Binnenmuurisolatie met dampscherm

Op het ogenblik dat je binnenmuurisolatie wenst te realiseren is het niet alleen maar van belang om rekening te houden met het soort isolatiemateriaal en de dikte waar deze over beschikt. Ook een correcte plaatsing is namelijk van cruciaal belang voor de efficiëntie van de isolatie. Door gebruik te maken van een lucht- of dampscherm is het mogelijk om een luchtdichte afwerking te realiseren. Dit zorgt er voor dat de vochtige binnenlucht niet door kan dringen tot in de isolatie waardoor het ontstaan van schimmels kan worden vermeden. Dit is van cruciaal belang om niet alleen op korte, maar ook op lange termijn verzekerd te blijven van een uitstekende isolatiewaarde.

Wanneer een dampscherm plaatsen bij binnenmuurisolatie?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om de woning van binnen uit te isoleren is het altijd een vereiste om een dampscherm te plaatsen. Dit geldt in de praktijk dus niet alleen voor dakisolatie, maar ook voor het isoleren van de binnenmuur. De enige uitzondering op deze regel vormt isolatiemateriaal waarbij er sprake is van een dampwerende afwerking. Wanneer er hier gebruik van wordt gemaakt is het van belang om goed alle gaten en naden dicht te plakken door middel van een speciale tape. Op deze manier wordt voorkomen dat er alsnog waterdamp kan doordringen tot in de isolatie. Let op! Het plaatsen van een dampscherm betekent niet dat het plots overbodig wordt om een goede ventilatie te voorzien. Ook dit blijft dan ook een absolute vereiste.

Welke materialen gebruiken als dampscherm?

Een dampscherm kan bij het plaatsen van binnenmuurisolatie met behulp van verschillende materialen worden gerealiseerd. In het merendeel van de gevallen wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een kunststof folie zoals polytheen. Je dient er wel rekening mee te houden dat een dergelijke folie over een minimale dikte van 0,2 mm dient te beschikken. De polytheen folie kan worden vastgeniet onder de spanten of kepers aan de binnenkant van het isolatiemateriaal. Wanneer je dit hebt gedaan is het van belang om er rekening mee te houden dat de naden dienen te worden afgedicht door middel van plakband terwijl de banen elkaar moeten overlappen. In gespecialiseerde winkels zijn eveneens vochtregulerende dampschermen te koop welke het vocht nog beter weten te beheersen. Ook deze zijn uiteraard een aanrader en zijn praktisch iets eenvoudiger toe te passen.

Een dampscherm plaatsen? Hier moet je rekening mee houden!

In principe beschikt iedereen over de mogelijkheid om een dampscherm te plaatsen. Je moet er eigenlijk alleen maar rekening mee houden dat er de nodige overlappingen worden gerealiseerd tussen de banen. Wanneer de afwerking van een dampscherm niet goed is gedaan kan je in principe even goed geen dampscherm plaatsen. Het resultaat zal dan namelijk precies hetzelfde zijn. Om er voor te zorgen dat er steeds een zo optimaal mogelijke afdichting wordt gerealiseerd hebben menig aantal fabrikanten er ondertussen voor gekozen om speciale afdichtingsrollen en waterdichte strips op de markt te brengen die zijn aangepast aan het product waar gebruik van wordt gemaakt. Nog een extra tip is terug te vinden in het feit dat je er nooit goed aan doet om bijvoorbeeld gaten te boren in een dampscherm voor het doorlaten van elektriciteitsleidingen. Ook in deze situatie schiet het plaatsen van een dampscherm haar doel volledig voorbij. Toch komt dit in de praktijk tegenwoordig nog steeds erg vaak voor.

Hoeveel kost een dampscherm voor binnenmuurisolatie?

Tot slot staan we uiteraard ook nog even stil bij de kostprijs die wordt aangerekend voor het realiseren van een dampscherm bij binnenmuurisolatie. Deze is altijd afhankelijk van het type dampscherm waarvoor je kiest. Hou er bovendien ook rekening mee dat de prijs afhankelijk is van de partij waarbij je ze aankoopt. Wij hebben in ieder geval even verschillende mogelijkheden op vlak van dampschermen voor binnenmuurisolatie inclusief hun kostprijs voor jou op een rijtje gezet.

 

Type dampscherm Gemiddelde kostprijs
Dampscherm met hoge luchtdichtheid Gemiddeld 1,20 euro per vierkante meter
Vochtregulerend dampscherm Gemiddeld 3,00 euro per vierkante meter

 

Bovenstaande prijstabel maakt duidelijk dat de kostprijs van een dampscherm zeer beperkt is. Dit zorgt er voor dat het wordt aangeraden om te kiezen voor de meest optimale variant die over een prima vochtregulerende werking beschikt. Je betaalt per vierkante meter één keer een klein bedrag extra, maar daar staat wel tegenover dat je in principe een leven lang bent verzekerd van de beste bescherming voor je isolatiemateriaal tegen vocht. Dit maakt de meerprijs absoluut meer dan de moeite waard.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!