Categorie: Isoleren

Binnenmuurisolatie

Muurisolatie: Voor- en nadelen van elke methode.

Uw buitenmuur isoleren kan op drie manieren. Welke soort muurisolatie je zal toepassen zal veelal afhangen van de situatie waarin je je bevindt. Ze zijn niet allemaal even energie efficiënt en de kostprijzen lopen ook uiteen. Soms heb je echter weinig keuze. Graag geven we kort een overzicht van de voordelen en nadelen van de drie manieren waarbij je je gevel kan isoleren.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt het vaakst toegepast bij bestaande woningen met buitenmuren die in het verleden niet werden geïsoleerd. Ze dienen wel voorzien te zijn van een geschikte spouw wil je je spouw isoleren. Men spreekt dan ook vaak om na-isolatie van de spouwmuren en het is een belangrijk aandachtspunt indien je van plan bent om te renoveren en je je woning energiezuiniger wil maken.

Voordelen van spouwmuurisolatie

  • De spouwmuur isoleren gebeurd snel, milieuvriendelijk, efficiënt en zonder hinder.
  • Het is goedkoper in vergelijking met andere manieren om je muren te isoleren en kent een terugverdientijd van ongeveer 3 tot 5 jaar. Het energieverbruik zou minstens met 20% dalen na het isoleren van de spouwmuur.
  • Er moet niets uitgebroken worden, de muren van de woning blijven gewoon onaangetast en het uitzicht blijft behouden.
  • Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig.
  • Warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden.

Nadelen van spouwmuurisolatie

  • Niet mogelijk bij alle woningen. Woningen met massieve muren of woningen met een te dunne spouw kunnen niet op deze manier geïsoleerd worden.
  • De dikte van het isoleren is beperkt tot de breedte van de spouw. Deze is niet even breed in alle woningen. De gerealiseerde besparing zal op die manier mogelijks lager uitvallen dan het isoleren van de buitenmuur.
  • Koudebruggen kunnen voorkomen, maar dit is veelal gebaseerd op een slechte reputatie dat spouwmuurisolatie heeft meegekregen tijdens de beginjaren. Laat het isolatiebedrijf voldoende aandacht besteden aan ventilatie en plaatsing en je zal geen vochtproblemen hebben.

Buitenmuurisolatie (gevelisolatie)

Het isoleren van de buitenmuur is veel ingrijpender dan het isoleren van de spouwmuur. Het is de duurste vorm van isoleren maar ook wel het meest efficiënt.
Buitenmuurisolatie is geschikt wanneer de gevel in slechte staat is, en wanneer spouwmuurisolatie niet kan worden toegepast. Wie de buitengevel dan wenst te vervangen kan opteren om ineens ook de buitenmuur te isoleren.
Ook bij nieuwbouw woningen kan buitengevelisolatie worden toegepast. Aangezien het de meest efficiënte methode van muurisolatie is, kan het helpen om een betere EPC score te bekomen.

Voordelen van buitenmuurisolatie

  • Bij gevelisolatie wordt je woning voorzien van een nieuwe buitengevel. Hierdoor kan je het uitzicht van de gevel ook veranderen als je dat wenst. Vaak wordt de isolatie tegen een bestaande gevel geplaatst en wordt daarvoor een nieuwe buitenmuur neergezet.
  • De binnenruimte blijft zoals ze was: je verliest binnenshuis geen ruimte.
  • Naast het veranderen van het uitzicht, zorgt een nieuwe gevel met de juiste behandelingen en de nodige isolatie voor een extra bescherming tegen vorstschade, en minimaliseer je de kans op vochtproblemen. Dat komt mede omdat de isolatielagen perfect kunnen aansluiten en doorlopen.
  • De dikte van de isolatielaag is niet beperkt tot de breedte van de spouw. De isolatielaag kan dus veel dikker zijn. Hierdoor kan met deze isolatiemethode het meest bespaart worden op het energieverbruik.
  • Warmteopslag in de binnenmuren blijft behouden.

Nadelen van buitenmuurisolatie

  • Alhoewel er geen breekwerk aan te pas hoeft te komen, dien je wel rekening te houden met de kosten van een nieuwe gevelpleister of een nieuwe gevelbekleding.
  • De gevel wordt dikker en dat zal ook een invloed hebben op de ramen en deuren die reeds geplaatst zijn. Hierdoor kan er een nieuw risico ontstaan op mogelijke koudebruggen.
  • Omwille van de grote aanpassingen en de plaatsing van de nieuwe gevel, is dit de meest dure methode van muurisolatie.
  • Je dient rekening te houden met stedenbouwkundige beperkingen. Aangezien de buitenmuur deel uitmaakt van het straatzicht zal je hiervoor een vergunning nodig hebben.
  • Deze methode van muurisolatie vergt veel planning en organisatie vooraf. De uitvoering van de werken zal ook langer duren dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.

Binnenmuurisolatie

Wanneer noch spouwmuurisolatie, noch gevelisolatie een uitkomst biedt, wordt vaak de optie bekeken om de muren langs binnen te isoleren. Vaak gaat het dan ook om een laatste optie om alsnog de muren te isoleren om op die manier energie te besparen.

Voordelen binnenmuurisolatie

  • Er moet geen rekening gehouden worden met stedenbouwkundige vergunningen: je past niets op het straatbeeld aan en het bouwvolume blijft ongewijzigd.
  • Je isoleert je woning en de ruimtes worden sneller opgewarmd.
  • Het isoleren kan stap voor stap, en ruimte per ruimte gebeuren. Werken in fases is dus wel perfect mogelijk.

Nadelen binnenmuurisolatie

  • Binnenisolatie zal niet alle koudebruggen kunnen wegwerken omdat de muurisolatie niet steeds kan aansluiten op vloerisolatie of dakisolatie. Wanneer luchtcirculatie optreedt, dan bestaat er ook een risico op condensatie en de nodige schimmelvorming.
  • Warmteopslag in de binnenmuren zal verminderen. Afkoelen in de zomer zal ook trager gebeuren.
  • Je verliest ruimte binnenshuis omdat je isolatie tegen de binnenmuur plaatst, en er vervolgens een voorzetwand wordt geplaatst die je nadien opnieuw moet afwerken (behangen, verven, …).
  • Omwille van de bijkomende afwerking kan deze methode van isoleren alsnog redelijk duur uitvallen in vergelijking met andere isolatiemethodes en de mogelijke energiebesparing die er tegenover staat.
  • Het gaat toch om een relatief ingrijpende renovatie. Je dient bijvoorbeeld rekening te houden met de radiator die eventueel verplaatst moet worden. Daarnaast kan zulke werken ook enige overlast met zich meebrengen en tijdelijk het comfort in huis verminderen.

Wil je te weten komen hoeveel de kostprijs zou bedragen van het isoleren van uw muren of laten nagaan welke methode het meest geschikt is voor uw woning? Wil je tegelijkertijd ook prijzen van verschillen muurisolatie methodes met elkaar vergelijken? Vraag hier alvast gratis offertes aan en ga na hoeveel muurisolatie zal kosten.

Muren isoleren met spuitkurk?

spuitkurkOm de muren van uw woning te isoleren, zijn er in principe drie mogelijkheden: De spouwmuur isoleren, de gevel langs de buitenkant isoleren of de buitenmuur langs binnen isoleren. Nog niet zo lang geleden waaide spuitkurk over uit Spanje. Een alternatief op muurisolatie? Ontdek het in dit artikel. Lees meer over de voordelen, de prijzen en waar je vooral op moet letten. Vergelijk vervolgens de prijzen van lokale specialisten zodat je weet waar je aan toe bent. Een vergelijking kan je tot wel 30% opleveren.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Spuitkurk

Sinds 2013 heeft spuitkurk zijn intrede gemaakt in België. Het is een innovatieve manier om uw gevel te voorzien van een extra beschermlaag. Spuitkurk vormt dus zeker geen losstaande gevel op zich, maar het is een dunne laag van vloeibaar kurk dat op een bestaande gevel wordt gespoten. Uiteindelijk vormt er zich op de buitenmuur een laag kurk van ongeveer 0,6 a 0,7 mm.

De voordelen van spuitkurk

Spuitkurk heeft meerdere voordelen. Hieronder een opsomming:

  • Het is waterafstotend maar het laat de gevel nog steeds toe om te ademen.
  • Koudebruggen worden erdoor gereduceerd en schimmelvorming wordt tegengehouden.
  • Isolerende functie: zowel akoestische isolatie als thermische isolatie.
  • Spuitkurk zal niet afbladeren zoals verf dat doet. Vaak liggen vochtproblemen hiervan aan de basis en kan het omringend vocht niet voldoende goed afgevoerd worden. Met spuitkurk maak je je gevel waterdicht.
  • Spuitkurk is dan ook quasi onderhoudsvrij. Vuiligheid op de buitenmuur zoals bijvoorbeeld modder kan je met water wegspuiten met een tuinslang.
  • Spuitkurk wordt omwille van de esthetische eigenschappen ook binnenshuis gebruikt. Zelfs natte ruimtes zoals de badkamer zijn hiervoor geschikt. Hou er wel rekening mee dat dit spuitkurk niet op de vloer wordt gespoten, maar alleen op de muren.

Spuitkurk als muurisolatie?

Spuitkurk zal nooit spouwmuurisolatie kunnen evenaren, de laag kurk die wordt aangebracht is dan ook veel dunner dan een laag spouwmuurisolatie. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om de gevel degelijk te isoleren: restricties die opgelegd worden door de gemeente of het ontbreken van een geschikte spouwmuur.

Wie in die gevallen nog wil isoleren, zal grote renovaties moeten inplannen en daar heeft niet iedereen het budget voor. Spuitkurk kan in deze gevallen een alternatief zijn: je zal wel degelijk een besparing in energiekosten opmerken en je buitenmuur zal van een nieuw uitzicht voorzien zijn. Dat maakt kurk interessant bij sommige mensen die van plan zijn hun gevel te renoveren. Spuitkurk is relatief snel en eenvoudig aan te brengen, vormt een laag bovenop de bestaande muur en het kan zich vasthechten aan allerlei materialen zoals metaal, hout, baksteen. Door de dunne laag wordt de onderliggende structuur behouden. Wil je dit niet? Dan zal je wel eerst de buitenmuur moeten afvlakken. Ook kan het nodig zijn om op voorhand herstellingswerken uit te voeren, bijvoorbeeld als de buitenmuur teveel scheurtjes of barstjes bevat. Het opnieuw voegen is soms dus ook wel nodig.

Prijzen vergelijken

Moet je gevel dringend geverfd worden, of heb je interesse in het aanbrengen van spuitkurk? Vul dan onderstaand formulier in om tot maximaal 6 offertes te ontvangen van specialisten uit jouw regio. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Er is geen aankoopverplichting.

muurisolatie genieten kat

Warmteverlies tegengaan? Bekijk deze tips

Warmteverlies tegengaanWarmte glipt veel te snel naar buiten waardoor je achterblijft met een veel te dure energiekost. Het is dus belangrijk dat je weet langs waar de warmte ontsnapt uit je woning. Isoleren is een belangrijke factor om warmteverlies tegen te gaan, maar met enkele eenvoudige tips kom je ook al een heel eind op weg! Lees op deze pagina alle belangrijke informatie die je kunt gebruiken om warmteverlies tegen te gaan en vergelijk de prijzen van lokale specialisten. Zo kun je namelijk nog eens geld besparen.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Warmteverlies tegengaan: Tips

Warmteverlies goed beperken kan positieve gevolgen hebben op veel gebieden. Het kan gebeuren dat de verwarmingsinstallatie niet zo groot hoeft te zijn dan je oorspronkelijk zou denken. Je verbeterd immers het rendement van je installatie omdat er minder energie gebruikt wordt.

Warmteverlies beperken kan ook door te letten op enkele kleine zaken:

  • Hou ramen en deuren gesloten. Uw woning verluchten kan al door de ramen en deuren slechts 15 minuten open te laten. Veel meer tijd is er niet echt nodig. Het is dus absoluut niet nodig om de hele dag een raam of deur open te laten staan: het kost immers veel energie om de temperatuur opnieuw op peil te brengen.
    Denk er ook aan om deuren naar niet verwarmde plaatsen zoals de hal of de garage ook gesloten te houden zodat de warmte niet naar die ruimtes kan ontsnappen.
  • Sluit uw rolluiken en/of gordijnen. Hiermee houdt de woning haar warmte beter vast. Naast geluidswerende of licht werende eigenschappen hebben rolluiken en gordijnen dus zeker ook isolerende effecten.
  • Verwarm efficiënt. Hang dus geen gordijnen over radiatoren of plaats ook niets voor uw radiatoren. Deze vormen alleen maar obstakels die belemmeren dat de warmte zich binnen de ruimte kan verplaatsen.
  • Zorg voor een voldoende luchtdichtheid en vermijd koudebruggen.
  • Isoleer ook alle leidingen waar warm water doorloopt en alle CV-leidingen.
  • Plaats een reflecterend scherm (een radiatorfolie) achter radiatoren en zorg er dus voor dat je meer rendement haalt uit je verwarmingsinstallatie. Vermijd ook dat de radiatoren voor een raam geplaatst worden.

Warmteverlies voorkomen

Naast bovenstaande tips die je zonder een groot budget al veel geld kunnen besparen, zijn er ook diverse zaken waarop je kan letten om zuinig om te springen met energie.

Isoleer voldoende je woning. Regelmatig hoor je over het aantal woningen in Vlaanderen die veel te weinig geïsoleerd zijn. Dat is eigenlijk zonde. Als je weet dat het meeste warmteverlies plaatsvind in daken, muren en vloeren dan kan het best de moeite lonen om deze plaatsen te isoleren. Muurisolatie en dakisolatie samen kunnen al gauw 40% tot 50% van alle warmteverlies elimineren.

Wie in een alleenstaand huis woont, zal ook meer warmteverlies kennen dan iemand die in een appartement of rijwoning woont. Omwille van de kleine buitenoppervlakte is er hier minder kans op warmteverliezen. Compact bouwen kan hier ook in het rijtje thuishoren: hoe meer buitenmuren je woning heeft, hoe meer warmte er kan ontsnappen.

Kijk ook eens naar je ramen. Enkel glas is al lang niet meer van deze tijd: kies minstens voor dubbel glas of ander superisolerende beglazing met isolerende raamkozijnen. Een bijkomend voordeel van isolerende beglazing is ook dat je minder condensvorming aan de binnenzijde zal hebben. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er minder geluid binnenkomt.

Ventilatie

Spleten rond deuren en ramen, en ventilatieroosters kunnen ook aan de oorzaak liggen van een groot warmteverlies. Meestal is de oplossing dan ook redelijk eenvoudig. Zo kan je bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen maar ook de plaatsing van tochtvrije ramen en deuren kan het warmteverlies een heel stuk verminderen. Vergeet echter niet voldoende ventilatie over te houden in vochtige ruimtes om schimmels en condensatievorming tegen te gaan.

Samengevat

Isoleren is dus heel belangrijk om warmteverlies tegen te gaan. Vergeet echter niet dat er kleine zaken zijn die je al een deel op weg helpen om het warmteverlies te beperken.

Je wilt toch je woning beter isoleren? Dat is een verstandige keuze. Vraag op deze pagina jouw gratis offertes aan en kom in contact met maximaal 6 aannemers uit jouw regio. Online prijzen vergelijken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Isoleren: waarom?

Sommige mensen stellen zich misschien de vraag waarom isoleren nodig is? Wie een kijkje neemt naar de afbeelding van warmteverliezen binnen een woning zal direct weten waarom isoleren de dag van vandaag noodzakelijk is.
De energieprijzen zijn duur en met isolatie kan je heel wat besparen. Daarnaast zorgt isolatie er ook voor dat uw woning een extra meerwaarde krijgt.

Warmteverlies woning

Daken zijn de grootste boosdoeners: Tot 30% van de warmte ontsnapt via het dak van een woning. Dakisolatie is daarom een eerste noodzakelijke stap in het isoleren van je woning. Hierbij wordt de isolatie tegen het dak van de woning geplaatst. Dit kan gebeuren door de plaatsing van isolatiedekens, door het bevestigen van isolatieplaten aan het dak of door het isoleren met isolatievlokken.

Muurisolatie is verantwoordelijk voor gemiddeld 20% van alle warmteverlies in een woning. Wie zijn dak al heeft geïsoleerd, kan zich nu best richten op de muren. Om de muren te isoleren bestaan er drie mogelijkheden: via buitenisolatie, binnenisolatie of het isoleren van de spouwmuren.

Wie bezig is met het isoleren van zijn muren kan intussen ook nadenken of de ramen. Ongeveer 15% van het warmteverlies komt door de ramen. Dubbel glas plaatsen is een goed idee als dat nog niet is gebeurd.

Ook vloeren dienen geïsoleerd te worden: ongeveer 10% van de warmte ontsnapt via de vloeren. Kruipkelderisolatie is een mogelijkheid voor bestaande woningen om dit warmteverlies tegen te gaan.

Geld besparen

Isoleren betekend dus concreet geld besparen. We spreken dan al gauw over 600 euro of meer op jaarbasis door het isoleren van het dak en muur. De terugverdientijd kan je zelf berekenen nadat je enkele prijsoffertes hebt gekregen.

De aankoopprijs van isolatie zal afhangen van diverse factoren: de ruimte die moet geïsoleerd worden, de moeilijkheidsgraad en het type isolatiemateriaal. Vraag hier nu ook uw offertes aan om prijzen van isolatie te vergelijken.