Kostprijs muurisolatie binnenzijde

Veel mensen staan er niet om te springen om de gevel van hun woning van buitenaf te isoleren. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit behoorlijk duur kan zijn. Bovendien is het ook nog eens zo dat je voor het van buitenaf isoleren van je gevel rekening moet houden met het aanvragen van een bouwvergunning. Het kan gelukkig ook anders. Wist je namelijk dat je ook zonder probleem je gevel van binnen uit kan isoleren? Wij vertellen je op deze pagina in ieder geval graag welke kosten er zijn verbonden aan het isoleren van muurisolatie aan de binnenzijde van je woning.

Hoeveel kost muurisolatie binnenzijde?

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat er tegenwoordig verschillende mogelijkheden bestaan om je muren te isoleren. De eenvoudigste en bovendien ook voordeligste mogelijkheid is altijd gebruikmaken van zogenaamde spouwmuurisolatie. Allemaal goed en wel, maar lang niet elke woning beschikt over een (niet geïsoleerde) spouw. Wanneer jij hiermee te maken krijgt zal je dus moeten uitkijken naar een alternatief. Muurisolatie binnenzijde is dan veelal het interessantst. Door te kiezen voor deze isolatiemogelijkheid ben je immers altijd verzekerd van een meer dan degelijke isolatie tegen een opvallend scherpe prijs. De gemiddelde kosten voor muurisolatie binnenzijde van een woning worden duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.

Type kostprijs Gemiddelde kostprijs
Muurisolatie bij modale eengezinswoning Gemiddeld zo’n 10.500 euro
Muurisolatie binnenzijde per vierkante meter Gemiddeld zo’n 25 euro per vierkante meter

Drie concrete prijsvoorbeelden

De hierboven aangegeven prijstabel zorgt reeds voor een bepaalde indicatie van de gemiddelde kostprijs waar je op vlak van muurisolatie binnenzijde rekening mee dient te houden. Dit is echter uiteraard niet alles, in tegendeel. Om je nog een beter zicht te geven op de exacte kosten die voor jouw situatie van toepassing zijn hebben we nog even drie concrete prijsvoorbeelden voor je uitgewerkt.

  • Eenvoudig isoleren met ruimteverlies. In het merendeel van de gevallen wordt er op vlak van muurisolatie binnenzijde voor gekozen om gebruik te maken van een voorzetwand in combinatie met een dampscherm. Dat is inderdaad een zeer efficiënte en bovendien betaalbare vorm van binnenmuur isolatie. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat er op deze manier toch een bepaalde ruimte binnenshuis verloren gaat. Mensen die reeds over een kleine leefruimte beschikken zullen deze optie dus waarschijnlijk niet interessant vinden.
  • Alternatieve, ruimtebesparende oplossingen. Het spreekt voor zich dat isolatieplaten lang niet de enige optie vormen voor mensen die hun binnenmuren willen isoleren. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om gebruik te maken van isolatieschuim en / of een warmtereflecterende folie. Deze zijn in vergelijking met het plaatsen van isolatieplaten wat ruimtebesparender, maar daar staat tegenover dat er doorgaans hogere kosten aan verbonden zijn.
  • Zelf je binnenmuur isoleren om kosten besparen. De normale kostprijs voor het isoleren van de binnenmuren van je woning kan inclusief plaatsing oplopen tot zo’n 95 euro per vierkante meter. Dat is uiteraard zeer aanzienlijk. Gelukkig kan je deze kostprijs eenvoudig verlagen, namelijk door zelf de plaatsing voor je rekening te nemen. In de praktijk kan hiermee al snel zo’n 50 procent of meer worden uitgespaard, zeker wanneer je de isolatiematerialen ook zelf gaat ophalen.

De prijsopbouw van muurisolatie binnenzijde

De exacte kostprijs die je zal betalen op vlak van muurisolatie binnenzijde is altijd afhankelijk van hetgeen je laat uitbesteden. Voor het kopen van het vereiste isolatiemateriaal volstaat het bijvoorbeeld reeds om rekening te houden met zo’n 40 procent van de volledige kostprijs. 55 procent van de kosten gaat echter naar het uitbesteden van de plaatsing. Dit betekent dat je in totaal al 95 procent van de kosten kwijt bent. De resterende 5 procent is tot slot vereist voor de mogelijke machines waar gebruik van wordt gemaakt.

Keuzes die de kostprijs van muurisolatie binnenzijde beïnvloeden

Vooraleer over te gaan tot het (laten) isoleren van de binnenzijde van de muren van je woning is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat meerdere keuzes de uiteindelijke kostprijs zullen beïnvloeden. Welke keuzes dit precies zijn en in welke mate ze het prijskaartje precies kunnen verhogen of verlagen wordt duidelijk door onderstaand overzicht.

Keuze 1: Het soort isolatiemateriaal

Op vlak van binnenmuurisolatie is het altijd mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten isolatiematerialen. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om gebruik te maken van een isolatieplaat, maar deze levert altijd ruimteverlies op. Er zijn gelukkig ook een aantal andere mogelijkheden die interessant kunnen zijn. Wat bijvoorbeeld te denken van het aanbrengen van een warmtereflecterende folie of het aanbrengen van isolatieschuim? In ieder geval is er voor iedereen een isolatiemethode naar wens beschikbaar die ook nog eens over diens eigen specifieke kostprijs beschikt.

Keuze 2: Uitbesteden of zelf isoleren?

Voor wat het isoleren van de binnenzijde van je muren betreft is het mogelijk om dit karwei uit te besteden aan een professioneel bedrijf, maar je kan het ook zelf doen. Het plaatsen van isolatieplaten of het toepassen van ander isolatiemateriaal aan de binnenzijde van je muren is op zich niet zo lastig. Er zijn bovendien op het internet erg veel verschillende handleidingen terug te vinden die je kunnen helpen om fouten te voorkomen. Door het zelf realiseren van de isolatie aan de binnenzijde van de muren van je woning is het mogelijk om tot zomaar even 55 procent van het totale prijskaartje uit te sparen!

Interessante bespaartips

Is het isoleren van de binnenmuren van je woning ook voor jou op praktisch vlak het interessantst? Ben je echter een beetje geschrokken van de kosten die hieraan verbonden zijn? In dat geval kunnen deze bespaartips de pijn voor jou ongetwijfeld een beetje verzachten!

  • Vraag een subsidie aan. Wist je dat er ook voor het isoleren van de muren aan de binnenzijde van je woning een subsidie kan worden aangevraagd? Het aanvragen van een dergelijke subsidie zorgt er voor dat je in één klap kan rekenen op twee zeer interessante voordelen. In eerste instantie wordt het investeringsbedrag immers verlaagd, maar daarnaast wordt ook de terugverdientijd ingekort. Zo wordt investeren in muurisolatie binnenzijde op financieel vlak alleen maar nog interessanter.
  • Combineren van verschillende projecten. Ben je van plan om niet alleen de muren van je huis aan de binnenzijde te isoleren, maar wil je ook andere delen van je woning van een (nieuwe) laag isolatie voorzien? Kies er dan bij voorkeur altijd voor om meerdere isolatieprojecten met elkaar te combineren. Op deze manier ben je namelijk altijd zeker van het meest optimale prijsvoordeel. Bovendien zijn alle werken op deze manier ook in één keer uitgevoerd waardoor de overlast tot een minimum kan worden beperkt.

Tot 30% (extra) besparen op jouw muurisolatie binnenzijde

De bespaartips die we zojuist voor jou op een rijtje hebben gezet zijn ongetwijfeld voor veel mensen erg interessant. Toch kunnen ze nog steeds zorgen voor een onvoldoende besparing. Geldt dat ook voor jou? In dat geval hebben we nog een extra aanrader voor jou in petto. Kies er namelijk nooit zomaar voor om met de eerste, de beste partij in zee te gaan. Zorg er altijd voor dat je meerdere offertes kan opvragen bij verschillende partijen. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om de meest optimale besparing op jouw muurisolatie binnenzijde te ontvangen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!