Binnenmuurisolatie: Voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen BinnenmuurisolatieBinnenmuurisolatie voordelen

Door de plaatsing van isolatie langs de binnenzijde van de muren zal er minder warmte verloren gaan. Net zoals bij andere vormen van isoleren (zoals spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie) zal de warmte minder snel ontsnappen als voorheen.

Binnenmuurisolatie mag dan wel als laatste optie worden beschouwd, het blijft echter wel een relatief goedkope manier om de buitenmuren te isoleren. Daar tegenover staat echter wel dat deze minder efficiënt is, maar qua terugverdientijd ongeveer even goed scoort als de andere muurisolatie mogelijkheden.

*Tip:
Besparen op de kosten van binnenmuurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

De plaatsing van isolatie langs de binnenmuren kan je eventueel zelf doen, echt moeilijk is het niet. Belangrijk is wel dat de uitvoering luchtdicht en correct gebeurd. Het minste foutje kan grote gevolgen met zich meebrengen. De plaatsing van binnenmuurisolatie doe je dus best alleen als je reeds enige kennis hebt.

Tot slot blijft de gevel behouden en dient deze niet aangepast of afgebroken te worden. het isoleren gebeurd louter aan de binnenkant. Een bijkomend voordeel is dan ook dat het plaatsen van de isolatie niet in één keer hoeft te gebeuren: je kan deze kamer per kamer aanpakken. Dat is handig aangezien de muren vrij moeten zijn en nadien opnieuw moeten afgewerkt worden.

Binnenmuurisolatie nadelen

Het na-isoleren van de buitenmuren langs de binnenzijde heeft ook enkele grote nadelen. In de eerste plaats zal er binnenshuis veel ruimte verloren gaan: de muur wordt dikker en de platen worden langs binnen geplaatst.

Ook zal de hele binnenkant volledig opnieuw moeten afgewerkt worden. radiatoren zullen ook mee verplaatst moeten worden en dat kan enigszins problemen met zich meebrengen.

Het risico op vochtproblemen die voordien weinig of geen problemen gaven wordt ook groter. Het is belangrijk dat de isolatie goed wordt aangebracht om koudebruggen of andere vochtproblemen te vermijden.

Ook qua comfort kan het niet zo rooskleurig zijn: de warmte wordt tijdens de winter langer vastgehouden in huis, maar omgekeerd zal de warmte tijdens de zomer ook moeilijker kunnen ontsnappen. In sommige gevallen lijkt dan ook de plaatsing van een airco (of passieve koeling met een warmtepomp) toch wel aangewezen.

Offertes bij isolatie-experten bekomen

Uw buitenmuren isoleren en nood aan een expert? Door onderstaand formulier in te vullen kom je in contact met meerdere aannemers.
Op die manier kan je prijzen vergelijken en zelfs tot 40% besparen. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!