Geluidsisolatie binnenmuur

Op het ogenblik dat je er voor kiest om de muur langs de binnenzijde te isoleren kan je in principe rekenen op twee verschillende voordelen. Enerzijds wordt uiteraard het warmteverlies van binnen in de woning naar buitenaf beperkt, maar daarnaast wordt er ook een akoestische meerwaarde gerealiseerd. Deze laatste zorgt er voor dat er heel wat conflicten kunnen worden vermeden en bovendien zal je kunnen vaststellen dat ook het wooncomfort sterk wordt verbeterd. Ben jij eveneens op zoek naar concrete informatie met betrekking tot geluidsisolatie binnenmuur? In dat geval ben je op deze pagina beslist aan het juiste adres!

Verschillende vormen van geluidsoverlast

Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om een binnenmuur akoestisch te isoleren. In principe is de aard van de geluidsoverlast bepalend voor de maatregelen die op dit vlak moeten worden genomen. In principe zijn er twee verschillende soorten geluiden die overlast kunnen geven. Het gaat hierbij om luchtgeluid en contactgeluid. In het merendeel van de gevallen is er echter sprake van een combinatie van de twee, maar is één van de twee de dominante factor.

Het bestrijden van luchtgeluid

Luchtgeluid wordt veroorzaakt door geluidstrillingen die in het bijzonder via de lucht worden overgedragen. Dit type van geluidsoverlast wordt doorgaans veroorzaakt door kleine kieren of gaatjes. Luchtgeluiden kunnen er eveneens voor zorgen dat er wanden en plafonds in trilling worden gebracht. Voorbeelden hiervan zijn audiogeluiden, stemmen van personen evenals het ruisen van de wind. Geluidsoverlast door luchtgeluiden valt het best te bestrijden door het toepassen van geluidsabsorberende materialen.

Het bestrijden van contactgeluid

Geluidsoverlast welke wordt veroorzaakt door contactgeluiden ontstaat wanneer er bouwdelen die met elkaar in contact staan in trilling worden gebracht. Je kan op dit vlak onder meer denken aan hakken op een tegelvloer. De vloer wordt in deze situatie in trilling gebracht waarna de geluidsgolven die op deze wijze ontstaan zich doorheen het huis kunnen verspreiden. Dit type van geluidsoverlast voorkomen gebeurt door middel van het toepassen van trillingsisolatie.

Welke geluidsisolatie binnenmuur toepassen?

Net zoals er verschillende vormen van geluidsoverlast bestaan zijn er eveneens meerdere mogelijkheden op vlak van geluidsisolatie waar je een keuze uit kan maken. In principe wordt het in het merendeel van de gevallen aangeraden om in huis gebruik te maken van een voorzetwand met isolatie. Deze is namelijk akoestisch ontkoppeld van de muur. Ze vormt de meest geschikte oplossing voor stenen muren die over een normale dikte beschikken. Is er echter sprake van een dunne wand welke slechts over een beperkte massa beschikt? In dat geval kunnen geluidsabsorberende isolatiematten dan weer uitstekend dienst doen. Deze matten kenmerken zich door een hoge densiteit waardoor er extra veel massa aan de muur wordt gegeven. Hierdoor kunnen geluiden op zeer efficiënte wijze worden geabsorbeerd. Eventueel kan je er ook voor kiezen om over te gaan tot het kopen van sandwichpanelen. Deze zijn reeds uitgerust met absorberend materiaal.

Geluidsisolerende voorzetwand

Heb je te maken met geluidsoverlast welke wordt veroorzaakt door de buren? In dat geval kan het aan te raden zijn om een geluidsisolerende voorzetwand te maken. Wanneer een dergelijke wand wordt gemonteerd is het wel van belang om er rekening mee te houden dat deze niet rechtstreeks op de muur wordt aangebracht. Geluidstrillingen kunnen zich dan immers nog steeds verplaatsen via het frame naar de muur en dat is niet de bedoeling. Dit zorgt er voor dat de voorzetwand altijd akoestisch moet worden ontkoppeld. In de handel zijn speciale doe-het-zelf pakketten te kopen waarmee dit vrij eenvoudig kan worden gerealiseerd.

Een geluidsisolerende scheidingswand

Wanneer je van plan bent om twee ruimtes van elkaar te scheiden met een geluidsisolerende scheidingswand kan je er voor kiezen om gebruik te maken van speciale, geluidwerende gyproc platen. Het betreft hier de zogenaamde gyproc dB platen. Het meest aangewezen is het om met behulp van deze platen een dubbelwandige constructie te realiseren waar tussen isolatiemateriaal is terug te vinden. Bij een dergelijke wand is het van belang dat de beide skeletten akoestisch van elkaar gescheiden worden. De mate waarin het geluid kan worden geïsoleerd is altijd afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal evenals het aantal gyproc platen waar gebruik van wordt gemaakt. In de praktijk is het op deze manier in ieder geval perfect mogelijk om heel wat geluiden tegen te houden.

Geluidslekken in huis

Op het ogenblik dat je er aan denkt om geluidsisolatie aan de binnenmuur toe te gaan passen is het ook van belang om te onderzoeken of er zich op andere plaatsen in huis geen geluidslekken bevinden. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn luchtroosters evenals ventilatiekanalen. Ook spleten welke zijn terug te vinden onder de deuren of kieren bij de ramen kunnen geluidslekken veroorzaken. Een ander aandachtspunt heeft betrekking tot de doorvoer van leidingen. Ook deze staan er immers om bekend lucht- en geluidslekken te bevatten. Gelukkig zijn deze vaak op eenvoudige wijze op te lossen door gebruik te maken van tochtstrips of door wat PUR-schuim te spuiten.

Hoeveel kost geluidsisolatie binnenmuur?

Dat het de moeite waard kan zijn om gebruik te maken van geluidsisolatie binnenmuur in een poging om de geluidsoverlast te beperken mag ondertussen wel duidelijk zijn. Rest uiteraard alleen nog maar de vraag met welke kosten je op dit vlak precies rekening dient te houden. Zowel voor de realisatie van een voorzet- of scheidingswand geldt de kostprijs zoals aangegeven in de onderstaande prijstabel.

 

Type geluidsisolatie binnenmuur Gemiddelde kostprijs
Voorzetwand of scheidingswand Tussen 70 & 100 euro per vierkante meter

 

Je dient er in principe alleen maar rekening mee te houden dat de kostprijs voor geluidsisolatie binnenmuur wordt beïnvloed door de aard en de dikte van het isolatiemateriaal. Hoe dan ook zorgt de beperkte investering er voor dat dit een zeer toegankelijke verbetering vormt voor menig aantal woningen. Daarnaast realiseert ze ook een zeer interessante meerwaarde waardoor de werkelijke waarde van het huis op de vastgoedmarkt sterk wordt verbeterd. Het toepassen van geluidsisolatie binnenmuur is ook mede door het toenemende aantal woningen en mensen in een stad absoluut aan te raden.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!