Spouwmuurisolatie tips

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je muren te isoleren. Spouwmuurisolatie is een goede optie om een bestaande woning te isoleren. Het is ideaal voor mensen die met een relatief beperkt budget toch een flinke besparing willen realiseren. Om je op weg te helpen hebben we enkele tips verzameld.

Vakkundig advies verkrijgen

Muren isoleren is voornamelijk weggelegd voor een ervaren vakman. Je doet er goed aan om veel offertes te vergelijken van isolatie specialisten.

Via dit formulier kan je alvast tot maximaal 5 verschillende prijsoffertes aanvragen.
Op die manier kan je prijzen van isolatie vergelijken, maar ook nagaan hoe vakkundig de aannemer in kwestie is. Vraag ook steeds om een inspectie van de gevel op te nemen in de offerte.

Nagaan of de spouwmuur geschikt is om na te isoleren

Om na te gaan of je wel degelijk een spouwmuur hebt en of deze wel geschikt is om te isoleren, bestaan er wel enkele kleine tips waarbij je in eerste instantie zelf kan checken of dit mogelijk is. Op die manier spaar je tijd en geld uit.

Nagaan of er een spouwmuur aanwezig is kan je zelf doen door na te gaan wat de dikte is van je buitenmuur. Is deze dikker dan 25 centimeter? Dan is er voldoende ruimte voor een spouwmuur.
Je kan ook zelf gaten boren in de muur. Als je merkt dat de boor opeens doorschiet, dan betekend dit dat er een spouw aanwezig is.

Is de buitenmuur geverfd met een damp-gesloten verf? Dan zal spouwmuurisolatie ook geen optie zijn.

De staat van de gevel.

Ga ook de algemene staat van je gevel na. Een vakman zal dit voor jou kunnen doen, maar er zijn ook een aantal zaken die je zelf kan nagaan.
Zo mag er geen vorstschade aanwezig zijn. Dit kan je nagaan door te kijken of er loszittende voegen zijn of door de buitenste laag van de gevelsteen te bekijken. Vochtproblemen moeten eerst opgelost worden.

Kleine scheurtjes zijn meestal geen probleem, maar grotere scheuren duiden op een gebrek dat eerst opgelost zal moeten worden.

Het voegwerk moet ook bekeken worden, als deze in slechte staat is dan zal de gevel opnieuw gevoegd moeten worden. Tot slot moeten ook de kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Het is immers niet de bedoeling dat water in de spouw kan belangen. Regenwater kan immers voor grote overlast zorgen zoals vochtproblemen.

Laat een vakman je conclusies te bevestigen

Je kan zelf kijken of het mogelijk is om je spouwmuur te isoleren, maar een vakman dient zelf de nodige boringen en onderzoeken te voeren. Dit is nodig als je beroep wil doen op de premies die je kan krijgen voor het isoleren van je spouwmuur.

Wees altijd alert en zorg zelf voor een goede voorbereiding

Doe op voorhand zelf het nodige onderzoek:

  • Zorg er voor dat je aanwezig bent tijdens de werken en alles een beetje opvolgt. Bij vragen kunnen ze je dan direct inlichten. Een oogje in het zeil houden is altijd aangewezen.
  • Kijk na of je gemeente geen extra premie geeft;
  • Zoek in eerste instantie zelf naar het isolatiemateriaal waarmee je wenst te isoleren. Sommige bedrijven werken slechts met een bepaald product en proberen dit natuurlijk te verkopen. Iemand vinden die verschillende isolatiematerialen kan vergelijken is dus wel noodzakelijk.
  • Zie er ook op toe dat het isolatiebedrijf zorgt dat er voldoende ventilatie voor de kruipruimte is. Als dat na het isoleren niet meer het geval is, dan zal het bedrijf nieuwe ventilatiekanalen moeten voorzien.
  • Zoek meningen en ervaringen van anderen op fora. Dit kan gaan over het isolatiemateriaal maar ook over de aannemer.

 

Vergeet uw premies niet!

Isoleren is een investering die je relatief snel zal terugverdienen, maar vergeet zeker niet om premies aan te vragen waar je recht op hebt. Zodoende wordt de terugverdientijd van spouwmuurisolatie nog kleiner. Bekijk op voorhand al aan welke voorwaarden voldaan moet worden voor het aanvragen van premies. Klik hier om meer over premies te lezen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!