Beste spouwmuurisolatie

Door de jaren heen zijn er verschillende mogelijkheden op de markt verschenen om je spouwmuur te isoleren. De beste spouwmuurisolatie is uiteraard relatief. Ze is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Denk op dit vlak niet alleen aan de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het isolatiemateriaal in kwestie, maar ook aan de isolatiewaarde waarover ze beschikt. Ben je op zoek naar de beste spouwmuurisolatie om in jouw spouwmuur te plaatsen? In dat geval is het absoluut bijzonder interessant om stil te blijven staan bij de informatie die is opgenomen op deze pagina.

Hoe de beste spouwmuurisolatie bepalen?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het vinden van de beste spouwmuurisolatie een kwestie van rekening te houden met meerdere factoren. Je doet er dan ook altijd goed aan om stil te blijven staan bij de volgende zaken:

 

 1. De beschikbare dikte van de spouw;
 2. De isolatiewaarde waar het isolatiemateriaal over beschikt;
 3. De mate waarin het isolatiemateriaal de randen en kieren afsluit;
 4. De akoestische naast de thermische eigenschappen;
 5. De kostprijs waar de spouwmuurisolatie over beschikt;

 

Uiteraard is het beste spouwmuurisolatiemateriaal een beetje subjectief. Daar waar de ene persoon bijvoorbeeld stil zal willen blijven staan bij de milieuvriendelijke eigenschappen geldt dat bijvoorbeeld niet noodzakelijk voor iedereen. Bepaal daarom altijd voor jezelf aan welke eisen jouw ‘beste spouwmuurisolatie’ moet voldoen.

Opties voor de beste spouwmuurisolatie

Veel mensen denken dat er slechts zo’n drie tal soorten spouwmuurisolatie bestaan. Dat is begrijpelijk, maar niet correct. Van alle isolatiematerialen waar je, je spouwmuur mee kan isoleren zijn de volgende echter veruit het populairst en vaakst gebruikt:

 

 • Glaswol
 • EPS parels
 • PUR schuim

 

Dat deze isolatiematerialen worden aanschouwd als de beste oplossingen op vlak van spouwmuurisolatie is niet zo vreemd. Elk type isolatiemateriaal beschikt dan ook over haar eigen, specifieke voordelen. Voor glaswol geldt bijvoorbeeld dat ze zeer betaalbaar is. Daar komt bij dat het een isolatiemateriaal is dat niet uitsluitend over uitstekende, thermische, maar ook akoestische eigenschappen beschikt. Tel daar ook nog eens het milieuvriendelijke aspect bij op en je hebt meteen voldoende uitstekende redenen om te kiezen voor glaswol als vulling voor jouw spouwmuur.

 

Bij het bepalen van de beste spouwmuurisolatie moet er eveneens worden gekeken naar de beschikbare ruimte in de spouw. Wanneer deze vrij beperkt is kan het niet mogelijk zijn om gebruik te maken van glaswol. In dat geval bieden onder meer EPS parels een interessant alternatief. Dit type van spouwmuurisolatie kan reeds worden geïnjecteerd in een kleine spouw vanaf slechts 30 mm. Andere voordelen van EPS parels zijn een vrij scherpe kostprijs en een recycleerbaar karakter.

 

Wanneer je aan veel mensen de vraag stelt wat nu precies de beste spouwmuurisolatie is dan zullen zij veelal zeggen dat, dat PUR schuim is. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is dit veelal een subjectieve mening, maar toch zijn er enkele uitstekende redenen voor aan te halen. Het gaat hierbij om de volgende zaken:

 

 • PUR schuim levert als spouwmuurisolatie veruit de beste isolatieprestatie;
 • Zorgt voor een goede afdichting van alle kieren die zich in de spouwmuur bevinden;
 • Beschikt over de beste, vochtwerende werking;
 • Is perfect geschikt om toe te passen in een kleine spouw vanaf 30 mm;

 

Ondanks de vele zeker en vast niet onaanzienlijke voordelen die verbonden zijn aan PUR schuim als spouwmuurisolatie moet het gezegd dat er ook enkele niet onbelangrijke nadelen zijn waar je de nodige aandacht aan zal willen schenken. Zo kan kiezen voor PUR schuim zorgen voor enige geurhinder en is er een vrij stevig prijskaartje aan verbonden.

Wat is de beste U-waarde voor spouwmuurisolatie?

Het is onmogelijk om te spreken over de beste spouwmuurisolatie wanneer er niet stil wordt gestaan bij de zogenaamde U-waarde waar de diverse materialen over beschikken. Wanneer we de verschillende U-waardes bij vergelijkbare spouwbreedtes met elkaar gaan vergelijken kan er worden vastgesteld dat PUR schuim de meest optimale U-waarde weet te realiseren. Deze is dan ook gelegen op 0,023 W/m.K.

De voordeligste optie voor het isoleren van de spouwmuur

Er wordt voor het bepalen van de beste spouwmuurisolatie lang niet altijd in het bijzonder gekeken naar de kwaliteit waar het isolatiemateriaal over beschikt. Wat namelijk ook te denken van de kostprijs? Voor het merendeel van de investeerders die er aan denken om hun spouwmuur te isoleren is het vooral de kostprijs die van doorslaggevend belang is voor de uiteindelijke keuze die wordt gemaakt. Wanneer dit eveneens geldt voor jou zal PUR schuim wellicht geen optie zijn. De voorkeur voor deze doelgroep gaat dan ook in het merendeel van de gevallen uit naar glaswol of eventueel naar EPS parels.

Is hinder bepalend voor de beste spouwmuurisolatie?

Algemeen heerst de veronderstelling dat het isoleren van een (buiten)muur altijd heel wat overlast of problemen met zich meebrengt. Dat is niet altijd zo, in tegendeel. Door er voor te kiezen om je spouwmuur te isoleren kan je meteen rekenen op een zeer aanzienlijke besparing op de energiefactuur terwijl er eigenlijk geen concrete nadelen aan verbonden zijn. Er moet dan ook niet worden ingeboet op vlak van leefruimte in huis en daarnaast moet er ook geen vergunning te worden aangevraagd omdat de uitstraling van de gevel wordt veranderd.

 

Een niet onbelangrijk punt waar je bij het isoleren van een spouwmuur wel altijd rekening mee dient te houden is terug te vinden in het feit dat het condensatievocht dat in de woning ontstaat geen weg naar buiten meer kan vinden. Omwille van deze reden is het dan ook van cruciaal belang om een gepaste ventilatie te voorzien. Het plaatsen van een ventilatierooster kan reeds heel wat problemen en schade voorkomen.

Besparen op de beste spouwmuurisolatie

Voor welke ‘beste spouwmuurisolatie’ je op het einde van de rit ook zal kiezen, er bestaan altijd verschillende mogelijkheden om te besparen op de kostprijs die daarvoor in rekening wordt gebracht. Een besparing tot 30 procent kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd op het ogenblik dat je er voor kiest om offertes bij verschillende isolatiebedrijven aan te vragen. Door deze offertes te vergelijken en te kiezen voor de meest interessante optie wordt jouw investering in de beste spouwmuurisolatie zomaar heel wat betaalbaarder dan je ooit voor mogelijk had durven houden.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!