Wanneer je er voor kiest om je muurisolatie aan de binnenkant van je woning toe te passen zal je daarvoor uiteraard in eerste instantie op zoek moeten gaan naar de meest praktische, maar ook betaalbare oplossing. Op dit vlak bestaan er verschillende mogelijkheden, maar de voorbije jaren kan er vooral worden vastgesteld dat er zeer veel gebruik wordt gemaakt van een gyproc voorzetwand. Een dergelijke wand is relatief eenvoudig te plaatsen (al moet er wel een beetje voorbereidend werk worden uitgevoerd) en de resultaten zijn ronduit fantastisch. Door het plaatsen van een gyproc voorzetwand in huis is het dan ook mogelijk om de ruimte niet alleen op thermisch, maar ook op akoestisch vlak te isoleren. Zo sla je twee vliegen in één klap. Hoe je dat precies kan doen en welke kosten hieraan verbonden zijn wordt in ieder geval meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.
Inhoud
Waarom gebruikmaken van binnenmuurisolatie met gyproc?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de reden(en) waarom je er nu precies voor zou moeten kiezen om gebruik te maken van een gyproc binnenwand als binnenmuurisolatie. Je kan op dit vlak dan ook rekenen op een reeks van zeer interessante voordelen, namelijk:
- De authentieke uitstraling van de buitengevel blijft bewaard.
- De energieprestatie van de woning krijgt een structurele boost.
- Er wordt niet alleen een thermische, maar ook een akoestische isolatie gerealiseerd.
- Er vindt een camouflage plaats van de beschadigde muren.
Gebruikmaken van een voorzetwand welke is gemaakt van gipskarton zorgt er dus niet alleen voor dat je een verbeterde isolatie kan realiseren, daarnaast wordt ook een efficiënte en optimale afwerking mogelijk gemaakt. Je kan ze na plaatsing meteen schilderen, behangen en betegelen. Bovendien zorgt de plaatsing van een gyproc voorzetwand er uiteraard ook voor dat al die vervelende en slordig ogende kabels in geen tijd komen te verdwijnen.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
De bovenvermelde voordelen van binnenmuurisolatie met gyproc spreken uiteraard voor zich. Toch zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden. Het feit dat er een gyproc wand wordt geplaatst binnen in je huis zorgt er namelijk voor dat er moet worden ingeleverd op vlak van beschikbare ruimte. Het betreft hier dan wel maar zo’n 10 centimeter, maar wanneer je reeds over een vrij kleine ruimte beschikt is dit toch heel wat meer dan je kan missen. Dit is dan ook zeker en vast iets waar je rekening mee dient te houden. Een tweede nadeel is terug te vinden in het feit dat het schakelmateriaal opnieuw moet worden aangebracht. Dit is echter een probleem welke relatief eenvoudig kan worden overbrugd.
Welke energiebesparing realiseren met een gyproc voorzetwand?
Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van een gyproc voorzetwand voor het realiseren van binnenmuurisolatie is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de aankoop van de wand op zich, maar ook met het isolatiemateriaal. De exacte energiebesparing die op deze manier kan worden gerealiseerd is altijd afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Gemiddeld genomen zou je er wel rekening mee kunnen houden dat een R-waarde van 2.5 je op jaarbasis een besparing van tussen de 6 en 7 euro per vierkante meter kan opleveren. Indien er gebruik wordt gemaakt van een lagere R-waarde kan deze besparing echter al snel slinken tot zo’n 4 à 5 euro per vierkante meter. De gemiddelde terugverdientijd van een gyproc voorzetwand is gelegen tussen de 12 en 15 jaar.
Soort isolatiemateriaal bij een gyproc voorzetwand
Een gyproc voorzetwand kan gecombineerd worden met verschillende soorten isolatiematerialen. We onderscheiden op dit vlak de minerale wol van isolatieplaten. In principe wordt er in de praktijk het vaakst voor gekozen om een gyproc voorzetwand te realiseren in combinatie met isolerende dekens die zijn gemaakt van een minerale wol. Ben je hier niet meteen voor te vinden? In dat geval kan je eveneens isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS laten toepassen. Ook zij vormen een zeer interessant en geschikt isolatiemateriaal om te plaatsen achter een voorzetwand. Over het algemeen is gebruikmaken van XPS isolatieplaten het voordeligst. De gemiddelde kosten van de verschillende mogelijke isolatiematerialen worden verder op deze pagina nog even duidelijk aangekaart.
Welke kosten zijn er verbonden aan een gyproc voorzetwand?
Bovenstaande brengt ons rechtstreeks bij de kosten waar je rekening mee dient te houden wanneer het aankomt op het realiseren van een gyproc voorzetwand. Gemiddeld kan je op dit vlak rekening houden met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. Wij hebben echter twee verschillende prijsvoorbeelden verzameld in de onderstaande prijstabel. Op deze manier krijg je een nog beter zicht op de kosten waar je rekening mee dient te houden bij een investering in een gyproc voorzetwand als binnenmuurisolatie.
Type gyproc binnenmuurisolatie | Gemiddelde kostprijs |
Gyproc voorzetwand met minerale wol | Tussen 16 & 20 euro per vierkante meter |
Gyproc voorzetwand met PIR isolatieplaten | Tussen 8 & 19 euro per vierkante meter |
Gyproc voorzetwand met XPS isolatieplaten | Tussen 13 &1 6 euro per vierkante meter |