Isolatiewaarde spouwmuurisolatie

Op het ogenblik dat je gaat investeren in spouwmuurisolatie dien je met meerdere factoren rekening te houden. Eén van deze zaken is de isolatiewaarde waar de spouwmuurisolatie over beschikt. De isolatiewaarde is sterk afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is de beste isolatiewaarde de laagste uitdrukking in W/m.K. Om er voor te zorgen dat je een goed zicht krijgt op de meest optimale isolatiewaarde voor je spouwmuurisolatie hebben we de belangrijkste informatie met betrekking tot dit gegeven op deze pagina voor jou verzameld.

Waarom is de isolatiewaarde zo belangrijk?

Veel mensen kijken bij het kopen van hun spouwmuurisolatie vooral in de richting van de kostprijs die ze moeten betalen. Het spreekt voor zich dat je beschikbare budget voldoende moet zijn om de aankoopprijs van het isolatiemateriaal voor in je spouwmuur te betalen, maar er is meer. Het is namelijk minstens even belangrijk om de isolatiewaarde van het materiaal dat je wenst te bestellen te controleren. Dit is een vereiste omdat zij aangeeft in welke mate ze bijvoorbeeld warmteverlies kan voorkomen. Materialen die over een beperkte isolatiewaarde beschikken zullen dan ook logischerwijs nooit een optimaal rendement opleveren.

De isolatiewaarde van verschillende soorten spouwmuurisolatie

Door de jaren heen zijn er op de markt meerdere soorten spouwmuurisolatie verschenen. Elk soort isolatiemateriaal beschikt over diens eigen specifieke voor- en nadelen. Dit komt omdat de eigenschappen onderling vaak opvallend verschillend zijn. Dit geldt niet alleen voor met name de mate waarin ze bestand is tegen vocht, maar ook voor de akoestische, isolerende werking. Dan hebben we het bovendien nog niet gehad over de isolatiewaarde van de verschillende soorten spouwmuurisolatie. Ondanks het feit dat deze misschien iets minder ten opzichte van elkaar verschillen zijn er toch nog steeds uitschieters waarneembaar. Wij hebben de drie belangrijkste soorten spouwmuurisolatie inclusief hun isolatiewaarde voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Glaswol heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K
  • EPS parels hebben een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K
  • PUR schuim heeft een isolatiewaarde van 0,023 W/m.K

 

Zoals je kan zien in bovenstaand overzicht is er geen sprake van een verschil in isolatiewaarde tussen glaswol en EPS parels. Dit zorgt er voor dat je met deze factor eigen geen rekening dient te houden wanneer je een keuze moet maken. Dat is wel het geval voor PUR schuim. Dit isolatiemateriaal is wat duurder in vergelijking met glaswol en EPS parels, maar beschikt dan ook over een beduidend betere isolatiewaarde. Het is aan jou om op dit vlak de afweging te maken tussen de kostprijs enerzijds en de isolatiewaarde anderzijds.

Grotere energiebesparing door betere isolatiewaarde

Uiteindelijk is de belangrijkste reden waarom veel mensen er voor kiezen om te investeren in spouwmuurisolatie met een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde terug te vinden in het feit dat je alleen op deze manier de kostprijs van je energiefactuur zoveel als mogelijk is kan drukken. In principe kan er vanuit worden gegaan dat er gemiddeld zo’n 30 procent aan warme lucht via de (spouw)muur verdwijnt. Dat is behoorlijk wat. Door te kiezen voor een isolatiemateriaal dat over een degelijke isolatiewaarde beschikt kan dit reeds terug worden gebracht naar iets minder dan 10 procent. Kies je voor een isolatiemateriaal zoals PUR schuim? Dan kan de volledige 30 procent aan warmteverlies worden voorkomen. Bedenk maar eens welke besparing je dit op middellange tot lange termijn kan opleveren!

De impact van de isolatiewaarde op de terugverdientijd

Het feit dat een hogere isolatiewaarde van je spouwmuurisolatie er voor zorgt dat er meer kan worden bespaard op de energiefactuur betekent uiteraard ook dat de terugverdientijd kan worden ingekort. In principe is het mogelijk dat de terugverdientijd tot wel 5 jaar kan bedragen voor een investering in spouwmuurisolatie. Door te kiezen voor een isolatiemateriaal met optimale isolatiewaarde en door ook de andere delen van je woning grondig te isoleren is het uiteindelijk mogelijk om deze terugverdientijd terug te dringen tot slechts 3 jaar.

Besparen op spouwmuurisolatie met hoge isolatiewaarde

Het merendeel van de mensen neemt uit financiële overweging genoegen met een isolatiemateriaal voor in hun spouwmuur welke niet over een optimale isolatiewaarde beschikt. Dat is jammer, want zoals je reeds op deze pagina hebt kunnen lezen kan deze op het einde van de rit aan behoorlijke besparing extra realiseren. Bestaat hier dan helemaal geen oplossing voor? Toch wel. Door rekening te houden met deze bespaartips kan je probleemloos investeren in spouwmuurisolatie met hoge isolatiewaarde.

 

  • Probeer de voorrijkosten zoveel mogelijk te drukken

Wanneer je er voor kiest om een beroep te doen op de diensten van een isolatiebedrijf voor het isoleren van je spouwmuur zal je er rekening mee moeten houden dat deze altijd bepaalde voorrijkosten in rekening zal brengen. Deze kosten worden per kilometer aangerekend en zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro. Dat lijkt niet zoveel, maar wanneer je een isolatiebedrijf van ver bij je vandaag inschakelt zal dit een aanzienlijke meerprijs op de eindfactuur met zich meebrengen. Kiezen voor een bedrijf uit de buurt is dan ook financieel heel wat interessanter.

 

  • Koop je isolatiemateriaal aan in grotere hoeveelheden

Hoe meer spouwmuurisolatie met hoge isolatiewaarde je in één keer koopt, des te lager de kostprijs per vierkante meter komt te liggen. Heb je zelf niet zo’n grote aantallen nodig? Ga dan gerust eens rondhoren in de buurt. Misschien zijn er daar wel mensen die er ook aan denken om hun spouwmuur te voorzien van nieuwe isolatie. Bovendien wordt bijvoorbeeld PUR schuim en glaswol ook nog gebruikt voor het isoleren van andere onderdelen van de woning. In principe zijn er dus altijd wel mogelijkheden voor handen om te besparen op de kostprijs van je spouwmuurisolatie.

 

Last but not least is er nog de mogelijkheid om een extra besparing te doen op het kopen van je spouwmuurisolatie. In de praktijk valt het namelijk absoluut niet aan te raden om met het eerste isolatiebedrijf in zee te gaan, maar wel om offertes aan te vragen bij diverse partijen. Door ze vervolgens met elkaar te vergelijken is het zomaar mogelijk dat je tot wel 30 procent extra kan besparen op de standaard kostprijs voor je spouwmuurisolatie.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!