Bouwvergunning muurisolatie

Het is algemeen bekend dat er op vandaag verschillende manieren bestaan om een muur te isoleren. Je kan er dan ook voor kiezen om de isolatie aan de binnenkant van de muur te plaatsen, maar het is eveneens een mogelijkheid om buitenmuurisolatie toe te passen. Wanneer je voorkeur uitgaat naar deze laatste optie dien je er echter rekening mee te houden dat er een bouwvergunning dient te worden aangevraagd. Deze bouwvergunning is noodzakelijk omdat het uiterlijk van de woning door de werkzaamheden zal worden aangepast. Wanneer je nu precies een bouwvergunning moet aanvragen en waar je verder nog allemaal rekening mee dient te houden wordt meteen duidelijk door het lezen van de informatie op deze pagina!

Nieuw uiterlijk niet enige probleem

Op het ogenblik dat je er voor kiest om buitenmuurisolatie toe te passen is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er niet alleen wordt geraakt aan de uitstraling van de muur in kwestie. Er zal namelijk ook een extra dikte bij de gevel worden gerealiseerd. Het plaatsen van muurisolatie aan de buitenzijde van de gevel zorgt er dan ook voor dat er doorgaans een verdikking van 10 centimeter plaatsvindt. De kans is zeer groot dat hiermee de bouwgrens wordt overschreden en dat is alleen maar mogelijk wanneer er een vergunning voor wordt aangevraagd. Toch bestaan er ook enkele uitzonderingen op deze regel.

Bouwvergunning bij buitenmuurisolatie niet altijd een vereiste

Volgens de geldende bepalingen van stedenbouw is het namelijk zo dat er uitsluitend een bouwvergunning is vereist wanneer de aanpassingen die worden uitgevoerd het straatbeeld beïnvloeden. Dit geldt dus niet voor wanneer de muurisolatie aan de achterkant of de zijkant van het huis wordt geplaatst. Je moet dan wel uiteraard nog steeds rekening houden met de bouwgrens, maar de kans bestaat dat je in dit geval wel gewoon vergunningsvrij buitenmuurisolatie kan realiseren. Hou buiten de bouwgrens uiteraard in deze situatie ook altijd rekening met de bepalingen aangaande perceelgrens. Bouw niet te dicht tegen deze van de buurman, want hij zou zomaar eens roet in het eten kunnen gooien!

Geen bouwvergunning voor spouwmuur- of binnenmuurisolatie

Wil je er absoluut zeker van zijn dat je geen bouwvergunning dient aan te vragen voor het realiseren van je muurisolatie? In dat geval bestaan er nog twee zeer interessante alternatieven. Zo kan je er voor kiezen om de spouwmuur van je huis te isoleren (indien ze daarover beschikt uiteraard) en is het misschien ook een idee om gewoon de muur van binnen in je huis te isoleren. Beide opties zijn niet alleen vergunningsvrij, daarnaast zijn ze op financieel vlak ook heel wat interessanter dan het laten toepassen van buitenmuurisolatie. Bij het van binnen uit isoleren van je muren moet je er wel rekening mee houden dat er een beetje moet worden ingeboet op vlak van bewoonbare ruimte. Kan je hier mee leven en wil je niet te maken krijgen met de extra, praktische eisen van een bouwvergunning? Dan is binnenmuurisolatie eveneens een zeer interessante optie.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!