Muurisolatie zelf doen

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een investering te doen in muurisolatie zal je kunnen vaststellen dat zomaar even 60 à 65 procent van de totale kostprijs vereist is voor het indekken van de arbeidskosten. Dit is een meer dan behoorlijke som. Veel mensen zijn dan ook absoluut niet zomaar bereid om deze te betalen. Het kan gelukkig ook anders. In bepaalde gevallen is het namelijk perfect mogelijk om je muurisolatie zelf te plaatsen. Dat is echter niet altijd het geval. Het realiseren van binnenmuurisolatie kan je bijvoorbeeld over het algemeen zelf, maar dat geldt niet voor spouwmuurisolatie waar veelal speciale machines voor zijn vereist. In ieder geval, wanneer je graag meer wenst te weten te komen over het zelf doen van muurisolatie ben je op deze pagina beslist aan het juiste adres.

Hoeveel muurisolatie heb je nodig?

In eerste instantie is het belangrijk om voor jezelf uit te maken van welk type isolatiemateriaal je gebruik gaat maken. Op dit vlak bestaan er natuurlijk heel wat verschillende mogelijkheden. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald isolatiemateriaal zal je moeten uitmaken welke aantallen je daarvoor precies nodig hebt. Dit is zeer eenvoudig. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is namelijk het opmeten van de oppervlakte van de muren. Voor de zekerheid is het trouwens altijd aan te raden om net iets meer te bestellen dan je precies nodig hebt. Op deze manier kan je eventuele fouten zonder grote gevolgen oplossen en voorkom je dat er heel veel tijd verloren gaat.

Zelf binnenmuurisolatie plaatsen? Geen probleem!

Zelf muurisolatie plaatsen is altijd het eenvoudigst wanneer je er voor kiest om binnenmuurisolatie te realiseren. Dat komt omdat er niet op grote hoogte moet worden gewerkt (niet iedereen is hier fan van en heeft bovendien de vereiste machines staan), maar daarnaast kan er binnenshuis ook gebruik worden gemaakt van isolatieplaten. Deze platen worden gewoon eenvoudigweg tegen de wand aan geplaatst waarna de afwerking er bovenop wordt aangebracht. Dit is zeer eenvoudig waardoor in principe elke doe-het-zelver in staat moet zijn om dit te realiseren.

Zelf buitenmuurisolatie plaatsen? Niet zo eenvoudig!

Een compleet ander verhaal wordt het echter wanneer je er de voorkeur aan geeft om de muurisolatie van buitenaf toe te (laten) passen. In dit geval is er heel wat meer werk vereist, niet in het minst omdat uiteraard de volledige gevel in één keer moet worden geïsoleerd. Daarnaast is het zo dat je voor de realisatie van buitenmuur- of gevelisolatie uiteraard ook over de nodige materialen en machines dient te beschikken. Wat bijvoorbeeld te denken van een hoogtewerker? Lang niet iedereen heeft deze zomaar staan en het huren van een dergelijke machine kost behoorlijk veel geld. Dit laatste zorgt er hoe dan ook reeds voor dat het financiële voordeel bij het zelf plaatsen van buitenmuurisolatie eigenlijk eerder aan de beperkte kant is. Stel jezelf dan ook de vraag of het sap hierbij de kolen wel waard is.

De spouwmuur, een vervelende klant

Eveneens een vervelende klant is de spouwmuur. Veel mensen geven er de voorkeur aan om hun spouwmuur te laten isoleren omdat dit op zeer eenvoudige wijze kan gebeuren. Bovendien is het ook nog eens zo dat er een niet onaantrekkelijk financieel voordeel in schuil gaat. In vergelijking met de kostprijs van klassieke binnenmuurisolatie ligt de prijs van spouwmuurisolatie zomaar even 65 à 70 procent lager. Bovendien wordt er op deze wijze ook niet ingeboet op vlak van beschikbare ruimte binnenshuis. Tel daar ook nog eens bij op dat spouwmuurisolatie realiseren slechts een beperkte tijd duurt en ook de overlast blijft tot een absoluut minimum beperkt. We have a winner? Toch niet…

 

Het probleem zit hem bij het na-isoleren van een spouwmuur in het feit dat deze uiteraard niet zomaar bereikbaar is. Het is te zeggen, er wordt een gat gemaakt in de muur langs waar een tube naar binnen wordt gebracht in de spouw. Via deze tube wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur geblazen tot deze volledig is opgevuld. Dat lijkt voor de hand liggend en eigenlijk is het dat ook, maar wie heeft er nu zo’n toestel zomaar in huis? Ook voor het isoleren van een spouwmuur geldt dan ook dat je er voor zal moeten kiezen om een bepaalde machine te huren met alle kosten van dien. Bereken dus ook in het geval van spouwmuurisolatie of het zelf uitvoeren van dit karwei al dan niet financieel interessant is.

Voordelen muurisolatie zelf doen

Zoals je doorheen deze pagina reeds hebt kunnen lezen is het in verschillende situaties mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer het aankomt op het realiseren van muurisolatie. Wij hebben alle voordelen die hieraan verbonden zijn in ieder geval nog even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Je spaart er een aanzienlijke hoeveelheid geld mee uit. In de praktijk is zelf je muurisolatie realiseren dan ook gemiddeld 60 tot 65 procent goedkoper.

 

  • Je doet meer kennis op over het isoleren van een woning. De kennis die je tijdens het plaatsen van muurisolatie verzamelt kan je na afloop ook gebruiken om andere delen van je huis te isoleren.

 

  • Je kan volledig zelf bepalen van welke isolatiematerialen er gebruik wordt gemaakt, hoe dik ze worden geplaatst, etc.

 

  • Er dient geen extra ‘commissie’ te worden betaald aan het gespecialiseerde isolatiebedrijf voor het kopen van de vereiste materialen. Dit betekent dat er bovenop de besparing op de arbeidskost nog een extra financieel voordeel kan worden verkregen.

Nadelen muurisolatie zelf doen

Er zijn lang niet alleen maar voordelen verbonden aan het zelf plaatsen van je muurisolatie. Indien je deze keuze maakt moet er dan ook rekening mee worden gehouden dat je met een aantal nadelen kan worden geconfronteerd. Het betreft hier de volgende zaken:

 

  • Je hebt doorgaans geen recht op een subsidie of een premie. Deze subsidie wordt enkel en alleen toegekend op het ogenblik dat de isolerende werkzaamheden gebeuren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

 

  • Bij een gebrekkige kennis is het mogelijk dat de plaatsing van de muurisolatie niet op geheel correcte wijze gebeurt. Dit kan er voor zorgen dat ze haar doel enigszins voorbijschiet en je investering haar maximale potentieel nooit weet waar te maken.

 

Bovenstaande nadelen zorgen er dan ook voor dat je er bij twijfel per definitie altijd goed aan doet om er voor te kiezen om een beroep te doen op een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Dit geldt ook voor het geval je absoluut de subsidie en / of premie wil ontvangen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!