Veel mensen die in een drukke buurt wonen willen graag meer rust in hun huis brengen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje een lastig karwei, maar dat is het eigenlijk helemaal niet, in tegendeel. Door het laten plaatsen van geluidsisolatie is het namelijk mogelijk om een oase van rust in een drukke buurt te creëren. Lijkt dit jou ook wel wat, maar wil je eerst graag te weten komen welk budget je hiervoor dient te voorzien? Lees dan snel verder en ontdek alles over de kosten die zijn verbonden aan geluidsisolatie.
Inhoud
Hoeveel kost geluidsisolatie?
Vooraleer je gaat investeren in geluidsisolatie spreekt het voor zich dat je een goed zicht zal willen hebben op de gemiddelde kosten die daarvoor in rekening kunnen worden gebracht. Wat de kostprijs betreft moet er echter rekening worden gehouden met een zeer groot aantal verschillende factoren. In het bijzonder de plaats waar de geluidsisolatie dient te worden aangebracht is van belang. Dit wordt duidelijk gemaakt door middel van de onderstaande prijstabel.
Type geluidsisolatie | Gemiddelde kostprijs |
Geluidsisolatie voor vloer | Tussen 30 & 45 euro per vierkante meter |
Geluidsisolatie voor plafond | Tussen 35 & 55 euro per vierkante meter |
Geluidsisolatie voor muur | Tussen 55 & 105 euro per vierkante meter |
De bovenstaande prijstabel geeft je reeds een zekere indruk van de gemiddelde kosten waar je afhankelijk van het type geluidsisolatie rekening mee dient te houden. Toch kan het gebeuren dat je nood hebt aan meer duidelijkheid. Omwille van deze reden hebben we even drie concrete prijsvoorbeelden voor de praktijk op een rijtje gezet.
- Meest voordelige oplossing
Wil je wel geluidsisolatie in je huis aanbrengen, maar is deze in het bijzonder bedoeld om bijvoorbeeld de voetstappen van andere inwoners te dempen? In dat geval volstaat het om gewoon geluidsisolatie in of op de vloer aan te brengen. Dit is reeds mogelijk voor een prijskaartje van tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter.
- Gemiddelde oplossing
Heb je iets meer budget voor handen en woon je samen met vrienden of familie in één groot huis? Wil je er vooral voor zorgen dat jullie elkaar zo weinig mogelijk storen? In dat geval is kiezen voor een combinatie van vloer- en plafondisolatie een uitstekende keuze. Op deze manier worden de geluiden binnenshuis aanzienlijk ingeperkt en dat zonder dat er echt een torenhoge investering is vereist.
- Duurste oplossing tegen penetratie van omgevingsgeluiden
Ben je niet uitsluitend op zoek naar een mogelijkheid om de geluiden tussen de verschillende kamers binnenshuis in te dempen, maar wil je ook of misschien zelfs vooral de penetratie van omgevingsgeluiden beperken? In dat geval is het de moeite waard om te kiezen voor geluidsisolatie in je muren. Deze vorm van geluidsisolatie is vrij duur. De kostprijs hiervoor kan oplopen tot wel 105 euro per vierkante meter.
Prijsopbouw van geluidsisolatie
Net zoals voor thermische isolatie van toepassing is geldt ook voor geluidsisolatie dat de prijsopbouw bestaat uit drie verschillende onderdelen. De belangrijkste kostprijs is deze die is verbonden aan de arbeid die moet worden uitgevoerd. Deze neemt zo’n 60 procent van de volledige factuur in beslag. 35 procent van de kosten is voorbehouden voor het aankopen van geluidsisolerend materiaal en de overgebleven 5 procent gaat ten slotte naar het eventuele gebruik van machines.
Keuzes die de kostprijs van geluidsisolatie beïnvloeden
De ene geluidsisolatie is uiteraard de andere niet. Dit zorgt er voor dat er uiteindelijk heel veel verschillende factoren en / of keuzes een directe impact kunnen hebben op de kostprijs die voor jouw geluidsisolatie in rekening wordt gebracht. Om er voor te zorgen dat je niet nodeloos teveel moet betalen voor jouw geluidsisolatie hebben we de belangrijkste van deze keuzes of factoren alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: De plaats waar geluidsisolatie wordt voorzien
Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het mogelijk om geluidsisolatie te integreren in verschillende delen van je woning. Zo kan je er voor kiezen om ze in de vloer te plaatsen, in de muren en / of in het plafond. Wil je er echt voor zorgen dat je huis alle omgevingsgeluiden uitschakelt en je ook binnenshuis kan genieten van een optimale akoestiek? In dat geval is het uiteraard aan te raden om de verschillende vormen van geluidsisolatie te combineren. Je moet er alleen rekening mee houden dat je in dit geval altijd geconfronteerd wordt met een vrij stevig prijskaartje.
Keuze 2: Het type isolatiemateriaal
Voor geluidsisolatie geldt dat je er als eigenaar van de woning voor kan kiezen om gebruik te maken van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. Enkele materialen die uitstekend gebruikt kunnen worden zijn met name:
- Glas- of steenwol
- PUR
- EPS
Elk van bovenstaande isolatiematerialen beschikt over haar eigen specifieke voor- en nadelen. Uiteindelijk zal je persoonlijke voorkeur dan ook waarschijnlijk de doorslag geven. Ben je er vooral op uit om gebruik te maken van zo goedkoop mogelijke geluidsisolatie? In dat geval is kiezen voor glas- of steenwol altijd de interessantste keuze.
Interessante bespaartips
Vooraleer je gaat investeren in geluidsisolatie is het misschien wel interessant om te weten dat er op verschillende manieren kan worden bespaard op de eindfactuur. Door de juiste keuzes te maken zal je dan ook merken dat het laten realiseren van geluidsisolatie in je huis helemaal geen aanslag moet plegen op je portefeuille en dan vooral op de inhoud er van. Wij hebben alvast enkele zeer interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet.
- Geluids- en thermische isolatie in één
Het merendeel van de isolatiematerialen die kunnen worden ingezet als geluidsisolatie beschikken tevens over thermisch isolerende eigenschappen. Dit betekent dat je eigenlijk twee vliegen in één klap slaat. Niet alleen zorg je er voor dat omgevingsgeluiden niet meer tot in je woning door kunnen dringen, daarnaast kan ook het warmteverlies aanzienlijk worden ingeperkt.
- Combineren van isolerende werkzaamheden
In het merendeel van de gevallen maakt het plaatsen van geluidsisolatie deel uit van een renovatie- of een nieuwbouwproject. Geldt dat eveneens voor jou? Kies er dan bij voorkeur voor om meerdere isolatie gerelateerde werkzaamheden te combineren. Alleen op deze manier blijf je namelijk altijd uitzicht houden op de best mogelijke prijs.
Bespaar tot 30% (extra) op de kosten van jouw geluidsisolatie
Met de bovenstaande bespaartips kan je reeds een zeer mooie besparing realiseren op de geluidsisolatie voor jouw huis. Toch moet het gezegd dat er nog een extra duwtje in de juiste richting kan worden gegeven. Kies er namelijk nooit zomaar voor om met de eerste de beste partij in zee te gaan voor wat je geluidsisolatie betreft. Het aanvragen van offertes bij meerdere bedrijven en deze met elkaar vergelijken zorgt er namelijk altijd voor dat je bent verzekerd van de scherpst mogelijke kostprijs. In de praktijk kan je hierdoor zomaar nog eens 30 procent (extra) besparen.