Muurisolatie bestaande woning

Er wordt vaak gezegd dat het altijd het interessantst is om er voor te kiezen om een nieuwbouw te isoleren. Daar zit zeker een bron van waarheid in. Dit heeft alles te maken met het feit dat je bij een nieuwbouw ongehinderd kan isoleren. Er zijn geen obstakels waar je rekening mee dient te houden en bovendien hoeft er niet te worden ingeboet op vlak van (tijdelijk) wooncomfort. Het plaatsen van bijvoorbeeld binnenmuurisolatie kan immers in een bestaande woning heel wat overlast met zich meebrengen. Toch, wanneer je er voor hebt gekozen om een ouder huis aan te kopen heb je geen alternatief. Wij zetten de verschillende mogelijkheden en kosten van muurisolatie in een bestaande woning daarom graag nog even uitgebreid voor jou op een rijtje.

Isoleren van bestaande spouwmuur? Niet altijd mogelijk!

Het aanbrengen van muurisolatie in een bestaande woning hoeft in de basis dus geen enkel probleem met zich mee te brengen. Indien je er voor kiest om een bestaande spouwmuur te laten isoleren zijn er wel een aantal factoren waar je even bij stil zal moeten blijven staan. Het feit dat de spouwmuur namelijk waarschijnlijk reeds een behoorlijke tijd in de woning aanwezig is zorgt er namelijk voor dat ze misschien in het verleden reeds is geïsoleerd. Zoveel te beter toch? Niet altijd. De isolatiematerialen die vroeger werden gebruikt zijn heel wat minder efficiënt dan deze die op vandaag op de markt terug te vinden zijn. Bovendien kan je een geïsoleerde spouwmuur niet opnieuw isoleren waardoor je voor een andere aanpak zal moeten kiezen.

 

Ook wanneer de spouwmuur van je bestaande woning niet is geïsoleerd kan het voorkomen dat je er alsnog geen isolatiemateriaal in kan aanbrengen. Hoe dat precies komt? Zeer eenvoudig. Tijdens het bouwen van een huis kan het gebeuren dat er bouwafval in de spouw terechtkomt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo’n groot probleem te zijn, maar dat is het wel. Om over een echt goede isolatiewaarde te beschikken is het namelijk zo dat een spouwmuur in haar geheel moet worden geïsoleerd. Dit betekent dat er geen sprake kan zijn van open ruimtes die uitsluitend worden opgevuld met slecht isolerende materialen. Op deze manier schiet het toepassen van spouwmuurisolatie haar doel dan ook geheel voorbij.

 

Kan je wel de spouwmuur van je bestaande huis isoleren? In dat geval moet je rekening houden met een kostprijs per vierkante meter van tussen de 16 en 31 euro.

De buitengevel van een bestaande woning isoleren

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om een bestaande woning te voorzien van muurisolatie? Wil je graag hebben dat er niet wordt ingeboet op vlak van beschikbare leefruimte binnenshuis, maar heb je niet de mogelijkheid om spouwmuurisolatie toe te passen? In dat geval blijft er nog één alternatief over, namelijk de realisatie van buitengevelisolatie. Dit kan uiteraard een optie zijn, maar het is vrij duur en bovendien wordt de uitstraling van het huis aangepast. Dit laatste zorgt er niet alleen voor dat de authenticiteit van het huis verloren gaat, daarnaast is er een vergunning voor vereist. Voor de realisatie van gevelisolatie kan je bij een bestaande woning rekening houden met een kostprijs welke is gelegen tussen de 110 en 150 euro per vierkante meter.

Binnenmuurisolatie, de interessantste oplossing?

Wanneer je muurisolatie wenst toe te passen in een bestaande woning wordt het eigenlijk aangeraden om bij voorkeur te kiezen voor spouwmuurisolatie. Dit niet in het minst omdat het financieel interessant is, maar ook omdat het de minste overlast met zich meebrengt. Wanneer dat omwille van één van de eerder vermelde redenen niet mogelijk is zal je moeten uitkijken naar een alternatief. Dat alternatief kan buiten het van buitenaf isoleren van de gevel terug te vinden zijn in de plaatsing van binnenmuurisolatie. Op deze manier kan je niet alleen het warmteverlies voorkomen, daarnaast ben je ook meteen goed beschermd tegen koudebruggen. Je dient er bij de keuze voor binnenmuurisolatie (kostprijs tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter) wel rekening mee houden dat er iets moet worden ingeboet op vlak van leefruimte. Voor het aanbrengen van binnenmuurisolatie is uiteraard geen vergunning vereist.

Conclusie

Wanneer je muurisolatie in een bestaande woning wenst te realiseren mag het ondertussen wel duidelijk zijn dat er hier verschillende mogelijkheden voor bestaan. Van alle drie de opties is de keuze voor spouwmuurisolatie financieel de interessantste. Bovendien kan je hierbij ook rekenen op het meest optimale comfort. Is het isoleren van je spouwmuur geen optie of opteer je toch liever voor een andere oplossing? In dat geval kan ook het plaatsen van binnenmuurisolatie of gevelisolatie een mogelijkheid zijn. Deze laatste is van alle drie veruit de duurste en bovendien moet er eerst een vergunning worden aangevraagd bij de stad waarin je woonachtig bent.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!