Kostprijs ecologische isolatie

Het gebruik van ecologische isolatiematerialen zit tegenwoordig sterk in de lift. Dat is goed nieuws, zowel voor onze portefeuille als voor het milieu. Ondanks het feit dat ecologische isolatie doorgaans iets duurder is in vergelijking met klassieke isolatie zoals glaswol of steenwol werkt ze wel razend efficiënt. Bovendien zorgt de mogelijkheid om één of meerdere subsidies aan te kunnen vragen er voor dat je investering snel is terugverdiend. Ben jij ook geïnteresseerd om voor het isoleren van jouw woning gebruik te maken van ecologische isolatie? In dat geval kan de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld interessant zijn.

Hoeveel kost ecologische isolatie?

Door de jaren heen zijn er op de markt verschillende vormen van ecologische isolatie verschenen. Het spreekt voor zich dat elk van deze isolatiematerialen bovendien over diens eigen voor- en nadelen beschikt. Daarnaast valt het ook meteen op dat het prijskaartje aanzienlijk kan verschillen. Voordelige vormen van ecologische isolatie zijn met name papiervlokken en hennep. Heb je iets meer budget voor handen of ben je op zoek naar een isolatiemateriaal dat over specifieke eigenschappen moet beschikken? In dat geval kan je mogelijks ook kiezen voor het aankopen en laten plaatsen van ecologische houtwol of kurk. In ieder geval hebben we de verschillende, gemiddelde kosten van ecologische isolatie alvast even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

 

Type ecologische isolatie Gemiddelde kostprijs
Papiervlokken isolatie Gemiddeld tussen 15 & 20 euro per vierkante meter
Ecologische houtwol isolatie Gemiddeld tussen 20 & 25 euro per vierkante meter
Kurk isolatie Gemiddeld tussen 20 & 26 euro per vierkante meter
Hennep isolatie Gemiddeld tussen 16 & 21 euro per vierkante meter
Schapenwol isolatie Gemiddeld tussen 20 & 26 euro per vierkante meter

 

Dat het belangrijk is om tegenwoordig zoveel als mogelijk is gebruik te maken van ecologische isolatiematerialen hoeft niet te worden benadrukt, in tegendeel. Toch zorgt bovenstaande prijstabel er niet meteen voor dat het voor iedereen duidelijk is met welke kosten ze nu precies in totaliteit rekening dienen te houden. Omwille van deze reden hebben we nog even de onderstaande drie, concrete prijsvoorbeelden voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Ecologische isolatie voor je appartement

Heb je er voor gekozen om een leuk appartement aan te kopen en wil je deze op een milieuvriendelijke manier isoleren? In dat geval kan je er onder meer voor kiezen om gebruik te maken van ecologische isolatieplaten. Door te kiezen voor een relatief voordelige oplossing kan je het kostenplaatje beperken tot ongeveer 500 euro.

 

  • Ecologische isolatie bij een rijwoning

Wanneer je in een rijwoning woont en je de isolatiewaarde daarvan wenst te verbeteren zal je een iets groter bedrag moeten investeren. Voor het isoleren van deze woning (gemiddeld zo’n 60 vierkante meter oppervlakte) kan je dan ook in de praktijk rekenen op een gemiddeld prijskaartje van zo’n 1.000 à 1.250 euro. Uiteraard speelt je keuze op vlak van het type isolatiemateriaal hierbij een niet onbelangrijke rol.

 

  • Ecologische isolatie bij een vrijstaande woning

Bij een vrijstaande woning is er doorgaans sprake van een niet onaanzienlijke, bewoonbare oppervlakte van 125 vierkante meter. Dit betekent uiteraard dat er niet alleen heel wat isolatiemateriaal zal moeten worden aangekocht, wat bovendien ook te denken van het niet onaanzienlijke aantal werkuren? Voor het toepassen van ecologische isolatie bij een vrijstaande woning kan je dan ook al snel rekening houden met een kostprijs die ergens tussen de 2.000 & 2.500 euro is gelegen.

De prijsopbouw van ecologische isolatie

Het is helaas niet zo eenvoudig om je een concreet beeld te geven van de exacte prijsopbouw waar ecologische isolatie over beschikt. Dit komt uiteraard omdat deze sterk wordt beïnvloed door het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Globaal gezien kan je er echter vanuit gaan dat het aankopen van het isolatiemateriaal op zich goed is voor zo’n 35 procent van het totale kostenplaatje. 55 procent van het bedrag zal je moeten reserveren voor het indekken van de arbeidskosten en de resterende 10 procent wordt ingedeeld in twee gelijke delen. 5 procent gaat immers op aan de voorrijkosten terwijl de resterende 5 procent is bedoeld voor het indekken van de kosten voor het gebruik van de machines.

Keuzes die de kostprijs van ecologische isolatie beïnvloeden

Net zoals ook geldt voor de meer klassieke isolatiematerialen spreekt het voor zich dat de kostprijs van ecologische isolatie door allerhande factoren kan worden beïnvloed. Omdat deze het prijskaartje nog wel eens stevig de hoogte in kunnen jagen hebben we de belangrijkste keuzes en invloeden op dit vlak even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type ecologische isolatie

De meest logische van allemaal is uiteraard het type ecologische isolatie waarvoor je kiest. Wil je zoveel mogelijk kunnen besparen, maar toch gebruikmaken van een isolatiemateriaal met een op en top ecologisch karakter? In dat geval is kiezen voor papiervlokken of hennep isolatie voor jou het meest interessant. Heb je iets meer geld te besteden of heb je gewoon een voorkeur voor het gebruik van een ander isolatiemateriaal? In dat geval behoren ook kurk, schapenwol en ecologische houtwol uiteraard eveneens tot de mogelijkheden.

Keuze 2: De vorm van je ecologische isolatie

Vergis je niet, ook de vorm waarin het isolatiemateriaal wordt aangeleverd kan de kostprijs beïnvloeden. Kurkkorrels zijn bijvoorbeeld voordeliger in vergelijking met isolatieplaten die uit kurk zijn vervaardigd. De vorm waarin het isolatiemateriaal moet worden geleverd is uiteraard altijd afhankelijk van de plaats waar ze moet worden toegepast. Zo zal je voor het isoleren van de spouwmuur doorgaans niet gebruikmaken van hetzelfde isolatiemateriaal als voor het toepassen van binnenmuurisolatie. Hier even goed over nadenken is niet alleen praktisch bijzonder interessant, daarnaast kan het je ook nog eens heel wat geld besparen.

Interessante bespaartips

Jammer genoeg moet het gezegd dat verschillende vormen van ecologische isolatie nu niet meteen voordelig te noemen zijn. Dat geldt zeker voor het geval we ze gaan vergelijken met de kosten die zijn verbonden aan bijvoorbeeld glaswol. Door het toepassen van de onderstaande, interessante bespaartips is het gelukkig wel mogelijk om jouw investering in ecologische isolatie op financieel vlak een stuk draaglijker te maken.

 

  • Vraag een subsidie aan!

Het spreekt voor zich dat je ook voor een investering in ecologische isolatie altijd een bepaalde subsidie kan aanvragen. Je dient er wel rekening mee te houden dat het doorgaans altijd een vereiste is dat de isolatie door een professioneel bedrijf wordt geplaatst. Toch, door het aanvragen van een subsidie zal je merken dat je investeringsbedrag in ecologische isolatie meteen behoorlijk kan worden ingeperkt.

 

  • Koop je ecologische isolatie in grote(re) hoeveelheden

Wil je de kostprijs per vierkante meter ecologisch isolatiemateriaal kunnen drukken? In dat geval is het altijd de moeite waard om in grote aantallen aan te kopen. Heb je zelf niet echt nood aan grote hoeveelheden isolatiemateriaal? Ga dan de raden bij je buren, vrienden of familieleden. Samen meer ecologisch isolatiemateriaal bestellen kan de prijs per vierkante meter materiaal met zomaar even 10 procent drukken.

Tot 30% extra besparen op de kostprijs van jouw ecologische isolatie

Wil je nog meer besparen dan enkel en alleen met behulp van de bovenstaande bespaartips? Dat kan. Wist je namelijk dat er een mogelijkheid bestaat om de facturatieprijs nog eens met tot wel 30 procent te verlagen? Hoe? Zeer eenvoudig. Het enige wat je hiervoor moet doen is het opvragen van offertes bij verschillende bedrijven en deze met elkaar vergelijken. Op deze manier haal je er de voordeligste optie zo tussenuit en kan je in de praktijk probleemloos tot wel 30 procent (extra) besparen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!