Wat is akoestische isolatie?

Wanneer we het hebben over isoleren denken het merendeel van de mensen ongetwijfeld meteen over de thermische voordelen die dit met zich meebrengt. De eerste reden voor velen om te isoleren is dan ook terug te vinden in het inperken van warmteverlies. Er kan echter nog een andere reden bestaan waarom isoleren aan te raden is. Wat bijvoorbeeld te denken van de akoestische eigenschappen waar bepaalde isolatiematerialen over beschikken? Veel mensen zijn woonachtig in een drukke buurt waar sprake is van heel wat geluidsoverlast. Door het toepassen van akoestische isolatie is het mogelijk om deze geluidshinder aanzienlijk te beperken of zelfs volledig uit te schakelen.

Verschillende soorten akoestische isolatie

Het realiseren van akoestische isolatie kan op twee verschillende manieren. In eerste instantie zijn er de geluidsisolerende materialen. Deze zorgen er voor dat geluiden van buitenaf tegen worden gehouden. Ze zorgen bovendien voor het verminderen van de geluidsoverdracht van geluiden binnen naar andere ruimtes. Een tweede mogelijkheid is kiezen voor geluidsabsorberende materialen. Deze hebben als specifiek doel om de akoestiek in een bepaalde ruimte in huis te verbeteren. Concreet betekent dit dus:

  • Geluidswerend isolatiemateriaal:

Weert niet alleen buitengeluiden, maar vermindert ook de geluidsoverdracht binnenshuis.

  • Geluidsabsorberend isolatiemateriaal:

Zorgt voor een verbetering van de akoestiek in een ruimte.

Akoestisch isoleren

In bepaalde gevallen is het vooral van belang om de geluidswaarneming binnen een bepaalde ruimte te verbeteren. Een optimale akoestiek is in het bijzonder belangrijk bij zakelijke toepassingen. Denk hierbij niet alleen aan kantoorruimtes, maar bijvoorbeeld ook aan muziekstudio’s. Akoestisch isoleren gebeurt niet door middel van gewone geluidsisolatie, maar wel met geluidsabsorberende isolatie. Het meest gekende isolatiemateriaal op dit vlak zijn de grijze schuimplaten met noppen. Je vindt deze (uiteraard in een compactere vorm) ook vaak terug binnen in behuizingen.

De realisatie van een goede, akoestische isolatie

Buiten de isolatiematerialen waar voor de realisatie van een goede akoestische isolatie gebruik van kan worden gemaakt zijn er ook nog een aantal andere mogelijkheden of opties die je kan bekijken. Het verbeteren en / of optimaliseren van de akoestiek binnen een bepaalde ruimte kan namelijk ook gebeuren door het uitvoeren van de onderstaande werkzaamheden:

1.) Het plaatsen van een akoestisch spanplafond

In eerste instantie zou je er voor kunnen kiezen om een spanplafond te realiseren. Het plaatsen van een spanplafond zorgt niet alleen voor een mooie afwerking, daarnaast fungeert ze ook nog eens als akoestische isolatie. Een akoestisch spanplafond is opgebouwd uit microperforaties die zorgen voor een absorbering van geluidstrillingen. De traditionele spanplafonds zullen deze trillingen weerkaatsen. Bovenop het doek van een spanplafond wordt een laag isolatiemateriaal geplaatst. Deze materialen zorgen niet alleen voor een goede, thermische isolatie, daarnaast vangt ze tevens de geluidstrillingen op die worden veroorzaakt. Dit zorgt er voor dat het aantal weergalmende geluiden aanzienlijk kan worden beperkt.

2.) De realisatie van een spanwand

Daar waar je dus gebruik kan maken van een spanplafond voor het akoestisch isoleren van het plafond is het aan te raden om een spanwand te gebruiken voor het akoestisch isoleren van de muren. Door gebruik te maken van een dergelijke spanwand kan je rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen wordt er een egale afwerking gerealiseerd, daarnaast zorgt ze voor een goede absorbering van het geluid binnen de ruimte. Hierdoor wordt een sterke, akoestische meerwaarde gerealiseerd. Een spanwand plaatsen brengt bovendien nog enkele extra voordelen met zich mee. Zo is ze niet alleen lekker soepel, maar kan ze ook nog eens eenvoudig worden onderhouden. Daarnaast is het mogelijk om op vlak van afwerking een keuze te maken tussen verschillende mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een vlakke kleur, ga je voor een leuke foto of wordt er een bepaald patroon in verwerkt? Het kan allemaal!

3.) Akoestische isolatie met panelen

In het bijzonder in kantoorpanden wordt er op vlak van akoestische isolatie vaak gebruik gemaakt van akoestische panelen. Deze panelen kunnen zowel aan het plafond als tegen de muren worden geplaatst. Ze kunnen echter eveneens dienst doen als akoestisch scherm welke wordt geplaatst tussen verschillende bureaus in. Deze akoestische oplossing is eenvoudig uit te voeren en realiseert op efficiënte wijze een mooie verbetering van de akoestiek. Een interessante extra is terug te vinden in het feit dat er ook zoiets bestaat als mobiele akoestische panelen. Deze verrijdbare modellen kunnen zeer eenvoudig op meerdere locaties naar wens worden geplaatst. Er zijn tevens akoestische panelen op de markt terug te vinden die volledig opbergbaar zijn. Deze kunnen van elkaar worden losgemaakt door gebruik te maken van een speciale sleutel.

Akoestisch onderzoek (laten) uitvoeren

Om een goed beeld te krijgen van de geluidsprestaties van een gebouw is het mogelijk om een akoestisch onderzoek uit te (laten) voeren. Het is namelijk zo dat er bepaalde, specifieke eisen bestaan waar gebouwen aan dienen te voldoen. In het merendeel van de gevallen is een akoestisch onderzoek uitvoeren vereist wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde vergunning dient te worden verstrekt. Dit is onder meer het geval bij (nieuwe) horecazaken. Tijdens een akoestisch onderzoek worden verschillende metingen uitgevoerd. De akoestische situatie van een gebouw wordt dan samengevat in een speciaal daarvoor bestemd rapport.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!