Endoscopisch onderzoek spouwmuur

Wanneer je er aan denkt om spouwmuurisolatie toe te passen in je woning is het in eerste instantie van belang om na te gaan of de spouwmuur al dan niet vrij is van isolatie en bijvoorbeeld specieresten. Het is uiteraard niet mogelijk om dit vast te stellen enkel en alleen op basis van de uitstraling van de muur. Om te kunnen bepalen of er een bepaalde vulling in de spouwmuur is terug te vinden is het altijd de moeite waard om een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren. In dit geval wordt er met een kleine camera in de muur gekeken waardoor zeer precies kan worden bepaald wat er al dan niet van materialen in terug te vinden is. Op deze manier kan zeer efficiënt worden bepaald of de spouwmuur in kwestie al dan niet geschikt is om te isoleren.

Hoe verloopt een endoscopisch onderzoek precies?

Het onderzoeken van de binnenkant van de spouwmuren gebeurt dus steeds door het inbrengen van een kleine camera. Op basis van de vaststellingen die kunnen worden gedaan met deze camera is het meteen duidelijk of de spouwmuur dient te worden schoongemaakt vooraleer deze kan worden geïsoleerd of niet. Is dat het geval, dan betekent dat uiteraard het nodige extra werk. Echter zorgt dit er dus niet zoals veel mensen denken voor dat de spouwmuur niet kan worden geïsoleerd.

 

Later op deze pagina zal nog duidelijk worden gemaakt welke extra kosten het verwijderen van het materiaal uit de spouwmuur met zich meebrengt. Voor het endoscopisch onderzoek zelf worden doorgaans geen kosten in rekening gebracht op waarde dat je er uiteindelijk wel voor kiest om de werkzaamheden met betrekking tot het vrij maken en het isoleren van je spouwmuur uit te besteden aan hetzelfde bedrijf.

Waarom is een endoscopisch onderzoek zo belangrijk?

Vooraleer er voor wordt gekozen om de spouwmuur te isoleren is het van belang dat er goed wordt gekeken naar de toestand waarin de (spouw)muur zich bevindt. Tijdens het uitvoeren van een endoscopisch onderzoek kunnen er meerdere afwijkingen aan het licht komen zoals bijvoorbeeld cementbaarden. Deze zijn het gevolg van niet grondig afgewerkt metselwerk waardoor er tussen de binnen- en de buitenspouw als het ware een brug van cement is ontstaan.

 

Dergelijke ‘brugjes’ kunnen er voor zorgen dat er vochtproblemen ontstaan waardoor ze een directe invloed kunnen hebben op de staat van de isolatie. Wanneer er niet zo’n grote hoeveelheid cementbaarden worden ontdekt is dat in principe niet zo’n groot probleem. Het is pas wanneer er echt veel cementbaarden in de spouw zijn gelegen dat er vaak moet worden gezocht naar een alternatieve oplossing. Eventueel zou er zelfs breekwerk aan te pas kunnen komen waardoor de kosten voor het isoleren van je spouwmuur behoorlijk wat hoger dan verwacht kunnen uitvallen.

Vaststelling volledige inhoud spouwmuur met endoscopisch onderzoek

De ruimte die is terug te vinden tussen de binnen- en de buitenspouw is doorgaans vrij groot. Dit zorgt er voor dat er tijdens het bouwen van de woning van alles tussen kan geraken. Het gaat hierbij in het merendeel van de gevallen om bouwafval zoals hout of steen. Ook doorgestorte vloeren kunnen eventueel zorgen voor de nodige problemen. Door gebruik te maken van een endoscopisch onderzoek zullen al deze problemen in de spouwmuur kunnen worden vastgesteld waardoor er een passende oplossing tegen kan worden ondernomen.

Hoeveel kost een endoscopisch onderzoek uitvoeren?

Voor het laten uitvoeren van een endoscopisch onderzoek worden in principe geen kosten uitgevoerd. De voorwaarde hiervoor is wel dat de uiteindelijke opdracht ook bij het bedrijf zelf wordt neergelegd. Gebeurt dat niet, dan is het eventueel mogelijk dat er wel kosten zullen worden aangerekend. Hoeveel deze kosten dan bedragen is afhankelijk van het bedrijf in kwestie. Ze kunnen dan ook variëren van 75 tot 150 euro.

 

Wanneer het endoscopisch onderzoek heeft aangetoond dat er specieresten of bijvoorbeeld oude isolatie in de spouwmuur is terug te vinden zal deze uiteindelijk moeten worden verwijderd. Je kan er rekening mee houden dat er voor het laten uitvoeren van dit karwei een kostprijs in rekening wordt gebracht die is gelegen tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Dit zorgt er voor dat het laten verwijderen van de inhoud van een spouwmuur doorgaans duurder uitvalt in vergelijking met het daadwerkelijk isoleren er van.

Subsidie aanvragen of niet?

Voor het daadwerkelijk laten isoleren van een spouwmuur kan je vandaag de dag nog steeds rekenen op een bepaalde subsidie of premie. Dat is mooi meegenomen, want het kan de terugverdientijd aanzienlijk beperken. Daar staat echter tegenover dat er geen financiële tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor het laten uitvoeren van een endoscopisch onderzoek. Met andere woorden, wanneer je er uiteindelijk voor kiest om de spouwmuur bijvoorbeeld zelf te gaan isoleren en het bedrijf bijgevolg kosten aanrekent voor het uitvoeren van het endoscopisch onderzoek zal dat er voor zorgen dat je deze volledig zelf zal moeten betalen. Ook een eventuele verzekering zal hier geen dekking voor voorzien.

Endoscopisch onderzoek laten uitvoeren, verplicht?

In principe geldt er geen verplichting voor het laten uitvoeren van een endoscopisch onderzoek voor wat je spouwmuur betreft. Dat neemt echter niet weg dat het wel een absolute aanrader is. Uitsluitend door het uitvoeren van een dergelijk onderzoek is het namelijk mogelijk om een echt goed beeld te krijgen van de staat van de spouw(muur). Dat is nodig, want het isoleren van een spouwmuur die bijvoorbeeld over cementbaarden of specieresten beschikt schiet eigenlijk haar doel compleet voorbij. Het isolatiemateriaal kan er dan wel worden in geblazen, maar de isolerende werking zal nooit optimaal zijn, in tegendeel.

 

Kies je er toch voor om je spouwmuur niet te controleren door middel van een endoscopisch onderzoek en laat je ze meteen isoleren? In dat geval loop je het risico dat er alsnog warmteverlies ontstaat of dat er zich bijvoorbeeld vocht gaat ophopen in de spouwmuur. In beide gevallen zorgt dit er voor dat de terugverdientijd van je spouwmuurisolatie niet alleen aanzienlijk wordt verlengd, daarnaast schiet ze haar doel eigenlijk deels voorbij. Het laten uitvoeren van een endoscopisch onderzoek vooraleer je spouwmuur te isoleren is dan ook altijd een absolute aanrader.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!