor om je gipsplaten te isoleren met behulp van glaswol? In dat geval scheelt dat je per vierkante meter al snel zo’n 10 euro.

Keuze 2: De dikte van de gipsplaten

De standaard dikte van gipsplaten die zijn geïsoleerd bedraagt zo’n 9 à 10 centimeter. Het is evenwel ook mogelijk om dikkere platen te kopen. Hoe dikker de platen, des te beter de isolerende werking is, maar des te hoger ook de kosten komen te liggen. Voor een gipsplaat die bestaat uit PUR-schuim isolatie met een dikte van 12 centimeter bedraagt de gemiddelde kostprijs dan ook al snel zo’n 40 à 42 euro per vierkante meter. Goed rekening houden met de dikte van de plaat is dus zeker en vast van belang.

Keuze 3: Zelf plaatsen of niet?

De derde keuze heeft betrekking tot de plaatsing van de aangekochte gipsplaten. Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina hoeft deze plaatsing niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Dat betekent echter niet dat iedereen er zomaar voor te vinden zal zijn om dit zelf te doen. Ben je niet zo handig of wil je gewoon niet zelf je wandisolatie realiseren? In dat geval moet er rekening worden gehouden met een globale meerprijs op de eindfactuur van zo’n 60 procent. Dat is toch allerminst onaanzienlijk te noemen…

Interessante bespaartips

Lijkt het je wel interessant om gebruik te maken van gipsplaten, maar ben je nog op zoek naar mogelijkheden om een besparing te realiseren op de standaard kostprijs die er aan verbonden is? In dat geval zullen de onderstaande bespaartips je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen!

  • Zelf de gipsplaten ophalen bij je leverancier

Ga je zelf de gipsplaten plaatsen? In dat geval is het aan te raden om de gipsplaten ook zelf op te halen. Op deze manier wordt voorkomen dat het bedrijf waarbij je de gipsplaten hebt aangekocht leveringskosten aanrekent.

  • Subsidie aanvragen

Voor elke vorm van isolatie die tegenwoordig wordt aangekocht en wordt geplaatst geldt dat er een subsidie voor kan worden aangevraagd. Ondanks het feit dat de hoogte van de subsidie afhankelijk kan zijn van de omstandigheden levert dit uiteraard altijd een interessant financieel voordeel op. Wil jij het investeringsbedrag van jouw gipsplaten drukken? Dan is het aanvragen van een subsidie altijd een aanrader.

Tot wel 30% extra besparen op de kosten van jou gipsplaten

Heb je de bovenstaande bespaartips voor het kopen van jouw isolerende gipsplaten toegepast, maar valt de besparing toch nog iets te beperkt uit? In dat geval hebben we nog één extra tip voor jou in petto. Kies er namelijk vooraleer over te gaan tot het kopen van de isolerende gipsplaten altijd voor om een offerte aan te vragen bij meerdere partijen. Alleen door deze werkwijze te hanteren zal je namelijk kunnen vaststellen dat je altijd bent verzekerd van de scherpst mogelijke kostprijs. In de praktijk kan dit een groot verschil maken. Door offertes op te vragen bij meerdere partijen en deze te vergelijken kan er zomaar een besparing tot 30 procent worden mogelijk gemaakt!

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!