Muurisolatie fiscaal aftrekbaar

Wanneer je gaat investeren, bijvoorbeeld in muurisolatie is het altijd belangrijk om een goed beeld te hebben van de financiële voordelen waar je op kan rekenen. Het spreekt voor zich dat je bij een investering in muurisolatie steeds kan rekenen op een lagere energiefactuur en dat is voor veel mensen dan ook de belangrijkste reden om te investeren. Daar komt bij dat een investering in muurisolatie eigenlijk helemaal niet zo duur is, in tegendeel. Het feit dat de investeringsbedragen zeer toegankelijk zijn maakt het dan ook voor steeds meer gezinnen interessant om een investering in muurisolatie te overwegen. Wil jij bovendien graag te weten komen of je voor een investering in muurisolatie ook kan rekenen op een zekere fiscale aftrekbaarheid? Wij vertellen je er graag alles over op deze pagina!

Fiscale aftrekbaarheid tot 2012

Dat de bovenstaande vraag wordt gesteld is helemaal niet zo vreemd. Tot 2012 beschikte je namelijk over de mogelijkheid om tot 40% van het in muurisolatie geïnvesteerde bedrag terug te vorderen via de belastingaangifte. Dat was natuurlijk zeer interessant, maar al snel werd er voor gekozen om deze terugvordering uitsluitend te beperken voor mensen die investeerden in dak- en zoldervloerisolatie. Bovendien ging de fiscale aftrekbaarheid omlaag van 40 naar 30 procent. In ieder geval heb je kunnen vaststellen dat we op deze pagina tot dusver uitsluitend in het verleden hebben gepraat. Dat komt omdat er inmiddels voor is gekozen om de fiscale aftrekbaarheid voor investeringen in isolatie aanzienlijk in te perken. Voor muurisolatie geldt in ieder geval dat je hier geen aanspraak meer op kunt maken.

Relatief lage terugverdientijd, ook zonder fiscale aftrekbaarheid

Het feit dat je investering in muurisolatie tegenwoordig dus niet meer fiscaal aftrekbaar is kan er voor zorgen dat je gaat twijfelen of een dergelijke investering nu al dan niet nog wel de moeite waard is. Dat is het zeker en wel om verschillende redenen. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar niet geïsoleerde muren zorgen voor een zeer aanzienlijk warmteverlies in je woning. De warme lucht die doorgaans via het niet geïsoleerde dak de woning verlaat moet namelijk eerst nog via de muren passeren. Wanneer het dit doet en de muren niet (goed) zijn geïsoleerd levert dit meteen een structureel warmteverlies op. Dat is niet alleen zeer vervelend omdat er koude bruggen door ontstaan, daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat hierdoor de energiefactuur stevig wordt beïnvloed. In de praktijk kan je door het laten plaatsen van muurisolatie dan ook zomaar even tot wel 30% besparen op de energiefactuur. Dat is toch zeer mooi meegenomen!

 

Bovendien moet het gezegd dat er voor een investering in muurisolatie globaal gezien geen hoge kosten gelden. Het relatief beperkte investeringsbedrag zorgt er in combinatie met de verschillende premies die je kan aanvragen voor dat er een gemiddelde terugverdientijd geldt van zo’n 4 jaar. Dat is kort en bovendien niet alles. Ook na afloop van deze 4 jaar, dus wanneer de investering is terugverdiend blijf je uiteraard genieten van alle voordelen die het toepassen van muurisolatie met zich meebrengt. Dit zorgt er voor dat het ook ondanks het ontbreken van de fiscale aftrekbaarheid op vandaag nog steeds een bijzonder interessante investering is.

Nog steeds mogelijkheid tot aanvragen van regionale subsidies

Dat je de bedragen die je investeert in muurisolatie niet fiscaal kan aftrekken is misschien een domper, maar hoeft de feestvreugde helemaal niet in te perken, in tegendeel. Het is namelijk wel zo dat je er op vandaag nog altijd voor kan kiezen om één of meerdere regionale subsidies aan te vragen. Hoeveel deze subsidies precies bedragen kunnen we echter niet zeggen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het de plaatselijke besturen zijn die dit moeten beslissen. Wil je graag exact weten welk deel van je investering in muurisolatie je terug kan krijgen? In dat geval is het dan ook altijd aan te raden om vooraleer te investeren eerst even contact op te nemen met het lokale stadsbestuur. Op deze manier kan je er namelijk zeker van zijn dat je na het uitvoeren van je investering niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!